Τοπικές Ειδήσεις

Διαχρονική κατάληψη προνομιακής έκτασης στην παραλία του Φαληρακίου

• «Ο Παράδεισος» (1962 – 1985), «Ταβέρνα Σωτήρης» (1985 – 2008), «Αλάτι» (2008 – 2009) και «Galazio» (2010 – 2024) • Συνεχίζεται η αντιδικία με το Ελληνικό Δημόσιο 

• Να εξηγήσει οποιοσδήποτε νοήμων δημοτικός σύμβουλος, μηχανικός ή δικηγόρος στη συνεδρίαση της λογοδοσίας, πώς ένα ακίνητο χωρίς κτηματολογική μερίδα, με «ιδιοκτήτη» χωρίς πιστοποιητικό ιδιοκτησίας, που βρίσκεται με επίσημες εκθέσεις από το έτος 1971 στον αιγιαλό, εξασφάλισε άδεια λειτουργίας, βεβαιώσεις χώρων κυρίας χρήσης, πιστοποιητικά πυρασφάλειας ως και υπαγωγή στο νόμο περί αυθαιρέτων!!!

«Ο Παράδεισος» (1962 – 1985), «Ταβέρνα Σωτήρης» (1985 – 2008), «Αλάτι» (2008 – 2009) και «Galazio» (2010 – 2024): Μια διαχρονική αντιδικία με το Ελληνικό Δημόσιο, όπως αυτό εκπροσωπείται από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου για την κατάληψη προνομιακής έκτασης στην παραλία του Φαληρακίου.
Η πλάστιγγα της δικαιοσύνης είχε γύρει υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου και παρέμεινε στην θέση αυτή.
Μετά από νομοθετική ρύθμιση το έτος 2024, στο προσεχές μέλλον, παρότι τα πρόστιμα που έχουν τελεσιδικήσει διατηρούνται και θα βαραίνουν τον Μιχαήλ Βαγιανό, πατέρα του δημοτικού συμβούλου της πλειοψηφίας Σωτήρη Βαγιανού (αμφότεροι ήταν και είναι δημόσια πρόσωπα), θα υπάρξει η δυνατότητα όταν καθοριστεί η γραμμή του αιγιαλού στην περιοχή, χάσει τον κοινόχρηστο χαρακτήρα της μέρος αυτής και περιέλθει στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου, να κινήσει τις διαδικασίες για την εξαγορά της καταπατηθείσας εκτάσεως. Ως τότε τα πράγματα είναι δυσάρεστα…
Είναι ίσως από τις ελάχιστες, αν όχι η μόνη υπόθεση πανελλαδικώς, που ένα ακίνητο χωρίς κτηματολογική μερίδα, με «ιδιοκτήτη» χωρίς πιστοποιητικό ιδιοκτησίας, εντός της ζώνης του αιγιαλού, στον κοινόχρηστο δηλαδή, όπως προκύπτει διαρκώς με εκθέσεις της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου από το έτος 1971, έχει κατορθώσει να λειτουργεί ανενόχλητο ως σήμερα.
Ενα αυθαίρετο χωρίς νόμιμη εγκατάσταση, ανακαινίζεται, αυξάνει τα τετραγωνικά του και ο «ιδιοκτήτης» του εκδίδει και μεταβιβάζει και επικαιροποιεί άδειες λειτουργίας, βεβαιώσεις χώρων κυρίας χρήσης ως και πιστοποιητικά πυρασφάλειας σε ακίνητο, που όχι μόνο δεν του ανήκει, αλλά ήταν και παραμένει μέχρι σήμερα, παραλία!
Ενα «μπιτσόμπαρο», που αν τελικώς ισχύει η αρχή ότι τα υπερκείμενα ανήκουν στα υποκείμενα, είναι ουσιαστικά ιδιοκτησίας του… Ελληνικού Δημοσίου!

Αστείος φαντάζει μάλιστα ο ισχυρισμός ότι το ακίνητο ανήκει από τον 19ο αιώνα στην οικογένεια αφού ουδέποτε υπήρχε νόμιμος τίτλος από αρχικής καταγραφής, δεν υπήρχε μερίδα και δεν θα μπορούσε να υπάρχει καλλιέργεια για να θεμελιωθεί δικαίωμα χρησικτησίας από 15ετή νομή στην άμμο.
Να εξηγήσει, τελικά, οποιοσδήποτε νοήμων δημοτικός σύμβουλος, μηχανικός ή δικηγόρος στη συνεδρίαση της λογοδοσίας της 11ης Σεπτεμβρίου 2024, πώς το ακίνητο χωρίς κτηματολογική μερίδα, με «ιδιοκτήτη» χωρίς πιστοποιητικό ιδιοκτησίας, που βρίσκεται στον αιγιαλό, εξασφάλισε και την υπαγωγή του στο νόμο περί αυθαιρέτων!!!
Να εξηγηθεί ποια ποινικά αδικήματα έχουν συντελεστεί, ποια έχουν παραγραφεί και με ποια ηθική θα υποστηριχθεί ενώπιον του ανώτατου οργάνου διοίκησης του νησιού της Ρόδου, από αιρετούς, ότι όλα έχουν καλώς.
Πρόκειται για εκείνους, που δεν διστάζουν να «κουνούν το δάκτυλο» και να αφήνουν σαφή υπονοούμενα, για το πρώτο πολιτικό άρθρο της «δημοκρατικής» επί του προκειμένου, για το αυτονόητο πολιτικό ατόπημα επικλήσεως «ισότητας και ισονομίας».
Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα αυτός που παρανομεί σε τέτοιο βαθμό δεν θα προκαλούσε, σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα είχε κινηθεί άμεσα η διαδικασία ελέγχου και θα γινόταν έρευνα σε βάθος χρόνου για το ποιοι δημόσιοι λειτουργοί παραβαίνοντας το καθήκον τους, από δόλο ή και από αμέλεια, εξέδωσαν μια σειρά από προκλητικά ψευδείς βεβαιώσεις και δημόσια έγγραφα, τα οποία μάλιστα προτίθενται κάποιοι, έχοντας και άγνοια των συνεπειών του νόμου να εμφανίσουν, όπως φημολογείται, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Η έκθεση αυτοψίας του 2001
Τα διαλαμβανόμενα στην από 28 Ιουνίου 2001 έκθεση αυτοψίας και ελέγχου υπαλλήλων της Κτηματικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσου αναφέρεται ότι ο Βαγιανός Σωτήριος του Αναστασίου, πατέρας του Βαγιανού Μιχαήλ του Σωτηρίου, σημερινού κάτοχου έχει προβεί προ του έτους 1970 στην αυθαίρετη κατάληψη αρχικά τμήματος 2.000 τ.μ. περίπου εκ του κοινοχρήστου χώρου αιγιαλού του Δημοσίου στην περιοχή παραλία Φαληρακίου Καλυθιών του Δήμου Καλλιθέας επί του οποίου (καταληφθέντος τμήματος) αργότερα προέβη στην κατασκευή μόνιμων κτισμάτων εμβαδού 127 τ.μ. περίπου και σκιάδας – πέργκολας 102 τ.μ., τα οποία χρησιμοποιούνταν ως κατοικία και Εστιατόριο – Ταβέρνα με την επωνυμία «ΣΩΤΗΡΗΣ».
Τονίζεται παραπέρα ότι με την πάροδο του χρόνου ο Σωτήριος Βαγιανός του Αναστασίου επέκτεινε τα προαναφερόμενα κτίσματα περιορίζοντας ταυτόχρονα τον αρχικά καταληφθέν χώρο σε επιφάνεια 896,13 τ.μ. και κατασκεύασε τότε:
– Μόνιμο κτίσμα 113.46 τ.μ. με οροφή από τερνίτες και ψευδοροφή από ξύλινο ραμποτέ, αναδιπλούμενα συρόμενα φύλλα αλουμινίου με τζάμι στο μπροστινό μέρος, το οποίο χρησιμοποιείται ως αίθουσα Εστιατορίου – Ταβέρνα.
– Μόνιμο κτίσμα 63.80 τ.μ. από μπετά στο πίσω μέρος της αίθουσας το οποίο χρησιμοποιείται ως παρασκευαστήριο – κουζίνα του Εστιατορίου – Ταβέρνας.
– Διαμόρφωσε στο μπροστινό μέρος της αίθουσας (ως προέκταση αυτής) προαυλίου χώρου τσιμέντο στρωμένου με περίφραξη από τσιμεντόλιθους ύψους ενός μέτρου, εμβαδού 201.16 τ .μ, επί του οποίου κατασκεύασε σκιάδα από ξύλο και οροφή από καλαμωτή εντός της οποίας τοποθέτησε προς εκμετάλλευση 18 τραπέζια των τεσσάρων θέσεων έκαστο
– Μόνιμο κτίσμα 15,75 τ.μ. από μπετόν χρησιμοποιούμενο ως αποθηκευτικός χώρος του Εστιατορίου – Ταβέρνας
– Μόνιμο κτίσμα 68.30 τ.μ. από μπετόν και κεραμοσκεπής χρησιμοποιούμενο ως κατοικία
– Περίφραξη χώρου 113.79 τ.μ. από τοιχοίο ύψους ενός μέτρου χρησιμοποιούμενο ως αυλή του εστιατορίου και της κατοικίας

– Περίφραξη χώρου 57.29 τ.μ. από τοιχοίου ύψους 0.50 μέτρων χρησιμοποιούμενου ως αυλή της κατοικίας και σε μέρους αυτού κατασκευή χώρου στάθμευσης (γκαράζ) από σιδεροκατασκευή με οροφή από ελενίτ
– Μόνιμο κτίσμα 18.48 τ.μ. με πλινθοδομή το ένα τμήμα του και αλουμίνιο το υπόλοιπο και οροφή από τερνίτες χρησιμοποιούμενο ως αποθηκευτικός χώρος του εστιατορίου – ταβέρνας
– Διαμόρφωση χώρου 33.30 τμ. Σε παρτέρι – πεζοδρόμιο (τσιμεντοστρωμένο).


Προηγούμενα πρωτόκολλα της Κτηματικής
Σημειώνεται εξάλλου ότι η Κτηματική Υπηρεσία είχε εκδώσει και το υπ’ αριθ. πρωτ. 11/1981 πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής και κατεδάφισης το οποίο όμως ακυρώθηκε με την με αριθ. 385/1988 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου κρίνοντας ότι οι διατάξεις του Α.Ν. 283/68 βάσει των οποίων εκδόθηκε το ως άνω πρωτόκολλο είναι αντισυνταγματικές.
Η Κτηματική Υπηρεσία τονίζει ωστόσο πως «η συνταγματικότητα της συγκεκριμένης διάταξης έχει κριθεί για χιλιάδες τέτοιου είδους υποθέσεις πριν αλλά και μετά από την έκδοση της ως άνω απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου τόσο από τα Αστικά όσο και από τα αρμόδια Διοικητικά Δικαστήρια αλλά και το Συμβούλιο της Επικρατείας».
Είχε εκδώσει ακόμη τα υπ’ αριθ. 428/1971 και 281/1974 πρωτόκολλα καθορισμού αποζημίωσης για το χρονικό διάστημα από 1-1-1966 έως και 31-12-1973 τα οποία κατέστησαν οριστικά το μεν πρώτο με την υπ’ αρ. 72/1971 απόφαση του Ειρηνοδικείου Ρόδου και το δεύτερο με την 472/1975 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου.

Η σημερινή κατάσταση
Η καταληφθείσα έκταση έκτοτε έχει αυξηθεί, ο δημοτικός σύμβουλος και η οικογένεια με αναρτήσεις διαφημίζει στο διαδίκτυο πως ο ίδιος έχει μετατρέψει το ακίνητο στη σημερινή μορφή και το παρουσιάζει ουσιαστικά ως δικό του, με την άδεια να είναι επ’ ονόματι Ι.Κ.Ε. του πατρός του, τα στοιχεία επικοινωνίας του ίδιου.
Το κατάστημα λειτουργεί χωρίς κυρώσεις ενώ ο ιδιοκτήτης έχει εξασφαλίσει άδεια λειτουργίας την οποία έχει διατηρήσει στις μεταβολές της ιδιοκτησίας του ακινήτου (ατομικές άδειες, εταιρείες και Ι.Κ.Ε.) ενώ το πλέον προκλητικό είναι ότι επικαλέστηκε σε δίκη ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Πειραιώς τον Σεπτέμβριο του 2023 ότι έχει υπαχθεί στο νόμο περί αυθαιρέτων του 2013 παρότι το ακίνητο είναι στον αιγιαλό (!!!).
Η μηχανικός, που υπέβαλε την αίτηση υπαγωγής στον αιγιαλό, χρήση της οποίας έκανε ο ιδιοκτήτης και ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Πειραιώς, απασχολείται σε εταιρεία του Δήμου Ρόδου ως τεχνική σύμβουλος από το 2019 (με μια διακοπή επί θητείας του κ. Τάσου Σπανού), έχει εξασφαλίσει 4 απευθείας αναθέσεις, συνολικού ποσού άνω των 95.000 ευρώ για υπηρεσίες της (η τελευταία το έτος 2024), ενώ έχει επιλεγεί ως λαϊκό μέλος, μετά από εισήγηση του δημάρχου Ρόδου κ. Αλέξανδρου Κολιάδη, σε εταιρεία του Δήμου Ρόδου.
Η «δημοκρατική» απεκάλυψε εξάλλου την εξόφθαλμη κατάληψη στην παραλία από τον ιδιοκτήτη με μια αντιπαραβολή των στοιχείων της μίσθωσης, λόγω ασκήσεως προνομιακού δικαιώματος, όπως αυτή απεικονίζεται στο «ΜyCoast», με φωτογραφίες και βίντεο, που δεν διστάζει να διαφημίζει στα social media.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Παναγιώτης    08.09.2024 19:51

    Στην παραλία Γεννάδιου συμβαίνει ακριβώς το ίδιο Κλήσης θάλασσα Αντώνης τίποτα δεν θα γίνει!!!!!!!!!

  • Απλος Πολιτης    08.09.2024 12:25

    Τι το καινουριο? “ισότητας και ισονομία?” σοβαρα τωρα?.. το μισο νησι ειναι καταπατημενο και “εξαγορασμενο” μετα με “ΝΟΜΙΜΑ” μεσα… αφου αρμεξαμε μετα πληρωσαμε το γαλα… κράτος εν κράτει για πολλους ..τι το καινουριο.
    Σταχτη στα ματια για τον απλο κοσμακη.

    Πηγή:www.dimokratiki.gr

Σχολιασμός άρθρου