Ειδήσεις

Γεραπετρίτης: Χρονιά ανάκαμψης της οικονομίας το 2021

Ως χρονιά ανάκαμψης περιέγραψε το 2021 ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Action 24″, ενώ παρουσίασε και τη στόχευση των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού το επόμενο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη.

Όπως εκτίμησε, «καλώς εχόντων των πραγμάτων και από τη στιγμή που υπάρξει μια γραμμή παραγωγής του εμβολίου κατά του κορονοϊού από το τέλος Δεκεμβρίου, το 2021 θα μας βρει σε μια πάρα πολύ καλύτερη μοίρα, όχι κατ’ ανάγκην ότι θα έχει εξολοθρευτεί απολύτως ο κίνδυνος από τον ιό, αλλά σίγουρα θα έχουμε μπει σε μια πιο ήρεμη ρότα για να μπορέσει να ανασυγκροτηθεί η οικονομία μας», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, αν και «ετοιμαζόμαστε για τα πάντα, και υγειονομικά και οικονομικά, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε με πολύ γρήγορα αντανακλαστικά».

Στη συνέχεια της συνέντευξης χαρακτήρισε δείγμα εμπιστοσύνης απέναντι στη συστημική πορεία της ελληνικής οικονομίας, το γεγονός ότι η χώρα δανείστηκε την περασμένη εβδομάδα με το χαμηλότερο επιτόκιο που δανείστηκε ποτέ η Ελληνική Δημοκρατία, για να συμπληρώσει:

«Το τελευταίο 6μηνο του 2019 και το πρώτο 2μηνο του 2020 αποτυπώθηκε μια πολύ μεγάλη δυναμική στην ελληνική οικονομία, με σαφή ανασυγκρότηση, με σοβαρό κύμα επενδύσεων, με μια αναπτυξιακή λογική, η οποία στηρίχθηκε στον περιορισμό των φόρων, σε ένα μείγμα πολύ πιο αναπτυξιακό. Αποκαταστάθηκε η εικόνα της σοβαρότητας της ελληνικής Πολιτείας απέναντι στην οικονομία, υπάρχει μια συστημική δυναμική στην ελληνική οικονομία και εκτιμούν οι αγορές ότι όταν πάψει η επέλαση αυτής της δίνης θα μπούμε σε τροχιά πολύ μεγαλύτερης ανάπτυξης της οικονομίας μας». Ταυτοχρόνως αναφέρθηκε και στα «πολύ σημαντικά δημοσιονομικά πολεμοφόδια», από το Ταμείο Ανάκαμψης και από το πολυετές Δημοσιονομικό Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με δυο λόγια «υπάρχει ένας μεγάλος εγγυημένος δημοσιονομικός χώρος».

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, «βαδίζουμε σε πολύ δομημένους οικονομικούς πυλώνες, το 2021 θα είναι μια χρονιά ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας», η οποία θα στηριχθεί όχι μόνο στις παραδοσιακές βάσεις, που είναι οι υπηρεσίες, ο τουρισμός κυρίως. «Σκοπός μας είναι να αποκτήσουμε ένα πιο ισόρροπο ισοζύγιο, να αναπτύξουμε περισσότερους τομείς της ελληνικής οικονομίας με επενδύσεις, με καλές νέες θέσεις εργασίας, με φοροαπαλλαγές».

Κληθείς να περιγράψει τι θα ανακοινώσει ο Κ. Μητσοτάκης, δήλωσε πως «ο πρωθυπουργός έχει να πει αρκετά στη Θεσσαλονίκη, τα οικονομικά δεδομένα της ‘γέφυρας’ προς τη νέα δημοσιονομική κανονικότητα θα τα αναπτύξει στην ομιλία του το επόμενο Σάββατο», ενώ έκλεισε τη σχετική αναφορά τονίζοντας ότι «η λογική πάνω στην οποία θα κινηθεί ο πρωθυπουργός είναι η ‘γέφυρα’ προς μια νέα δημοσιονομική ανάκαμψη».

Στην παρατήρηση ότι στη Βουλή συμπολίτευση και αντιπολίτευση στάθηκαν μαζί, απέναντι σε θεωρίες συνωμοσίας, ο Γ. Γεραπετρίτης αντέτεινε πως ήταν διαβαθμισμένη η αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης απέναντι σε εκείνους που αντιδρούν στη χρήση μάσκας: έτσι, όπως ανέφερε, η κυρία Γεννηματά αναφέρθηκε στις ακραίες αυτές θεωρίες, ενώ ο κ. Τσίπρας έκανε μεν μια μνεία, όμως αναφέρθηκε στο «απολύτως ανεδαφικό, ότι τις θεωρίες αυτές τροφοδοτεί η ασάφεια των κυβερνητικών πολιτικών. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι εκτός από τους φορείς του ιού, έχουμε και τους φορείς του παραλογισμού σήμερα στην Ελλάδα». Χαρακτήρισε δε, «σημαντικό» να υπάρξει «ενότητα του πολιτικού προσωπικού για να καταπολεμήσουμε αυτήν την πληγή του λαϊκισμού».

Στο ερώτημα αν τέτοιες απόψεις πρέπει να ποινικοποιηθούν, ο υπουργός και καθηγητής δήλωσε αντίθετος στην ποινικοποίηση της γνώμης -«όσο ακραία κι αν είναι αυτή». Από την άλλη, «όταν τέτοιου είδους ρεύματα θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ομόθυμα και με πολύ ισχυρά αντίδοτα από την Πολιτεία, ήδη υπάρχουν διατάξεις στο ποινικό σύστημα που τιμωρούν την πράξη ή την παράλειψη που εκθέτει σε κίνδυνο» ξεκαθαρίζοντας ότι «η δημόσια υγεία δεν θα γίνει τυχερό παιχνίδι στα χέρια ορισμένων ακραίων».

Στο ερώτημα πανδημία – δημοσκοπήσεις, ο υπουργός Επικρατείας διαβεβαίωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση με συνέπεια θα συνεχίσει την πολιτική της αυτή. Ακόμη κι αν φαίνεται ότι χάνουμε ένα κομμάτι της πειθούς που έχουμε στην ελληνική κοινωνία, θα πράττουμε πάντοτε εκείνο το οποίο είναι σωστό, εκείνο που μας καθοδηγεί η υγειονομική μας επιτροπή».

Στο τελευταίο ερώτημα της συνέντευξης για το σύστημα αξιολογήσεων των υπουργών, ανέφερ χαρακτηριστικά πως δουλεύει στο …φουλ και πρόσθεσε: «έχει περισσότερες από 500 δράσεις και πολλαπλούς στόχους για κάθε υπουργείο, έχει μέσα όλα τα μεγάλα έργα τα οποία έχουμε προγραμματίσει και για το 2021. Στο υπουργικό συμβούλιο του Δεκεμβρίου θα εγκριθεί το στρατηγικό πλάνο της κυβέρνησης για το επόμενο έτος, θα είναι μια χρονιά με πολύ υψηλούς στόχους». Ενώ μέχρι στιγμής σε γενικές γραμμές έχουν ικανοποιηθεί οι στόχοι για το τρέχον έτος, βεβαίως προσαρμοσμένοι στα δεδομένα των αναγκών καθώς όλα πήγαν πίσω λόγω του ιού».

Κλείνοντας, ο κ. Γεραπετρίτης έστειλε το μήνυμα ότι «μπορεί να βρισκόμαστε εν μέσω μεγάλων πολλαπλών κρίσεων, αλλά αυτό που έχουμε στο μυαλό μας είναι οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις, να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας και να αφήσουμε μια σοβαρή παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές -κι αυτό θα πράξουμε το επόμενο διάστημα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου