Tον μοναδικό ρόλο που διαδραματίζει ο τουρισμός στην παροχή ευκαιριών εκτός των μεγάλων πόλεων και στη διατήρηση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς θα αναδείξει η φετινή διοργάνωση του ΟΗΕ, για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, στις 27 Σεπτεμβρίου.
Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, με θέμα «Τουρισμός και αγροτική ανάπτυξη», έρχεται να εορταστεί σε μια κρίσιμη στιγμή για τον κλάδο, εξαιτίας της πανδημίας. Λόγος για τον οποίο, όπως εξήγησε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, ο Οργανισμός έστρεψε το ενδιαφέρον του αφού “για τις αγροτικές κοινότητες, τους αυτόχθονες πληθυσμούς και τους ιστορικά περιθωριοποιημένους πληθυσμούς, ο τουρισμός ήταν ένα μέσο ολοκλήρωσης, ενδυνάμωσης και δημιουργίας εσόδων”.
Ιστορική Διεθνής Συνεργασία
Για πρώτη φορά στην 40χρονη ιστορία της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, ο επίσημος εορτασμός δεν θα φιλοξενηθεί από κανένα κράτος μέλος των Ηνωμένων Εθνών. Αντ ‘αυτού, έθνη από το μπλοκ της Mercosur (Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη) θα βρεθούν σε ρόλο οικοδεσπότη.
Αυτή η συν-φιλοξενία αποτελεί παράδειγμα διεθνούς αλληλεγγύης που διατρέχει τον τουρισμό, και την οποία έχει αναγνωρίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού, UNWTO, ως απαραίτητη για την ανάκαμψη.
Για αμέτρητες αγροτικές κοινότητες σε όλο τον κόσμο, ο τουρισμός είναι ο κορυφαίος έως μοναδικός πάροχος απασχόλησης. Σε πολλά μέρη, είναι ένας από τους λίγους βιώσιμους οικονομικούς τομείς. Ενώ, η ανάπτυξη μέσω του τουρισμού μπορεί επίσης να διατηρήσει τις αγροτικές κοινότητες ζωντανές.
Εκτιμάται ότι έως το 2050, το 68% του παγκόσμιου πληθυσμού θα ζει σε αστικές περιοχές, ενώ το 80% αυτών που ζουν σήμερα σε «ακραία φτώχεια» ζουν εκτός πόλεων.
Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τους νέους: οι νέοι στις αγροτικές κοινότητες είναι τρεις φορές πιο πιθανό να βρεθούν άνεργοι απ’ότι οι ηλικιωμένοι. Ο τουρισμός προσφέρει στους νέους την ευκαιρία να κερδίσουν τα προς το ζην, χωρίς να χρειαστεί να μεταναστεύσουν.