To Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου επιστρέφει για 4η συνεχή χρονιά στις 11-10 Οκτωβρίου 2024, σε μία γιορτή επιστήμης και πολιτισμού. Το Φεστιβάλ καθιερώθηκε πλέον ως θεσμός αποδεικνύοντας ότι το μικρό αυτό ακριτικό ελληνικό νησί, στο ανατολικότερο άκρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορεί να δώσει μαθήματα και να εξάγει πολιτισμό.Σε αυτό το συναρπαστικό ταξίδι, υποστηρικτής για ακόμη μία χρονιά είναι και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ).
Έμπνευση για την φετινή διοργάνωση αποτελεί το περίφημο Γριφοπούλι του Καστελλορίζου, ένα σπάνιο ενδημικό είδος. Θέλοντας λοιπόν να εξαπλώσει την ηθική γνώση και τις επιστήμες, αποφάσισε να εξελιχθεί και να γίνει αποδημητικό πουλί, ανοίγοντας τα φτερά του και διαδίδοντας τη χαρά των γρίφων παντού!
Οι διοργανωτές του Φεστιβάλ, ο ιδρυτής του Μουσείου Γρίφων Μεγίστης, Πανταζής Χούλης και η Ελένη Γραμματικοπούλου, γνωστή για τη μακρά εμπειρία της στον χώρο της επικοινωνίας της Επιστήμης, υποδέχονται καταξιωμένους ακαδημαϊκούς, ερευνητές, επιστήμονες, εκπαιδευτικούς και ανθρώπους της τέχνης για να προσφέρουν στους συμμετέχοντες και επισκέπτες μια συναρπαστική εμπειρία.
Τα πλέον σημαντικό γεγονός του Φεστιβάλ θα αποτελέσει η συμμετοχή του ερευνητή και διευθυντή υπολογιστικών συστημάτων του ΜΙΤ Media Lab, Μιχάλη Μπλέτσα, ο οποίος πρόσφατα αποδέχτηκε και τη θέση του Διοικητή της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Κύριο θέμα της ομιλίας του θα είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη.
Γριφολόγοι από το νησί, την Αθήνα και το εξωτερικό θα παρουσιάσουν γρίφους τους με στόχο την καλλιέργεια των δεξιοτήτων μικρών και μεγάλων. Το αποκορύφωμα στη φετινή διοργάνωση θα αποτελέσουν δύο παγκόσμιας εμβέλειας ηγετικές μορφές των γρίφων, ο Oskar van Deventer, ο οποίος θεωρείται ο κορυφαίος γριφοποιός σε δημιουργικό επίπεδο, και ο γνωστός σε όλους για τον διάσημο κύβο του, Erno Rubik, θα συνδεθεί διαδικτυακά κατά την έναρξη του Φεστιβάλ.
Παράλληλα με τους γρίφους και τον διαγωνισμό Γράφων το Φεστιβάλ θα καλύψει και άλλους τομείς όπως: Μηχανική Μάθηση | ΑΙ | Ψηφιακός Μετασχηματισμός |Ρομποτική | Εκπαίδευση STEM |Υγεία | Περιβάλλον | Τέχνη | Πολιτισμό | Τοπικές ξεναγήσεις/Περιηγήσεις.
Στόχος του Φεστιβάλ είναι τα παιδιά να πειραματιστούν και να ανακαλύψουν μικρά και μεγάλα μυστικά της επιστήμης. Η συμμετοχή σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας, επισκεπτών αλλά και μαθητών από τα όμορα νησιά (Ρόδος, Σύμη, Χάλκη) καταγράφονται στα θετικά αποτελέσματα των προηγούμενων φεστιβάλ. Ανάμεσα στις επιδιώξεις του 4ου φεστιβάλ είναι η συμμετοχή μαθητών/εκπαιδευτικών και από άλλα νησιά αλλά και άλλες περιοχές της Ελλάδος.
Πηγή: .ekt.gr