Ευρεία σύσκεψη για το θέμα της εντοπιότητας στις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα εργοστάσια της ΔΕΗ στη Ρόδο, πραγματοποιήθηκε χθες στο ΕΚΡ με την παρουσία των βουλευτών Μάνου Κόνσολα, Βασίλη Υψηλάντη και Μίκας Ιατρίδη, του αντιπεριφερειάρχη Φιλήμονα Ζαννετίδη, των αντιδημάρχων Τηλέμαχου Καμπούρη και Γιάννη Καμπούρη καθώς επίσης των προέδρων των τοπικών συμβουλίων, Κατταβιάς, Σορωνής και Θεολόγου. Επιστολή για το θέμα έστειλε στον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, Παναγιώτη Εγγλέζο ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Παππάς, ο οποίος λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεών του στο εξωτερικό, δεν ήταν εφικτό να παραστεί στη σύσκεψη. Επιστολή έστειλε και ο βουλευτής, Νεκτάριος Σαντορινιός.
Αποφασίστηκε να κατατεθούν ασφαλιστικά μέτρα για την ακύρωση του «προσχεδίου» της προκήρυξης πριν την ανάρτηση του οριστικού κειμένου στο διαδίκτυο και να επιδιωχθεί στο μεσοδιάστημα η πραγματοποίηση τηλεδιάσκεψης με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, Γεώργιο Στάσση ώστε οι τοπικοί παράγοντες να παρουσιάσουν τις θέσεις και τα επιχειρήματά τους. Παράλληλα, η διοίκηση του ΕΚΡ κάλεσε τις τοπικές κοινότητες να καταλήξουν σε μία κοινή απόφαση, ένα κοινό διεκδικητικό πλαίσιο, το οποίο το Εργατικό Κέντρο θα στηρίξει.
Μιλώντας στη «δ» ο κ. Εγγλέζος τόνισε ότι δεν μπορεί η διοίκηση της ΔΕΗ να αίρει τις δεσμεύσεις της για το κριτήριο της εντοπιότητας στις προκηρύξεις μόνιμου προσωπικού στη Ρόδο. Επεσήμανε ότι δεν είναι δυνατό να μοριοδοτούνται οι ντόπιοι υποψήφιοι με 50 μόρια, όταν άλλοι εργαζόμενοι από την υπόλοιπη Ελλάδα συγκεντρώνουν πάνω από 1000 μόρια!
«Πραγματοποιήθηκε ακόμη μία σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου με την πρωτοβουλία του ΕΚΡ για το θέμα της εντοπιότητας στην προκήρυξη της ΔΕΗ που έχει ήδη αναρτηθεί στο διαδίκτυο.
Η προκήρυξη αυτή δεν είναι η οριστική, η οποία θα αναρτηθεί πιθανότατα μετά τις 15 του μηνός. Δεν μπορεί να αίρονται οι δεσμεύσεις της ΔΕΗ για την εντοπιότητα και να μοριοδοτούνται μόνο με 50 μόρια ο κάτοικοι της Ρόδου, ειδικά οι κάτοικοι της Νότιας Ρόδου, της Κατταβιάς και της Σορωνής.
Τα 50 μόρια είναι ελάχιστα και δεν μπορούν οι ντόπιοι ενδιαφερόμενοι να αντικρούσουν όσους έρθουν από τη Βόρεια Ελλάδα με πάνω από 1000 μόρια. Θεωρούμε ότι πρόκειται για αδίκημα, για μεγάλο ατόπημα της ΔΕΗ και κοροϊδία απέναντι στην τοπική κοινωνία.
Από τη στιγμή που εμείς είμαστε αυτοί που υποκείμεθα σε όλη αυτή τη μόλυνση από τα εργοστάσια της ΔΕΗ… δεν νοείται να μην παίρνουμε το ελάχιστο αντιστάθμισμα… Και το ελάχιστο είναι η δέσμευση που έχουν οι ίδιοι υπογράψει για το κριτήριο της εντοπιότητας στις προσλήψεις».
Όπως είπε ο κ. Εγγλέζος, στόχος είναι να «παγώσει» η διαδικασία της προκήρυξης με την αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων μέχρι να πραγματοποιηθεί η τηλεδιάσκεψη με τον κ. Στάσση και να οριστικοποιηθεί το ζήτημα της εντοπιότητας.
«Το ΕΚΡ πρότεινε στις τοπικές κοινωνίες και στα τοπικά συμβούλια Κατταβιάς, Σορωνής και Θολού να πάρουν μία κοινή απόφαση την οποία εμείς θα υιοθετήσουμε και θα υποστηρίξουμε. Άλλωστε είμαστε εδώ να στηρίξουμε με κάθε τρόπο τις αποφάσεις της τοπικής κοινωνίας.
Επιπλέον, άμεσα θα καταθέσουμε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, όπως μας εισηγήθηκε η νομική μας σύμβουλος και θα ζητήσουμε να πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ κ. Στάσση, ώστε να καταλάβει το αδίκημα και έγκλημα που πάει να γίνει. Νόμος που ψηφίστηκε το 2019 του δίνει το δικαίωμα να έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο στις προκηρύξεις.
Δεν μπορεί να αναιρέσει ότι έχει ήδη αποφασιστεί για άλλους λόγους, όπως το κλείσιμο των εργοστασίων λιγνίτη στην Ελλάδα και τη μεταφορά εργαζόμενων στη Ρόδο οι οποίοι θα κοστίζουν τα διπλάσια από τον εργαζόμενο της Ρόδου. Ευελπιστούμε ότι με τα ασφαλιστικά μέτρα θα παγώσει η όλη διαδικασία μέχρι να οριστεί η τηλεδιάσκεψη με τον κ. Στάσση για να παρθούν οι τελικές αποφάσεις», είπε ο κ. Εγγλέζος.
Βασίλης Υψηλάντης
Ο κ. Βασίλης Υψηλάντης, δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ του αιτήματος να συμπεριληφθεί το κριτήριο της εντοπιότητας στις προκηρύξεις της ΔΕΗ.
Μάλιστα ζήτησε να καταγραφούν όλες οι προηγούμενες δεσμεύσεις των διοικήσεων της ΔΕΗ αναφορικά με το ζήτημα, καθώς θα αποτελέσουν το ισχυρότερο επιχείρημα στο πλαίσιο των συζητήσεων και διαπραγματεύσεων που θα ακολουθήσουν με τη σημερινή διοίκηση.
«Συντασσόμαστε με το αίτημα της τοπικής κοινωνίας σχετικά με το ζήτημα της εντοπιότητας στις προκηρύξεις της ΔΕΗ. Προσωπικά, στο πλαίσιο των διεκδικήσεων που θα ακολουθήσουν για την αλλαγή της προκήρυξης για τις προσλήψεις, ζήτησα να καταγραφούν οι δεσμεύσεις που είχε κάνει η ΔΕΗ στο παρελθόν αναφορικά με την εντοπιότητα, έτσι ώστε αυτό να καταγραφεί ως ένα ισχυρό όπλο στη διεκδίκησή μας, καθώς επίσης και στη συζήτηση που θα ακολουθήσει με τη διοίκηση της ΔΕΗ.
Προσωπικά, τάσσομαι ξεκάθαρα υπέρ του αιτήματος, με τρόπο πάντα ορθολογικό και διάφανο», δήλωσε ο κ. Υψηλάντης στη «δ». Σημειώνεται ότι ο κ. Υψηλάντης είχε στείλει επιστολή προ μηνών στον κ. Στάσση για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Μάνος Κόνσολας
Ο κ. Μάνος Κόνσολας ο οποίος κατά τη διάρκεια τους έτους αλλά και παλαιότερα, είχε προβεί σε σειρά παρεμβάσεων προς τη διοίκηση της ΔΕΗ για το ζήτημα της εντοπιότητας στις προσλήψεις και κατέθεσε σχετικές ερωτήσεις στη Βουλή, δήλωσε τα εξής:
«Η Αρχή της διοίκησης του Κράτους πρέπει να έχει συνέχεια. Η προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΗ (ο κ. Παναγιωτάκης), είχε δεσμευθεί ότι η εντοπιότητα αποτελεί βασικό κριτήριο στις προκηρύξεις. Η νυν κυβέρνηση αποδέχεται το ίδιο κριτήριο για τις εποχικές θέσεις, για τους ίδιους ανθρώπους, τους ίδιους τεχνίτες, τους ίδιους μηχανικούς… Συνεπώς, δεν αλλάζει κάτι για την προκήρυξη των μόνιμων θέσεων.
Θεωρώ αυτονόητο-παρά το γεγονός ότι ψηφίστηκε νόμος για τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ-ότι η διοίκηση δεν χάνει το δικαίωμα να εντάξει το κριτήριο αυτό στις επόμενες προκηρύξεις. Αυτό που ζητούμε λοιπόν όλοι, είναι για εθνικούς αλλά και τοπικούς/υπερτοπικούς λόγους να ενταχθεί το κριτήριο της εντοπιότητας στις επόμενες προκηρύξεις, όπως έγινε πρόσφατα με την προκήρυξη για την πρόσληψη εποχικών εργαζομένων στο Ηράκλειο».
Μίκα Ιατρίδη
Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής της στη σύσκεψη στο ΕΚΡ, η κα Μίκα Ιατρίδη ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το θέμα είναι πολύ σημαντικό για την τοπική μας κοινωνία και τους συμπατριώτες μας στη Νότια Ρόδο, και από την πρώτη στιγμή είχα ζητήσει να γίνει αποδεκτό το αίτημα για την εντοπιότητα με κατάθεση αναφοράς στη Βουλή, αλλά και με συνάντηση μου με τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα».