Συνεντεύξεις

Νίκος Χαλκιαδάκης: «Η λειτουργική επιβίωση των ξενοδοχείων αποτελεί μία μεγάλη πρόκληση»

O πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Κρήτης, Νίκος Χαλκιαδάκης δηλώνει στη «δ» ότι η φετινή σεζόν θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως η καλύτερη των τελευταίων ετών, καθώς οι αφίξεις σημειώνουν σημαντική άνοδο. Και μπορεί τα έσοδα να παρουσιάζουν επίσης αύξηση, η εκτόξευση των λειτουργικών εξόδων των ξενοδοχείων, περιορίζει όμως τα …κέρδη. Γι’ αυτό και ο κ. Χαλκιαδάκης τονίζει ότι η «…λειτουργική επιβίωση των ξενοδοχείων αποτελεί μία μεγάλη πρόκληση». Η φημολογούμενη αύξηση του τέλους ανθεκτικότητας κατά 20%, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, θα προκαλούσε μεγάλο πλήγμα στον ελληνικό τουρισμό.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Νίκου Χαλκιαδάκη:

• Κύριε Χαλκιαδάκη, πώς θα χαρακτηρίζατε τη φετινή σεζόν; Ήταν μία βατή και ομαλή τουριστική περίοδος, υπήρξαν προβλήματα;
Τη φετινή σεζόν θα μπορούσα να τη χαρακτηρίσω ως την καλύτερη των τελευταίων ετών. Έχουμε διανύσει τα 2/3 της τουριστικής περιόδου και μένει η τρίτη και τελευταία περίοδος που προβλέπεται ότι θα είναι εξαιρετική. Τόσο ο Σεπτέμβριος όσο και ο Οκτώβριος θα είναι για την Κρήτη -και επίσης για τη Ρόδο όπως πληροφορούμαστε- από τους καλύτερους μήνες της σεζόν σε επίπεδο τουριστικών ροών. Η αύξηση των αφίξεων κυμαίνεται στο 4% στην Κρήτη.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε φέτος ήταν η έλλειψη προσωπικού. Έχει αποχωρήσει αρκετός κόσμος από τον ξενοδοχειακό κλάδο ενώ ένα ποσοστό των εργαζόμενων έχει μεταναστεύσει στο εξωτερικό. Δεν είναι εύκολο να καλυφθούν όλες οι ανάγκες.
• Η έλλειψη προσωπικού επηρεάζει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών; Με ποιο τρόπο θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα;
Φανταστείτε ότι σε πολλά ξενοδοχεία παραμένουν κλειστά ορισμένα τμήματα, π.χ. ένα από τα αλά καρτ εστιατόρια. Συνεπώς ναι, η έλλειψη προσωπικού επηρεάζει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και την τουριστική εμπειρία σε ένα βαθμό.
Μόνο αν επιστρέψουν οι εργαζόμενοι από το εξωτερικό και αν τα νέα παιδιά επιλέγουν τα τουριστικά επαγγέλματα, θα καταφέρουμε να καλύψουμε τις υπάρχουσες ανάγκες. Για να συμβεί αυτό, απαιτείται να δοθούν κάποια κίνητρα όπως η επέκταση του επιδόματος ανεργίας στους έξι μήνες. Λόγω της εποχικότητας του επαγγέλματος, ένας ξενοδοχοϋπάλληλος δεν μπορεί σήμερα να καλύψει βασικές ανάγκες. Γι’ αυτό και έχουν στραφεί σε άλλα μη εποχικά επαγγέλματα.
• Η αύξηση της τουριστικής κίνησης έχει συμβάλει και στην αύξηση των οικονομικών;
Τα έσοδα παρουσιάζουν αύξηση της τάξης του 10%. Παρόλα αυτά έχουν αυξηθεί και τα έξοδα. Το ενεργειακό κόστος παραμένει υψηλό. Μετά τον Ιούνιο σκαρφάλωσε στα ύψη. Η μισθολογική δαπάνη έχει επίσης αυξηθεί προκειμένου να εξασφαλισθεί το απαιτούμενο προσωπικό. Αρκετά ξενοδοχεία πληρώνουν μισθούς υψηλότερους από αυτούς που προβλέπουν οι συμβάσεις εργασίας. Επίσης, λόγω του πληθωρισμού τα ποτά και τρόφιμα έχουν αυξηθεί έως και 35%! Και σας θυμίζω ότι το επιτόκιο Euribor από μηδενικό που ήταν μέχρι το 2022, αυξήθηκε στο 4%.
Ίσα βάρκα ίσα νερά θα έλεγα ότι είναι το ταμείο. Η λειτουργική επιβίωση των ξενοδοχείων αποτελεί εν ολίγοις μία μεγάλη πρόκληση.
• Το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση αποτελεί πηγή προβληματισμού για τους ξενοδόχους. Πιστεύετε ότι μειώνει την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος; Στερεί χρήματα από την αγορά, περιορίζοντας τη μέση κατά κεφαλή δαπάνη;
Το τέλος ανθεκτικότητας επιβαρύνει τον προϋπολογισμό των επισκεπτών. Είναι υψηλό το κόστος και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αυξηθεί και άλλο, καθώς πληροφορούμαστε ότι υπάρχουν τέτοιες σκέψεις. Θα ήταν καταστροφικό αν συμβεί αυτό. Είναι από τα υψηλότερα σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Σε λογικά πλαίσια θα ήταν υποφερτό, όπως σε άλλα μέρη του κόσμου. Η φημολογούμενη αύξηση κατά 20% θα προκαλέσει μεγάλο πλήγμα στον ελληνικό τουρισμό.
• Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις αποτελούν ανταγωνιστή της παραδοσιακής ξενοδοχειακής βιομηχανίας; Ποια μέτρα πρέπει να παρθούν;
Υπάρχει πράγματι ένας αυξημένος ανταγωνισμός. Προσωπικά πιστεύω ότι θα πρέπει να θεσπιστούν κανόνες. Σίγουρα οι βραχυχρόνιες μισθώσεις ήρθαν για να μείνουν. Γι’ αυτό και θα πρέπει ο κλάδος να φορολογείται… να συνεισφέρει στα ταμεία με τους φόρους τους, έτσι ώστε να υπάρχει ισονομία.
• Θεωρείτε δικαιολογημένη την όλη συζήτηση που έχει ανοίξει για τον υπερτουρισμό στην Ελλάδα;
Υπερτουρισμός δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Σε προορισμούς όπως η Σαντορίνη δημιουργείται κάποιος συνωστισμός τις μέρες που προσεγγίζουν το νησί πολλά κρουαζιερόπλοια. Σκεφτείτε ότι η Σαντορίνη διαθέτει 17.000 κλίνες και μπορεί να δεχθεί σε μία μέρα έως 12.000 επιβάτες κρουαζιερόπλοιων. Με το σωστό προγραμματισμό, θα μπορούσε ενδεχομένως να αποφεύγονται τέτοια φαινόμενα. Κατά τα λοιπά, στην χώρα μας δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα υπερτουρισμού. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να συνεχίζεται όλη αυτή η συζήτηση…

• Έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με τους τουρ οπερέιτορς για την επόμενη σεζόν; Ποια είναι τα μηνύματα;
Έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις για την σεζόν του 2025 και έχουμε λάβει αύξηση στις τιμές κατά 5-6%. Η κίνηση προβλέπεται να είναι ελαφρώς καλύτερη από τη φετινή και εκτιμώ ότι θα έχουμε μία καλή σεζόν εκτός απροόπτου βέβαια πάντα.
• Έχετε επισκεφθεί 128 χώρες του κόσμου. Έχοντας μέτρο σύγκρισης… πού θα λέγατε ότι υπερτερεί η Ελλάδα ως τουριστικός προορισμός και σε ποια σημεία υστερεί;
Η Ελλάδα πιστεύω ότι υπερτερεί σε πολλά σημεία. Έχουμε το καλύτερο …οικόπεδο στον κόσμο με πολλά καταπληκτικά νησιά και πεντακάθαρες θάλασσες. Χρειάζεται να προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον και να επενδύουμε σε δημόσιες υποδομές για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού τομέα.
Βεβαίως, στον ξενοδοχειακό τομέα στην Ελλάδα έχουν γίνει πολλές, ποιοτικές και αξιόλογες επενδύσεις. Τα ξενοδοχεία μας είναι στη δεύτερη υψηλότερη θέση στον κόσμο όσον αφορά στην ποιότητα. Όσοι ταξιδεύουν συχνά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, μπορούν να συγκρίνουν τις διαφορές και να διαπιστώνουν την ποιότητα των ελληνικών ξενοδοχείων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου