Ειδήσεις

Εξώδικο σε ξενοδόχους που έχουν απλήρωτους εργαζόμενους από το Σωματείο Ξεν/λων

Εξώδικο  έστειλε χθες η διοίκηση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων  Ρόδου σε εταιρεία που διαχειρίζεται ξενοδοχεία στη δυτική πλευρά του νησιού και στο κέντρο της πόλεως προκειμένου να τακτοποιήσει τις οφειλές της προς τους εργαζόμενους που απασχολεί.
Σημειώνεται πως οι εργαζόμενοι της μιας ξενοδοχειακής μονάδας έχουν προχωρήσει εδώ και πέντε ημέρες σε κινητοποιήσεις διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους.
«Μας δίνουν υποσχέσεις  για την πληρωμή των εργαζόμενων. Εμείς θα περιμένουμε να τακτοποιηθούν όλοι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι.  Μετά θα σταματήσει η απεργία. Σήμερα έστειλα εξώδικη  καταγγελία στο ξενοδοχείο και ενημερώσαμε πως προχωρήσαμε και σε επίσχεση εργασίας», δήλωσε ο  πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων κ. Θανάσης Σταμούλης και πρόσθεσε πως  οι εργαζόμενοι   θα συνεχίσουν την απεργία μέχρι να πληρωθούν.
Σε ερώτηση σχετικά με  το ύψος της οφειλής προς  τους εργαζόμενους ο κ. Θανάσης  Σταμούλης δήλωσε:
«Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να λάβουν χρήματα για την εργασία  τους  τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Θα στείλω  και άλλο ένα εξώδικο με το οποίο θα ζητώ να δοθούν τα χρήματα  και στους εργαζόμενους σε ξενοδοχείο που διατηρεί η ίδια εταιρεία στην πόλη. Αν δεν υπάρξει ανταπόκριση θα έχουμε κινητοποιήσεις. Θα είμαστε κοντά στους εργαζόμενους που αγωνίζονται».
Ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων  δήλωσε ακόμα πως έχουν  ξεκινήσει έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες στα ξενοδοχεία.
«Δεν μπορεί οι ξενοδόχοι να λαμβάνουν προκαταβολές από  τα τουριστικά πρακτορεία για την σεζόν του 2016 και οι εργαζόμενοι να είναι απλήρωτοι.  Οι επιχειρηματίες φοβούνται πως αν γίνουν εκλογές θα χάσουν τα χρήματά τους και προσπαθούν να λάβουν τα μέτρα τους. Δεν μπορεί όμως να αφήνουν χωρίς χρήματα τους ξενοδοχοϋπαλλήλους. Εμείς θα αγωνιστούμε. Καλώ τους εργαζόμενους  να λάβουν παράδειγμα το συγκεκριμένο ξενοδοχείο και να ξεσηκωθούν, διεκδικώντας τα χρήματά τους. Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος. Δεν θα μπορούν να τα βγάλουν πέρα μόνο με το επίδομα ανεργίας», δήλωσε ο κ. Θανάσης Σταμούλης.
Σε ερώτηση σχετικά με τον αριθμό των ξενοδόχων που οφείλουν χρήματα στους εργαζόμενους που απασχολούν ο κ. Σταμούλης δήλωσε:
«Είναι πολλοί οι ξενοδόχοι που δεν έχουν τακτοποιήσει τις οφειλές τους προς το προσωπικό που απασχολούν. Να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να πληρώσουν».
Ο κ. Σταμούλης  δήλωσε ακόμη πως δεν θα πρέπει να ξεκινήσουν από  τώρα οι απολύσεις στα ξενοδοχεία.
«Σύμφωνα με το νόμο θα πρέπει οι εργαζόμενοι να απολυθούν όταν θα κλείσουν τα ξενοδοχεία.  Αν  κάνουν κάτι διαφορετικό θα παρέμβουμε γιατί ο νόμος είναι σαφής», δήλωσε ο κ. Θανάσης  Σταμούλης.
Υπενθυμίζουμε ότι σε έγγραφο που εστάλη  από τη Διεύθυνση Επιθεώρησης Εργασίας αναφέρονται για το συγκεκριμένο θέμα τα ακόλουθα:

«Απαντώντας στο ανωτέρω σχετικό, αναφορικά με το αντικείμενο αρμοδιότητας της υπηρεσίας μας, σας πληροφορούμε τα εξής:
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 8 παρ. 1 του Ν. 1346/83, τον Ν. 1264/82, το άρθρο 14 της από 4/4/90 Σ.Σ.Ε. των” ξενοδοχοϋπαλλήλων όλης της χώρας που δημοσιεύθηκε νόμιμα με την υπ’ αριθ. 9 13376/90 αποφ. του Υπουργ. Εργασίας (ΦΕΚ 290/26-4-90 ΤΒ) η οποία παραπέμπει σε μεταγενέστερες Σ.Σ.Ε. από 30-7-91 που κηρύχθηκε υποχρεωτική με την 6318/91 απόφαση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας ( ΦΕΚ 931/13-11-91 τμ. Β)και από 8-7-92 που κηρύχθηκε υποχρεωτική με την 15031/92 απόφαση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας (555/8-9-92 ΤΒ) και τέλος με τις διατάξεις του άρθρου 15 τις ίδιας Σ.Σ.Ε., οι συμβάσεις εργασίας των υπαλλήλων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων εποχικής λειτουργίας είναι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οι οποίες λήγουν ανεξάρτητα από την ενδεχόμενη σταδιακή μείωση του ποσοστού πληρότητας των ξενοδοχείων μόλις παρέλθει η περίοδος λειτουργίας των τελευταίων ( δεν συντρέχει δηλαδή ανάλογη εφαρμογή της διάταξης της παρ.2 του άρθρου 8 του Ν. 1346/83).
Εν συνεχεία και σύμφωνα με την αρχή της ιεράρχησης των κανόνων δικαίου, από
άποψη ισχύος προηγούνται οι νόμοι, τα διατάγματα και ακολουθούν οι Σ.Σ.Ε. ή Δ.Α. και
μετά έρχονται οι ατομικές συμβάσεις εργασίας. Κατά γενική αρχή όμως του Εργατικού
Δικαίου, κατ’ αρχήν τουλάχιστον, η σειρά αυτή αντιστρέφεται όταν πρόκειται για όρους
εργασίας ευνοϊκότερους για τον εργαζόμενο ( Έγγραφο Υπουργείου Εργασίας  1586/5-6-1991).

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου