Το Καστελόριζο αναδεικνύεται στον μεγαλύτερο και πιο κρίσιμο μοχλό πίεσης προς την διεθνή κοινότητα. Ο Ερντογάν επενδύει στο επιχείρημα ότι δεν μπορεί να «ασφυκτιά» μία χώρα με μία από τις μεγαλύτερες ακτογραμμές στον κόσμο, από ένα νησάκι 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων, προσδοκώντας να έχει κάποια ευήκοα ώτα, αν και έρχεται σε σύγκρουση με το διεθνές δίκαιο που αναγνωρίζει υφαλοκρηπίδα και στα νησιά.
Την ώρα που εξελίσσεται ένα έντονο διπλωματικό παρασκήνιο σε διάφορα επίπεδα εντός της ΕΕ με στόχο να δοθεί μία διέξοδος απεγκλωβισμού του Ταγίπ Ερντογάν από την υψηλών τόνων ρητορική του ώστε να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, το μήνυμα που στέλνει η Τουρκία είναι ότι είναι αποφασισμένη να τραβήξει κι άλλο το σχοινί στα άκρα.
Το Καστελόριζο αναδεικνύεται στον μεγαλύτερο και πιο κρίσιμο μοχλό πίεσης προς την διεθνή κοινότητα. Ο Ταγίπ Ερντογάν μετά το υπουργικό του συμβούλιο το οποίο συνεδρίασε επί τέσσερις ώρες στον απόηχο της πρωτοβουλίας του Σαρλ Μισέλ για πολυμερή διάσκεψη και του Βερολίνου ενόψει των κυρώσεων που θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής της 24-25 του μηνός, δήλωσε ότι «στην Ανατολική Μεσόγειο θέλουν να μας εγκλωβίσουν στις ακτές μας με ένα μικρό νησί (μερικών χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων (εννοεί το Καστελόριζο ). Δεν μπορούμε να το αφήσουμε να συμβεί αυτό», δήλωσε σύμφωνα με το Anadolu. «Για την ανεξαρτησία της Τουρκίας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τη διπλωματία και τη στρατιωτική ισχύ» τόνισε.
Ο Ερντογάν επενδύει στο επιχείρημα ότι δεν μπορεί να «ασφυκτιά» μία χώρα με μία από τις μεγαλύτερες ακτογραμμές στον κόσμο, από ένα νησάκι 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων, προσδοκώντας να έχει κάποια ευήκοα ώτα, αν και έρχεται σε σύγκρουση με το διεθνές δίκαιο που αναγνωρίζει υφαλοκρηπίδα και στα νησιά.
Επειδή το πιο πιθανό είναι να επιβεβαιωθεί η ερντογανική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» και η Τουρκία να επεκτείνει την NAVTEX που λήγει διαπερνώντας και τα έξι ναυτικά μίλια σε Καστελόριζο και Ρόδο, η Ελλάδα πιθανόν θα βρεθεί αντιμέτωπη με ωμή παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και να κληθεί να απαντήσει στο ερώτημα αν πρέπει να βυθίσει το Oruc Reis. Η πρόεδρος Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα βρίσκεται την Κυριακή στο Καστελόριζο για τον εορτασμό των 77 χρόνων από την απελευθέρωση του νησιού. Ο ελληνικός στόλος και οι ένοπλες δυνάμεις ήδη βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό.
Το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν ο Ερντογάν επιδίδεται στους λεονταρισμούς για να ζητήσει περισσότερα ανταλλάγματα από την ΕΕ, προκαλώντας τετελεσμένα προηγουμένως ή κάνοντας πίσω την τελευταία στιγμή. Τα επόμενα 24ωρα είναι κρίσιμα. «Να σταματήσουν οι προκλήσεις και να αρχίσουν οι συζητήσεις» είναι το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση αποφεύγοντας να ρίξει λάδι στη φωτιά. Παράλληλα, ανεβαίνει ο διπλωματικός πυρετός.
Στον ΟΗΕ
Η Ελλάδα στέλνει και μήνυμα αποφασιστικότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες του NEWPOST, στις 3 Σεπτεμβρίου, την προηγούμενη μέρα της συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Γκουτιέρες, κατατέθηκε στον Οργανισμό προς πρωτοκόλληση η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία για κοινή ΑΟΖ, με κοινή ρηματική διακοίνωση Ελλάδας και Αιγύπτου. Η Τουρκία έχει αντιδράσει με σφοδρότητα στη συμφωνία διότι θεωρεί ότι πλήττει το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο το οποίο δεν έχει την έγκριση της λιβυκής βουλής όπως επιβάλλεται, καθώς αυτή ελέγχεται από την αντιπολίτευση και όχι από τον Σάρατζ που βρίσκεται στην επιρροή του Ερντογάν.
Πυρετός για τα εξοπλιστικά
Τα τελευταία 24ωρα υπάρχει ανοιχτή γραμμή ανάμεσα σε Παρίσι και Αθήνα για δύο καυτά θέματα, ενόψει του τετ α τετ Μακρόν – Μητσοτάκη την Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου, στην Κορσική. Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και η ομόλογος του Φλοράνς Παρλί συζητούν τα εξοπλιστικά που θα μπορούσε να αγοράσει η Ελλάδα από την Γαλλία. Η έκβαση της συζήτησης είναι σε άμεση σχέση με το εύρος της στρατιωτικής εμπλοκής που θα έχει η Γαλλία σε περίπτωση που η Ελλάδα δεχθεί επίθεση (προφανώς από την Τουρκία) και θα αποτυπώνεται στην διευρυμένη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας που θα υπογράψουν οι δύο χώρες μέσα στον Σεπτέμβριο εκτός απροόπτου. Οι καθυστερήσεις στην ανεύρεση κοινής συνισταμένης ήταν η αιτία που δεν πραγματοποιήθηκε το τετ α τετ Μακρόν – Μητσοτάκη στο Παρίσι, πριν την Σύνοδο των εφτά χωρών του Νότου. Το διπλωματικό παζάρι είναι σε πλήρη εξέλιξη. Δεν είναι τυχαίο το Σαρλ Ντε Γκολ δεν κατευθύνεται ακόμη στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η πρόθεση της κυβέρνησης να σχεδιάσει ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα άνοιξε την όρεξη χωρών, πρεσβειών, εταιρειών αμυντικού εξοπλισμού. Γίνεται χαμός.
Κυβερνητικές πηγές ξεκαθάριζαν στο NEWPOST ότι «δεν θα πληρώσουμε ακριβά μία στήριξη που θα μας παρασχεθεί». Η Ελλάδα εξετάζει παράλληλα προτάσεις από τις ΗΠΑ, την Ολλανδία, την Γερμανία και το Ισραήλ. Είναι σαφές ότι κι άλλες χώρες θα μπουν στο παιχνίδι. Ανακοινώσεις θα κάνει ο πρωθυπουργός στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, το Σαββατοκύριακο.
Βυθίσατε το… Σαρλ Ντε Γκολ
Αναμφισβήτητα όμως η στρατηγική συμμαχία με την Γαλλία είναι πολύ κρίσιμη καθώς ο Μακρόν ήταν ο πρώτος που έκρινε αυστηρά τον Ερντογάν και υπερασπίστηκε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, θέτοντας ένα ευρύτερο θέμα ως προς τις δυνάμεις που θα πρωταγωνιστήσουν στην σφαίρα επιρροής στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο νεο- οθωμανισμός του Ερντογάν έχει διαποτίσει και τους συμβούλους του που εμφανίζονται βασιλικότεροι του βασιλέως και απειλούν ότι θα βυθίσουν ακόμη και το Σαρλ Ντε Γκολ.
Ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Κασίν, αφού απείλησε την Ελλάδα πως η Τουρκία θα της «σκίσει το συκώτι», είπε χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα χωρίς να έχει βρει φυσικό αέριο και ενώ η ίδια δεν διαθέτει αεροπλανοφόρο, στέλνει εδώ το γαλλικό αεροπλανοφόρο ενάντια στην Τουρκία. Επιτίθεται εναντίον μας με το άλογο ενός άλλου. Αυτό το άλογο θα πυροβοληθεί και θα πεθάνει».