Ξεκινούν σήμερα στις 18.30 στο ξενοδοχείο Rodos Palace οι εργασίες του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου που οργανώνει το Δίκτυο του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την ποιμαντική διακονία στο χώρο της υγείας.
Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν 230 άτομα εκπρόσωποι των Μητροπόλεων που ανήκουν πνευματικά και διοικητικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, των Πατριαρχείων ανά τον κόσμο και των
Αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, των Ορθοδόξων Θεολογικών Σχολών και Εκκλησιαστικών Ακαδημιών της Ελλάδος και του εξωτερικού. Τις εργασίες του συνεδρίου θα παρακολουθήσει και εκπρόσωπος του Βατικανού.
Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να εξετάσουν τη θεολογική και ιατρο-επιστημονική έννοια του όρου «τραύμα», πως οι άνθρωποι τραυματίζονται στα διάφορα στάδια της ζωής τους, ιδιαίτερα από σωματικές αρρώστιες, από κακοποίηση, από φυσικές καταστροφές και εθνικές συμφορές, αλλά και πως μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτά τα τραύματα με τον πιο κατάλληλο τρόπο.
«Θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο το τρίτο συνέδριο του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την ποιμαντική στο χώρο της Υγείας. Την ευθύνη για την διοργάνωση έχει το δίκτυο του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Ποιμαντική στο χώρο της Υγείας και η Ιερά Μητρόπολη Ρόδου. Έχουν προκληθεί για να λάβουν μέρος εκπρόσωποι των Μητροπόλεων που υπάγονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και των Μητροπόλεων που υπάγονται στην εκκλησία της Ελλάδος. Θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι από τα Πατριαρχεία της Μόσχας, της Ρουμανίας, της Συρίας και της Αλεξανδρείας. Θα παρακολουθήσουν τις εργασίες του συνεδρίου επίσης ένας εκπρόσωπος του Βατικανού, αντιπρόσωπος του Συμβουλίου Εκκλησιών της Ευρώπης, ιατροί και νοσηλευτές, και άλλοι άνθρωποι που έχουν σχέση με τη διακονία και τη φροντίδα του ασθενούς στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας», δήλωσε στη «δ» ο συντονιστής του δικτύου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο χώρο της Υγείας κ. Σταύρος Κοφινάς.
Σχετικά με το θέμα που θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στο συνέδριο ο κ. Κοφινάς δήλωσε:
«Θα εξεταστούν όλα τα φάσματα του τραύματος δηλαδή η σωματική, ψυχολογική, κοινωνική και εθνική του διάσταση».
Σε ερώτηση αν η εκκλησία μπορεί να απαλύνει τα ψυχικά τραύματα που έχουν υποστεί οι άνθρωποι εξαιτίας της κρίσης, ο κ. Κοφινάς δήλωσε:
«Δεν πιστεύω πως υπάρχουν ψυχολογικά τραύματα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Εκτιμώ πως το υπόβαθρο των τραυμάτων υπήρχε από πριν και η κρίση το έφερε στην επιφάνεια. Αυτοί που σήμερα αυτοκτονούν είχαν βασίσει τις αξίες τους σε πράγματα που τους έφεραν σε αδιέξοδο. Αυτά τα αδιέξοδα και τα προβλήματα φέρνει στην επιφάνεια η κρίση. Η εκκλησία αποδέχεται όλους τους ανθρώπους και τους προσφέρει αγάπη. Σκοπός είναι να αποδεχθούμε ο ένας τον άλλο με τα όποια τραύματά μας. Αυτό είναι το δύσκολο Η αποδοχή και η εμπιστοσύνη καθορίζει την ίαση του κάθε τραύματος».
Σχετικά με τις προσδοκίες που έχει το Οικουμενικό Πατριαρχείο από τη διοργάνωση του συνεδρίου, ο κ. Σ. Κοφινάς δήλωσε:
«Στόχος είναι να αφιερωθούν οι ιερείς και οι επαγγελματίες του τομέα υγείας στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Πρέπει να υπάρχει περισσότερη συνεργασία ώστε να προκύψει η συμπαράσταση σε εκείνους που έχουν ανάγκη».
Σημειώνεται πως ο κ. Σταύρος Κοφινάς, μετά τις θεολογικές του σπουδές, εκπόνησε το διδακτορικό του στην κλινική ψυχοθεραπεία και ποιμαντική ψυχιατρική μέριμνα. Έχει μεγάλη πείρα ως ψυχοθεραπευτής και ασχολείται ιδιαίτερα με θέματα που σχετίζονται με την ποιμαντική. Είναι Συντονιστής του Δικτύου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Ποιμαντική Διακονία στο Χώρο της Υγείας. Στο πλαίσιο της διακονίας του έχει συντονίσει πολλές ψυχοθεραπευτικές ομάδες, ιδιαίτερα για ζευγάρια, γονείς και νέους. Έχει οργανώσει και λάβει μέρος σε πολλά εκπαιδευτικά σεμινάρια και συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, για κληρικούς, ιατρούς, νοσηλεύτριες και κοινωνικούς λειτουργούς. Παράλληλα, είναι γνωστός για το συγγραφικό του έργο σε τομείς ψυχολογίας και ποιμαντικής.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί και συνάντηση των εκπροσώπων των Μητροπόλεων, όπου λειτουργούν ειδικές μονάδες φροντίδας (γηροκομεία και θεραπευτικά κέντρα) ώστε να ανταλλάξουν τις απόψεις και τις εμπειρίες τους, κυρίως σε σχέση με τις δυσχέρειες που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.