Ειδήσεις

Πηγή ζωής για το ΑΕΠ ο τουρισμός-Τι αποκαλύπτει έρευνα του WTTC

Η Ελλάδα βρέθηκε στην κορυφή μεταξύ των χωρών της Μεσογείου που σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση της συμβολής του τουριστικού κλάδου στο ΑΕΠ.

Στη συνεισφορά του τουρισμού στο παγκόσμιο ΑΕΠ εστιάζει η μελέτη που δημοσίευσε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (World Travel & Tourism Council – WTTC), με την Ελλάδα να κατατάσσεται 13η μεταξύ των 20 χωρών που κατέγραψαν το 2021 τη μεγαλύτερη αύξηση ως προς τη συμβολή του τουριστικού κλάδου στο εθνικό ΑΕΠ.

Με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν από τη μελέτη, ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ελλάδα, η Τουρκία, η Ιταλία και η Ισπανία κατέγραψαν ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού, διαπιστώνοντας παράλληλα τη μεγάλη συνεισφορά του κλάδου στις οικονομίες τους. Η Ελλάδα κατέγραψε άνοδο της συνεισφοράς του τουρισμού στο ΑΕΠ σε ποσοστό 74,9% και βρέθηκε πρώτη μεταξύ των ισχυρών του τουρισμού της Μεσογείου, με την Τουρκία και την Ιταλία να έπονται στο 60,6% και στο 58,5% αντίστοιχα και την Ισπανία να τερματίζει τέταρτη στο 52,5%.

Σύμφωνα με τη σχετική ανάλυση της Oxford Economics, η οποία και εκπόνησε τη μελέτη για λογαριασμό του WTTC, για την Ελλάδα, την Τουρκία και την Ισπανία η ανάπτυξη προήλθε κυρίως από την επανεκκίνηση των διεθνών ταξιδιών και τον αριθμό των ξένων επισκεπτών, καθώς οι κυβερνήσεις σε αυτές τις τρεις χώρες ελαχιστοποίησαν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς στις εισερχόμενες αφίξεις. Στην περίπτωση της Ιταλίας, ωστόσο, η ανάπτυξη προήλθε από την αύξηση σε ποσοστό 76,4% των δαπανών που έκαναν οι εγχώριοι ταξιδιώτες.

Σε σχέση με τη μεγαλύτερη συμβολή του κλάδου των ταξιδιών και του τουρισμού στο ΑΕΠ, η Ελλάδα (14,9%) βρέθηκε στη 16η θέση της αντίστοιχης παγκόσμιας κατάταξης των κρατών, ενώ με σημείο αναφοράς τις δαπάνες που πραγματοποίησαν οι διεθνείς ταξιδιώτες το 2021, η χώρα μας κατετάγη στην 9η θέση με 14,4 δισ. δολάρια. Ενδεικτικό της δυναμικής του ελληνικού τουρισμού αποτελεί το γεγονός ότι η Ελλάδα απουσίαζε από την αντίστοιχη κατάταξη των κορυφαίων 20 χωρών το 2019.

Στη συγκεκριμένη έρευνα αναδεικνύεται, μάλιστα, η σημασία της επανεκκίνησης των διεθνών ταξιδιών και ο ρόλος τους στην ανάκαμψη του τουρισμού, με δεδομένο ότι χώρες με παρόμοια χαρακτηριστικά όσον αφορά τον τομέα των ταξιδιών, παρουσίασαν διαφορετικά επίπεδα ανάπτυξης. Για παράδειγμα, η ανάπτυξη του τουρισμού στην Ταϊλάνδη, στη Σιγκαπούρη και στην Ελλάδα βασίστηκε το 2019 σε μεγάλο βαθμό στις διεθνείς αφίξεις, αλλά η ανάκτηση του χαμένου εδάφους το 2021 διέφερε πολύ. Η συνεισφορά του τουρισμού της Ταϊλάνδης στο ΑΕΠ της χώρας ήταν κάτι περισσότερο από 70% κάτω σε σχέση με το 2019, ενώ αντίστοιχα ο ελληνικός τουρισμός υπολειπόταν σε ποσοστό 30% συγκριτικά με τα προ πανδημίας επίπεδα. Αυτή η διαφορά στον ρυθμό ανάκαμψης αναδεικνύει τον αντίκτυπο των διεθνών ταξιδιωτικών περιορισμών, οι οποίοι ήταν πιο αυστηροί στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, δεδομένου ότι οι κυβερνήσεις έλαβαν πιο «σκληρά» μέτρα για να ελέγξουν το κύμα των διαφορετικών παραλλαγών.

Πάντως, σύμφωνα με την έρευνα, στην κορυφή των χωρών με την πιο ισχυρή αγορά ταξιδιών και τουρισμού παρέμειναν το 2021 οι ΗΠΑ, με την τριάδα να συμπληρώνεται από την Κίνα και τη Γερμανία. Ωστόσο, και στις τρεις χώρες ο κλάδος ενισχύθηκε κατά κύριο λόγο από τον εγχώριο τουρισμό και όχι από τα διεθνή ταξίδια.

Πηγή euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου