Πρόσφατα, έγινε γνωστό πως η Ελλάδα ανοίγει μερικώς τα σύνορά της για τους Ρώσους πολίτες από τις 7 Σεπτεμβρίου 2020 ύστερα από την απαγόρευση εισόδου που είχε επιβληθεί λόγω κορονοϊού, σύμφωνα με κοινή απόφαση επτά υπουργών που θα ισχύει για δύο εβδομάδες και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Ιουλίου, όλα τα αεροδρόμια στην Ελλάδα άρχισαν να δέχονται πτήσεις από το εξωτερικό, αλλά η Ρωσία δεν συμπεριλήφθηκε στη λίστα των χωρών από τις οποίες επιτράπηκαν οι αφίξεις.
Ωστόσο πολλοί Ρώσοι τουρίστες, επισκέφθηκαν την χώρα μας, με πτήσεις από άλλες χώρες.
Στη Ρόδο και γενικώς στα Δωδεκάνησα, βέβαια, αυτό το ποσοστό ήταν ελάχιστο. Σύμφωνα με την κυβερνητική απόφαση, στην Ελλάδα επιτρέπεται να φτάσουν το μέγιστο 500 Ρώσοι πολίτες, αποκλειστικά μέσω των αεροδρομίων της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και του Ηρακλείου.
Οι προϋποθέσεις είναι ότι οι Ρώσοι που θέλουν να ταξιδέψουν, θα πρέπει να έχουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ PCR για τον κορωνοϊό, το οποίο θα πρέπει να έχει διενεργηθεί το αργότερο 72 ώρες πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα, από πιστοποιημένα εργαστήρια, που θα αναγράφει όλα τα δεδομένα στα αγγλικά. Υπενθυμίζεται ότι η πρακτική του αρνητικού τεστ ως προϋπόθεση για την είσοδο επισκεπτών στην Ελλάδα εφαρμόζεται για την άφιξη από πολλές χώρες, όπως Βουλγαρία, Ρουμανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μάλτα, Σουηδία, Βέλγιο, Ισπανία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.
Για το θέμα καθώς και για το τι μέλλει γενέσθαι με τα συμβόλαια και την τουριστική κίνηση από την ρωσική (και ρωσόφωνη) αγορά προς την Ελλάδα, μίλησε στην «δημοκρατική» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΤΕΖ ΤΟUR, κ. Δημήτρης Χαριτίδης.
• Κύριε Χαριτίδη, η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι ξεκινούν οι πτήσεις ξανά από και προς Ρωσία. Πώς διαμορφώνεται η κατάσταση και τι περιμένει η δική μας περιοχή από εδώ και στο εξής;
Εμείς ως εταιρεία έχουμε και άλλες χώρες (Λιθουανία, Λετονία Εσθνονία) από τις οποίες υπήρξε καλή ροή προς την Ελλάδα, αρχικώς. Δυστυχώς, λόγω της κακής επιδημιολογικής κατάστασης στην Ελλάδα οι κυβερνήσεις των χωρών αυτών αποφάσισαν να διακόψουν τα προγράμματα και να απαγορεύσουν τις πτήσεις προς την χώρα μας. Εμείς ως ΤΕΖ ΤΟUR προλάβαμε και δουλέψαμε περίπου 50 ημέρες με αυτές τις χώρες και μετά κλείσαμε.
Όον αφορά την Ρωσία, Ουκρανία και Λευκορωσία δεν είχαν ανοίξει ούτως ή άλλως κι εμείς μεταφέραμε τις κρατήσεις που είχαμε για το 2021. Υπήρξε η σχετική ανακοίνωση ότι ξεκινούν οι πτήσεις αλλά υπάρχουν τέτοιες προϋποθέσεις και περιορισμοί, που προσωπικά δεν μπορώ να είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα ξεκινήσει καλά η ροή. Θα έλεγα ότι με αυτά τα δεδομένα, δεν θα βοηθηθεί καθόλου ο Τουρισμός από αυτές τις χώρες – αν και είναι ευχάριστο το γεγονός πως τουλάχιστον, έγινε ένα βήμα.
Με 500 αφίξεις την εβδομάδα, αυστηρά για δύο εβδομάδες, σε τρία αεροδρόμια της Ελλάδας (Αθήνα – Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο) σημαίνει τρεις πτήσεις την εβδομάδα, με αυστηρό έλεγχο και εφόσον έχουν κάνει τα σχετικά τεστ.
Μπορεί να δηλωθούν παραπάνω θέσεις αλλά το θέμα είναι ποιος θα μπορέσει να προλάβει να συμπληρώσει την φόρμα Passenger Locator Form (PLF) και ταυτόχρονα να έχει κάνει το τεστ για τον κορωνοϊό 72 ώρες πριν την πτήση; Εγείρονται πολλά ερωτηματικά και προϋποθέτει ένα μεγάλο ρίσκο τόσο για τους τουρ – οπερέιτορς όσο και για τις αεροπορικές, διότι δεν ξέρουμε ποιος θα προλάβει να πετάξει. Εάν κάποιοι τα συμπληρώσουν όλα και μείνουν εκτός, εμείς θα είμαστε υποχρεωμένοι να τους αποζημιώσουμε.
• Πώς αντέδρασαν οι Ρώσοι πελάτες σε αυτή την είδηση;
Προς το παρόν όχι και τόσο… καλά. Υπάρχουν πολλά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λόγω της ταλαιπωρίας που θα υποστούν αλλά και του γεγονότος πως δεν θα είναι σίγουροι αν θα μπορέσουν να ταξιδέψουν κ.λπ. Από την άλλη, υπάρχει και μια απροθυμία από τις αεροπορικές εταιρίες γιατί υπάρχει μεγάλο ρίσκο. Δεν είναι τόσο εύκολα τα πράγματα και θα δούμε στην πράξη πώς θα προχωρήσει. Ίσως ανοίξουν σιγά σιγά και ύστερα, ενδεχομένως να διπλασιαστεί ο αριθμός και από τον Οκτώβριο να γίνει ολική άρση. Αλλά… τελειώνει η σεζόν οπότε είναι δώρον άδωρον.
• Δεν θα μπορούσε όμως να δώσει μια μικρή επιμήκυνση, τρόπον τινά, στην σεζόν –έστω και με αυτά τα προβλήματα και τους περιορισμούς;
Κοιτάξτε, όποιος πιστεύει ότι θα πάρει παράταση η σεζόν με αυτά τα μέτρα, κάνει πολύ μεγάλος λάθος. Μην ξεχνάτε ότι η Τουρκία είναι ανοιχτή για τους Ρώσους και καθημερινά έχει περίπου 50 πτήσεις, χωρίς τέστ, PLF κ.λπ. Μπορεί οι Έλληνες να έχουν άλλη άποψη και η Ελλάδα να έχει λάβει άλλα μέτρα, αλλά οι τουρίστες θα πάνε εκεί που τους βολεύει, που είναι πιο εύκολο και πιο φτηνά. Δυστυχώς, αυτή είναι η αλήθεια. Π.χ. η Αττάλεια είναι ανοιχτή, θεωρείται ασφαλής και την επισκέπτονται και οι Γερμανοί. Καταλαβαίνετε ότι ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος. Επιπλέον, υπάρχουν πολλές πτήσεις προς Τουρκία και από την Ουκρανία αλλά και από την Λευκορωσία – όπου υπάρχουν όμως, πολιτικά προβλήματα και είναι δύσκολη εποχή.
• Πώς είναι τα πράγματα αυτή την περίοδο που υπογράφονται τα συμβόλαια για το επόμενο έτος; Υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον ή περιμένετε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα με το εμβόλιο, την πανδημία κ.λπ. και αναλόγως, πώς θα αντιδράσει η αγορά;
Κοιτάξτε, έγινε ένα βήμα. Δεν είναι τεράστιο αλλά τουλάχιστον δεν είμαστε κλειστοί σε αυτές τις αγορές. Είναι θετικό αλλά όχι για τον Τουρισμό. Μόνον εμείς π.χ. ως ΤΕΖ ΤΟUR είχαμε την εβδομάδα 3.000 άτομα μόνο στο Ηράκλειο. Τώρα με 500 άτομα σε τρία αεροδρόμια της Ελλάδας, για ποιο τουρισμό μιλάμε; Πάντως, όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά, θα έρθουν. Βέβαια δεν θα είναι ακόμη μαζικές οι αφίξεις αλλά κάποιοι θα έρθουν.
• Η αλήθεια είναι πως παρακολουθώντας τα ρωσικά ΜΜΕ και τις εξελίξεις, η κυβέρνηση έκανε μια μεγάλη επένδυση στον εσωτερικό τουρισμό με πολύ χαμηλές τιμές, ελκυστικά πακέτα και επιδοτούμενα. Αν και αυτό συμβαίνει τα τελευταία 6-7 χρόνια στην Ρωσία, φέτος ήταν διαφορετικά λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Εμείς όμως, ως χώρα τι περιμένουμε;
Δεν είναι απόλυτο αυτό που λέτε! Μόλις άνοιξε η Τουρκία, σημειώθηκε πτώση στον εσωτερικό τουρισμό στην Ρωσία. Δυστυχώς, οι σχέσεις των δύο χωρών πέρασαν δύσκολες στιγμές και αυτό κόστισε πολύ στον Τουρισμό.
Δεν θα μιλήσω για τις μεταξύ μας σχέσεις σε πολιτικό επίπεδο αλλά σίγουρα, ό,τι έγινε επηρέασε την ζήτηση.
Επίσης είναι το θέμα των δύο Πατριαρχείων. Από την στιγμή που έγινε το Σχίσμα, δόθηκε οδηγία από το Πατριαρχείο Μόσχας στους πιστούς, να μην επισκέπτονται για προσκύνημα κάποιες περιοχές της Ελλάδας.
Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες αφού είναι ζητήματα που δεν άπτονται της αρμοδιότητάς μου, αλλά επηρέασαν και επηρεάζουν πολύ τον Τουρισμό. Είναι ένας πολύ ευαίσθητος κλάδος και σίγουρα θέλει προσοχή.
Όσον αφορά τα συμβόλαια, δεν υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον. Δυστυχώς δεν μπορούμε να είμαστε πολύ αισιόδοξοι για το 2021. Πρέπει να ξεχάσουμε τα νούμερα του 2019 και του 2018. Σίγουρα οι αφίξεις θα είναι μειωμένες. Όμως εμείς, κάνουμε τον προγραμματισμό μας, προχωράμε στην υπογραφή συμβολαίων κι ελπίζουμε να υπάρχει κίνηση. Η αγορά θα καθορίσει την πραγματική ζήτηση, οι εξελίξεις μέσα στις ξένες χώρες, στην Ελλάδα, το εμβόλιο κ.λπ. Όλα τα άλλα, αυτή την στιγμή… είναι «ασκήσεις επί χάρτου»!
https://www.dimokratiki.gr/08-09-2020/d-xaritidis-poly-dyskolo-na-erthoyn-xana-oi-rosoi-toyristes-me-ayta-ta-dedomena/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.