“Με το πρώτο πέρασμα της μετάλλαξης Δέλτα θα μολυνθεί το 30% των μαθητών σε μία τάξη”, λέει ο παιδίατρος Μ. Ανδρέου – Το στοίχημα του ανοίγματος των σχολείων.
Ένα κρίσιμο στοίχημα όχι μόνο για την κυβέρνηση αλλά για ολόκληρη την κοινωνία είναι το άνοιγμα των σχολείων στις 13 Σεπτεμβρίου.
Οι ρυθμοί εμβολιασμών των παιδιών, αν και αυξάνονται σταθερά μέρα με τη μέρα, απέχουν πολύ από το ιδανικό που θα μπορούσε να διασφαλίσει υψηλό ποσοστό ανοσίας.
Μέχρι τώρα έχουν εμβολιαστεί 130.000 έφηβοι ηλικίας 12-17 χρόνων, την ώρα που ο αριθμός των μαθητών ανέρχεται σε 1,1 εκατ. σε Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια. Παράλληλα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ, το 1/4 των 2.807 κρουσμάτων (698 λοιμώξεις) που ανακοινώθηκαν αφορούσε παιδιά και εφήβους 0-17 ετών.
“Με το πρώτο πέρασμα της μετάλλαξης Δ θα μολυνθεί το 30% των μαθητών σε μία τάξη”
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, εφιαλτικές προβλέψεις για την εξέλιξη της πανδημίας στον μαθητικό πληθυσμό, που μπορεί να οδηγήσει στην νοσηλεία 4.000 παιδιών Γυμνασίου και Λυκείου, θέτουν σε συναγερμό την επιστημονική κοινότητα.
Τα σχολεία που πρόκειται να ανοίξουν την επόμενη εβδομάδα “είναι το μεγάλο στοίχημα του 4ου κύματος, διότι θα πολλαπλασιαστούν τα κρούσματα”, εκτίμησε ο παιδίατρος Μ. Ανδρέου και τόνισε πως έχει καθυστερήσει ο εμβολιασμός των παιδιών.
“Έχοντας γνώση από τη γρίπη, πιστεύω ότι το 30% των μαθητών σε μία τάξη με το πρώτο πέρασμα της μετάλλαξης Δ’ του ιού θα μολυνθεί”, επεσήμανε ο κ. Ανδρέου, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
Εξήγησε, μάλιστα, τις τραγικές συνέπειες που θα έχει αυτό. “Έχουμε 600.000 παιδιά που θα πάνε Γυμνάσιο-Λύκειο, εάν το 2% νοσήσει και χρειαστεί νοσηλεία, έχουμε 4.000 παιδιά.”
“Θα έχουμε και σοβαρές νοσήσεις και θανάτους παιδιών”
Ανέφερε, επίσης, ότι 1 στα 4 κρούσματα είναι παιδί, ενώ με το άνοιγμα των σχολείων μπορεί να έχουμε 3 στα 4.
Επεσήμανε, δε, ότι στατιστικά θα έχουμε και σοβαρές νοσήσεις και θανάτους παιδιών.
Τέλος, ο κ. Ανδρέου παρότρυνε να παραμένουν ανοιχτά τα παράθυρα στις τάξεις για να μην υπάρχει αυξημένο ιικό φορτίο στην τάξη.
Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου, έως την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου οι μαθητές θα μπορούν να προμηθεύονται έξι δωρεάν self-test, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των τριών επόμενων εβδομάδων. Το τεστ πρέπει να πραγματοποιηθεί 24 ώρες πριν από την προσέλευση τη Δευτέρα στο σχολείο και θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα, Τρίτη και Παρασκευή.
Αυξάνονται οι διασωληνώσεις παιδιών – Στην Ελλάδα έχουν πεθάνει δύο έφηβοι και ένα μωρό από κορονοϊό
“Επιχειρησιακά έτοιμοι είναι οι παιδίατροι να αναλάβουν τον εμβολιασμό των παιδιών που παρακολουθούν ενάντια στην Covid-19” τόνισε ο ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας στο ΕΚΠΑ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Γιώργος Χρούσος.
Παρότι έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί παιδιών εδώ και καιρό σε χώρες του εξωτερικού, ο κ. Χρούσος, ανέφερε πως δεν υπήρξε καθυστέρηση στον εμβολιασμό των παιδιών της χώρας μας, καθώς πήγαινε πολύ καλά εμβολιαστικά, “αλλά τα πράγματα ήρθαν άνω κάτω με την μετάλλαξη Δέλτα που πάρα πολύ γρήγορα κυριάρχησε, είναι πιο νοσογόνος και μεταδίδεται πιο εύκολα”.
Όπως ανέφερε, το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι διασωληνώσεις στα παιδιά, λόγω του ότι παραμένουν ανεμβολίαστα και με την επικράτηση της Δέλτα που είναι πιο μεταδοτική και πιο ισχυρή, ενώ στη χώρα μας έχουμε δύο θανάτους εφήβων και ενός μωρού.
“Το 4ο κύμα αφορά σε αυτούς και δυστυχώς και στα παιδιά, που χωρίς να φταίνε εκείνα, είναι ανεμβολίαστα”, είπε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.
Πώς θα αμείβονται όταν κάνουν το εμβόλιο στα παιδιά 12 – 17 ετών
Την ίδια ώρα, στη μεγάλη μάχη των εμβολιασμών των παιδιών μπαίνουν και οι ιδιώτες παιδίατροι. Ο εμβολιασμός θα είναι δωρεάν για τους γονείς.
“Ο παιδίατρος είναι ο άνθρωπος που έκανε όλα τα εμβόλια στα παιδιά, που τον εμπιστευόμαστε”, είπε αναφερόμενος στη χθεσινή απόφαση για χορήγηση του εμβολίου σε παιδιά ηλικίας 12 – 17 ετών από τον παιδίατρο ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1 εξήγησε πως το οικονομικό βάρος για το εμβόλιο των παιδιών δεν βαραίνει τους γονείς, οι παιδίατροι, ωστόσο, θα αμείβονται.
Εξηγώντας το διαδικαστικό κομμάτι, ο πρόεδρος του ΠΙΣ είπε ότι οι γονείς καλούν τον παιδίατρο για ραντεβού, όπως πάντα, και κάνουν το εμβόλιο που θα γίνεται στο ιατρείο. Το κόστος των 20 ευρώ ανά εμβολιασμό βαραίνει το κράτος και όχι τους γονείς.
Πηγή thetoc.gr