Η Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, συμμετέχει στην 80η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, η οποία πραγματοποιείται από τις 5 έως τις 13 Σεπτεμβρίου 2015.
Συγκεκριμένα, στο Stand 40, Περίπτερο 15, το κοινό έχει τη δυνατότητα να ξεναγηθεί στην ιστορία της εθνικής δράσης και πατριωτικής προσφοράς της ΓΓΑΕ για περισσότερα από τριάντα χρόνια προς όφελος όλων των Ελλήνων του κόσμου.
Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να ενημερώνονται για τις νέες δραστηριότητες της ΓΓΑΕ, στο πλαίσιο της αξιοποίησης της σύγχρονης Ελληνικής Διασποράς, η οποία αποτελεί σημαντικότατο πυλώνα της διεθνούς ισχύος της χώρας μας, όπως στις 21/07/2015 ανέφερε από το βήμα της Ελληνικής Βουλής και ο κ. Νίκος Κοτζιάς με την ταυτότητα του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, στην 10η Γενική Συνέλευση της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού.
Η νέα μετανάστευση, ως μία από τις πλέον επώδυνες συνέπειες της σύγχρονης οικονομικής κρίσης, έχει οδηγήσει την Ελλάδα σε ένα μονόδρομο, όπως πολλές φορές έχει δηλώσει και ο Επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού κ. Μιχάλης Κόκκινος. Είναι αδύνατη η επίλυση του οικονομικού προβλήματος της Ελλάδας σε χρόνο ρεκόρ, έτσι ώστε να παύσει αφ’ ενός η φυγή της Ελληνικής νεολαίας εκτός εθνικών συνόρων και αφ’ ετέρου να παλιννοστήσουν σύντομα όσοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα προς εύρεση εργασίας.
Κατά συνέπεια, η Ελληνική Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εξωτερικών, έχοντας γνώση αυτών των παραμέτρων, έχουν αποφασίσει την έντονη δραστηριοποίηση και εξωστρέφεια της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού. Αποτελεί προτεραιότητα η αξιοποίηση του εθνικού κεφαλαίου της Ελληνικής Διασποράς, παλαιότερης και νεότερης, προς όφελος όλων των Ελλήνων απανταχού της γης, αλλά και προς όφελος της πατρίδας, αφού η ισχύς των χωρών προσμετράται πλέον στο παιχνίδι του διεθνούς ανταγωνισμού με γνώμονα και την επιρροή της Παγκόσμιας Διασποράς τους.
Η προηγούμενη εμφάνιση της Υπηρεσίας μας με περίπτερο στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης υπήρξε όταν η ΓΓΑΕ το 1993 ενσωματώθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών, αντί του Υπουργείου Πολιτισμού όπου μέχρι τότε ανήκε, και απέκτησε τον πρώτο Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό.
Ο κ. Νίκος Κοτζιάς με την ταυτότητα του Υπουργού Εξωτερικών και η Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού με Επικεφαλής τον Μιχάλη Κόκκινο, πήραν την απόφαση για την επανεμφάνιση της ΓΓΑΕ μετά από εικοσιδύο χρόνια στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, με ένα, κατά κοινή ομολογία, ιδιαίτερα ενδιαφέρον περίπτερο, έτσι ώστε να επισημανθεί η εθνική προτεραιότητα στην κεφαλαιοποίηση της Ελληνικής Διασποράς για την αντιμετώπιση της σημερινής κρίσης. Θεωρείται σημαντικό πλεονέκτημα για τη χώρα μας η κοσμοπολίτικη ισχύς του Απόδημου Ελληνισμού, αφού όπως γράφει και ο καθηγητής της φιλοσοφίας κ. Χρήστος Γιανναράς, οφείλουμε «να δούμε την Ελλάδα, όχι καταρχήν ως Τόπο, αλλά καταρχήν ως Τρόπο του βίου».
Τα αποτελέσματα μετά από τις πρώτες ημέρες της παρουσίας της ΓΓΑΕ στη ΔΕΘ, κρίνονται ως εξαιρετικά θετικά, όχι τόσο λόγω της επίσκεψης στο περίπτερό μας, πρώην Πρωθυπουργών, Υπουργών και Διοικητών μεγάλων κρατικών οργανισμών, αλλά κυρίως λόγω των εξαιρετικά φορτισμένων συναισθηματικά αντιδράσεων Ελλήνων του εξωτερικού, οι οποίοι επ’ ευκαιρία επίσκεψής τους στη ΔΕΘ, επισκέπτονται το περίπτερο της ΓΓΑΕ και αντικρίζουν στιγμές της προσωπικής τους ζωής και ιστορίας, αφού η τριαντάχρονη πορεία της ΓΓΑΕ και η ζωή της ομογένειας ακολουθούν τους ίδιους δρόμους.
Δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό, η επίσκεψη Ελληνίδας ομογενούς μητέρας με την οικογένειά της, η οποία ως παιδί είχε κάποτε γνωρίσει την Ελλάδα μέσω προγράμματος γνωριμίας με την Ελλάδα, που είχε υλοποιήσει η ΓΓΑΕ για Ελληνόπαιδες του εξωτερικού.
Στο περίπτερο της ΓΓΑΕ παρουσιάζονται τέσσερις ενότητες. Ενότητα για τα Προγράμματα φιλοξενίας και γνωριμίας με την Ελλάδα για παιδιά, νέους και ομογενείς τρίτης ηλικίας, ενότητα για τις σημερινές και παλαιότερες δράσεις πολιτισμού, ενότητα για την εκδοτική δραστηριότητα της ΓΓΑΕ και του οικουμενικού Ελληνισμού και ενότητα για τη ζωή και τις δράσεις του οργανωμένου Ελληνισμού απανταχού της γης. Επίσης εκτίθενται αντικείμενα και αναμνηστικά από την δράση τριάντα δύο ετών λειτουργίας της ΓΓΑΕ.
Παράλληλα διατίθεται υλικό (λευκώματα, φυλλάδια, έρευνες, μελέτες, βιβλία, DVD και CD) στους επισκέπτες που δείχνουν ενδιαφέρον, όπως σε δημοσιογράφους, σε εκπαιδευτικούς και των τριών βαθμίδων εκπαίδευσης, σε φοιτητές, αλλά και σε πολλούς Απόδημους Έλληνες οι οποίοι επισκέπτονται την ΔΕΘ.
https://www.dimokratiki.gr/08-09-2015/h-ng-apodimou-ellinismou-stin-80i-diethni-ekthesi-thessalonikis-me-to-vlemma-sto-mellon/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.