Ειδήσεις

«Ηλικιωμένοι: Το χρέος της πολιτείας» το θέμα στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων υπό την προεδρία του Δ. Κρεμαστινού

Συνήλθε στη Βουλή η Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων υπό την προεδρία του καθηγητή Δημήτρη Κρεμαστινού, με θέμα: «Ηλικιωμένοι: Το χρέος της πολιτείας», σε ειδική ημερίδα που διοργάνωσε σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και τη Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Στην τοποθέτησή του ο κ. Κρεμαστινός ανέφερε τα εξής:
«Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, αξιότιμοι κυρίες και κύριοι, έχουμε τη χαρά στη σημερινή συνεδρία να παραβρίσκεται ο Σεβασμιότατος, κ κ. Δαμασκηνός, του οποίου το ενδιαφέρον για όλα τα κοινωνικά προβλήματα και ιδιαίτερα για το θέμα που θα μας απασχολήσει σήμερα, που είναι «οι Ηλικιωμένοι και το Χρέος της Πολιτείας», είναι γνωστό.
Η σημερινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και τη Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Όπως βλέπετε στο πρόγραμμα, χαιρετισμούς θα απευθύνουν οι Υφυπουργοί, κ.κ. Βασίλης Κεγκέρογλου και Κατερίνα Παπακώστα και φυσικά τον λόγο θα έχει ο Γεν. Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Σούρλας, ο οποίος είναι και ο εμπνευστής της σημερινής συνεδρίασης, καθώς τον χαρακτηρίζει ευαισθησία για τα κοινωνικά θέματα και για θέματα δικαιοσύνης και γενικότερα.
Άλλοι αξιόλογοι ομιλητές είναι η κ. Μπέκου, Γενική Γραμματέας Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, η κ. Κανελλοπούλου, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και η κ. Αδάμ, Καθηγήτρια του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Το θέμα, όπως γνωρίζετε, αφορά τους ηλικιωμένους που – σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγεία – δεν χαρακτηρίζονται ως τέτοιοι με βάση κατ’ ανάγκη την αριθμητική ηλικία, δηλαδή, την ηλικία των ετών, αλλά την βιολογική και την ψυχολογική τους κατάσταση.
Σημαντικά σήμερα για τον ηλικιωμένο και τον γέροντα είναι η δυνατότητά του να έχει αυτοτέλεια, δηλαδή, κινητικότητα, για να μπορεί να αυτοεξυπηρετείται και καλή εγκεφαλική λειτουργία. Εάν αυτά τα δύο υπάρχουν, τότε δεν υπάρχει όριο, εάν είναι τα 70, τα 75, τα 80 ή τα 85 έτη ηλικίας για να χαρακτηριστεί κάποιος ηλικιωμένος. Απεναντίας, αν δεν υπάρχουν αυτά τα δύο στοιχεία, άτομα πολύ νεαρότερων ηλικιών όταν έχουν απολέσει τις δύο βασικές ιδιότητες, την εγκεφαλική βιολογική και την ψυχολογική, μπορούν να χαρακτηριστούν γέροντες.
Αυτή είναι λοιπόν η κατηγορία των ανθρώπων που θα μας απασχολήσει σήμερα, στη βάση όμως των υποχρεώσεων που η Πολιτεία έχει απέναντί τους. Το χρέος της Πολιτείας, βέβαια, είναι τεράστιο, αφού αυτοί οι άνθρωποι οικοδόμησαν την Πολιτεία. Η Πολιτεία έχει γίνει από τη δική τους προσφορά, από τη δική τους εργασία, από τη δική τους δραστηριότητα, πέραν του ό,τι εξασφάλισαν και τους απογόνους τους. Και κάθε οργανωμένη Πολιτεία δίνει εξετάσεις και κρίνεται από τον τρόπο που αντιμετωπίζει αυτό το θέμα.
Άλλωστε, Σεβασμιότατε, μία από τις δέκα εντολές λέει, «τίμα τον πατέρα σου και τη μητέρα σου», που σημαίνει με λίγα λόγια, ότι πρέπει να σεβόμαστε τις ρίζες μας και οι ρίζες μας, είναι οι γονείς μας και όλοι οι ηλικιωμένοι άνθρωποι. Κατά συνέπεια, είναι ένα ιδιαίτερα, ευαίσθητο θέμα αυτό που θα αναπτύξουμε σήμερα.
Σε κάθε περίπτωση, θα επαναλάβω, δεν θα πρέπει να ξεχνούμε ότι η βιολογική ηλικία δεν έχει καμία σχέση με την ημερολογιακή ηλικία. Για παράδειγμα, αυτός που καπνίζει από νεανική ηλικία δύο πακέτα τσιγάρα, είναι πιο γέρος βάσει όλων των δεικτών γήρατος, από αυτόν που δεν καπνίζει, στην αντίστοιχη ηλικία των 50, 60, 70 ετών. Να θυμίσω ότι ο Αντενάουερ εξελέγη για πρώτη φορά Βουλευτής 70 ετών, 73 ετών έγινε Υπουργός και 76 ετών έγινε Καγκελάριος και υπήρξε από τους πλέον επιτυχημένους Καγκελάριους της Γερμανίας. Αυτό σημαίνει ότι η εγκεφαλική λειτουργία και η πείρα είναι πρώτη στη ζωή. Βεβαίως, αν θέλει κανείς να δημιουργήσει μια ποδοσφαιρική ομάδα, δεν θα βάλει τον Αντενάουερ να παίξει σέντερ φορ.  Θα τον αξιοποιήσει όμως αν χρειάζεται πείρα και αποτελεσματικότητα στη διαχείριση και τη διοίκηση.»

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου