Με ομόφωνη απόφαση που έλαβε το 15μελές συμβούλιο της Ενωσης Ξενοδόχων Ρόδου, μετά την παραίτηση από την θέση του προέδρου αλλά και μέλους του διοικητικού συμβουλίου, του δημάρχου Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη, εξελέγη πρόεδρος σε κλίμα απόλυτης σύμπνοιας, συναδελφικότητας, και κατόπιν διαλογικής συζήτησης, ο μέχρι πρότινος γενικός γραμματέας κ. Μανώλης Γ. Μαρκόπουλος, μέλος του Δ.Σ. από το έτος 2011.
Ο κ. Μαρκόπουλος, 34 ετών, είναι έγγαμος πατέρας ενός παιδιού, με σπουδές στο τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και με μάστερ στη Διοίκηση Υπηρεσιών (M.Sc) Άριστα- Ειδίκευση. Ανάπτυξη και Διοίκηση Υπηρεσιών Εναλλακτικού Τουρισμού στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Είναι εκλεγμένος στο Δ.Σ της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου από το 2011, στο διάστημα 2011-2014 Υπεύθυνος Έρευνας Τεχνολογικών Εφαρμογών, στο διάστημα 2017 Ταμίας και Υπεύθυνος Έρευνας Τεχνολογικών Εφαρμογών και έκτοτε Γενικός Γραμματέας & Έφορος Περιβάλλοντος & Πράσινης Ανάπτυξης, Εξοικονόμησης Ενέργειας & Υδάτινων Πόρων.
Είναι επίσης επίτιμος Πρόξενος της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με έδρα τη Ρόδο.
Στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε στη “δ” μετά την εκλογή του, ο κ. Μαρκόπουλος αναλύει τους στόχους και τις προτεραιότητες που θέτει η ΕΞΡ για την επόμενη περίοδο.
Αναλυτικά η συνέντευξη του Προέδρου της Ενωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Μανώλη Μαρκόπουλου
• Κύριε Μαρκόπουλε εκλεχθήκατε πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου με ομόφωνη απόφαση των μελών του Δ.Σ. Φαντάζομαι ότι αυτή η καθολική αποδοχή των συναδέλφων σας, σας ικανοποιεί. Εντείνει όμως το αίσθημα ευθύνης;
H ευθύνη της θέσης είναι πράγματι πολύ μεγάλη και γίνεται ακόμη μεγαλύτερη από την ομοφωνία της απόφασης ενός Διοικητικού Συμβουλίου 16 επιχειρηματιών που μπορεί μεν να έχουν κοινούς στόχους όμως εκπροσωπούν διαφορετικά μεγέθη ξενοδοχειακών μονάδων εγκατεστημένα σε διαφορετικές περιοχές του νησιού. Επίσης έχουν εκλεγεί από ένα σύνολο μελών που είναι αριθμητικά από τα μεγαλύτερα της χώρας.
• Είστε ο νεότερος πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου. Παράλληλα στο Δ.Σ. συμμετέχουν νέοι, καταρτισμένοι άνθρωποι μαζί με τα παλαιότερα και έμπειρα στελέχη. Θα έλεγε κανείς ότι η νέα γενιά ξενοδόχων έρχεται πλέον δυναμικά στο προσκήνιο. Σηματοδοτεί αυτό την απαρχή μίας νέας εποχής για τον Τουρισμό;
Οι εποχές είναι δύσκολες, όλα εξελίσσονται ταχύτατα, η κρίση ήταν έντονη, και δεν υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια για την γενιά μας να ενταχθούμε «ομαλά» στην επιχειρηματική και κοινωνική ζωή του τόπου. Γι’αυτό και βλέπουμε πολλούς από την νέα γενιά Ροδιτών ξενοδόχων να είναι «παθιασμένοι» και « ταγμένοι» στις επιχειρήσεις τους. Δεν είναι τυχαίο ότι αρκετοί Νέοι εκτός από την ΕΞΡ, συμμετέχουν πλέον και στην τοπική αυτοδιοίκηση.
• Παίρνετε τη σκυτάλη του προέδρου της ΕΞΡ από τον Αντώνη Καμπουράκη, από τους πλέον επιτυχημένους και πρωτοπόρους επιχειρηματίες του τουρισμού, ο οποίος ανέλαβε πρόσφατα τα ηνία του Δήμου Ρόδου. Φανταζόμαστε ότι θα υπάρχει στενή και καλή συνεργασία της ΕΞΡ με το Δήμο, δεδομένης και της προηγούμενης καλής σας συνεργασίας ως γενικός γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων…
Μίλησα πριν για «ταγμένους» και παθιασμένους με τον τόπο και το επάγγελμά μας, ο κ. Καμπουράκης είναι ένας από αυτούς. Οδηγήθηκε στο Δήμο για να λύσει χρόνια ζητήματα, και να δώσει στο νησί μας ξανά την αίγλη του παρελθόντος. Αυτό που δίνει μεγαλύτερη αξία στο παράδειγμά του, είναι ότι σπάνια επιχειρηματίες αυτού του βεληνεκούς αποφασίζουν να αναλάβουν ένα τόσο δύσκολο έργο προσφοράς στα κοινά και προτιμούν να ασχολούνται με τις επιχειρήσεις τους. Σίγουρα θα συνεργαστούμε για το καλό της Ροδιακής Ξενοδοχίας και κατά συνέπεια όλης της τοπικής οικονομίας.
Γενικότερα όμως βρισκόμαστε μπροστά σε μία ιδιαίτερα θετική συγκυρία. Η περιφερειακή Αρχή, υπό το Γιώργο Χατζημάρκο δίνει μεγάλη έμφαση στον τομέα του τουρισμού, έχοντας πετύχει μεγάλες πρωτιές τα προηγούμενα χρόνια, ενώ στη θέση του υφυπουργού Τουρισμού έχει τοποθετηθεί ο Δωδεκανήσιος Μάνος Κόνσολας, ο οποίος γνωρίζει καλά τις ανάγκες, τις δυσκολίες και τις απαιτήσεις. Πιστεύετε ότι θα ωφεληθεί ο τουρισμός από τη συνένωση όλων αυτών των δυνάμεων;
Αναμφίβολα είμαστε μπροστά σε μία ευνοϊκή συγκυρία. Για πρώτη φορά ο τόπος έχει την τύχη να έχει και στις τρεις αυτές θέσεις τόσο δυναμικούς και παράλληλα γνώστες των προβλημάτων του Τουρισμού, οφείλουμε όμως ΟΛΟΙ να σταθούμε πλάι τους, για να έχουμε αποτελέσματα. Αξίζει να σημειωθεί και η παρουσία του κ. Αθηναγόρα Κωνσταντινίδη στο Δ.Σ. του ΕΟΤ.
• Ποια είναι η άποψή σας για την προβολή και προώθηση του προορισμού; Πιστεύετε ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας οργανωμένος φορέας και πώς θα πρέπει αυτός να λειτουργεί;
Η προβολή και προώθηση είναι πάντα απαραίτητα εργαλεία για έναν προορισμό. Είναι όμως απαραίτητο να συμβαδίζουν με το τεχνολογικό περιβάλλον, να περιέχουν το στοιχείο της καινοτομίας και επίσης το αποτέλεσμά τους να αποτιμάται με αντικειμενικά κριτήρια. Λείπει ο φορέας που θα είναι συμβατός με την νέα εποχή και μάλλον ο ΠΡΟΤΟΥΡ τα τελευταία έτη δεν απαντούσε πειστικά στα κριτήρια αυτά. Ο Νέος φορέας ή ο Νέος ΠΡΟΤΟΥΡ θα έχει την στήριξή μας αρκεί να έχει τα παραπάνω.
• Ποιες είναι λοιπόν οι βασικές σας προτεραιότητες ως πρόεδρος της ΕΞΡ στο ολοένα πιο ανταγωνιστικό πεδίο για τον παγκόσμιο τουρισμό; Σε ποιους τομείς θα δώσετε έμφαση;
Κοιτάξτε, η προβολή και η προώθηση του προορισμού δεν είναι ο βασικός καταστατικός σκοπός της ΕΞΡ. Είμαστε το συλλογικό όργανο των ξενοδόχων και ασχολούμαστε με την επίλυση των προβλημάτων του κλάδου. Οι βασικές προτεραιότητες διαμορφώνονται μέσα από τις απόψεις των μελών του ΔΣ και των τοπικών επιτροπών των μελών μας. Έμφαση θα δοθεί στην διατήρηση της εργασιακής ειρήνης, στην επικοινωνία βέλτιστων «πράσινων» πρακτικών στα ξενοδοχεία μας, αλλά και στην ανάδειξη των προβλημάτων που έχουν να κάνουν με Υποδομές. Από εκεί και πέρα, η επικοινωνία μας με τα δευτεροβάθμια όργανα είναι καθημερινή για θέματα που άπτονται της πολιτείας σε κεντρικό επίπεδο.
• Κλείνοντας, πώς θα χαρακτηρίζατε την τρέχουσα σεζόν και πώς πιστεύετε ότι θα εξελιχθεί η επόμενη; Υπάρχουν ενδείξεις; Οι μεγάλες τουριστικές ροές έχουν αντίκρισμα στον ξενοδοχειακό κλάδο;
Η σεζόν κυλάει ικανοποιητικά ως προς τις αφίξεις και περίπου στα ίδια επίπεδα είναι οι προβλέψεις για την επόμενη χρονιά. Η έλλειψη όμως βασικών υποδομών, μας στερεί συγκριτικά πλεονεκτήματα και «συνθλίβει» το όποιο πιθανόν κέρδος στη «μέγγενη» του τέλειου ανταγωνισμού όπως θα παρατηρούσε ένας οικονομικός αναλυτής. Το κέρδος είναι αναγκαίο για να εκσυγχρονίζονται οι τουριστικές μονάδες και δυστυχώς θεωρείται αμάρτημα! Είναι απαραίτητο ο προορισμός μας, να «ξεχωρίσει» όπως παλαιότερα και όχι να είναι άλλο ένα μέρος διακοπών, μόνο τότε θα έχουμε θετικά αποτελέσματα και ευημερία για όλους μας.