Σε 2,2 δισ. ευρώ υπολογίζονται αυτή τη στιγμή τα διαφυγόντα έσοδα του κράτους από τα παράνομα τουριστικά καταλύματα που λειτουργούν σε όλη τη χώρα και τα οποία αντιστοιχούν σε περισσότερες από 200.000 κλίνες.
«Στο τέλος του μήνα οπότε και δεν θα υπάρχει νομικό πλαίσιο που να ρυθμίζει τις τουριστικές μισθώσεις των καταλυμάτων θα επικρατήσει χάος.
Υπολογίζουμε ότι οι παράνομες κλίνες θα ξεπεράσουν τις 400.000, αριθμός που αντιστοιχεί σε 4,5 δισ. ευρώ περίπου, σχεδόν στο διπλάσιο ποσό από αυτό το οποίο φιλοδοξεί το κράτος να εισπράξει μέσω του ΕΝΦΙΑ», υπογράμμισε ο πρόεδρος ης Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Ενοικιαζομένων Δωματίων Διαμερισμάτων Ελλάδος (ΣΕΕΔΔΕ) Κωνσταντίνος Μπρεντάνος κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης EXPO HOTEL 2015.
Σύμφωνα με την ισχύουσα διάταξη, η οποία στο τέλος του μήνα καταργείται, τουριστικό κατάλυμα θεωρείται το ακίνητο που εμισθώνεται για προσωρινή διαμονή για χρονικό διάστημα μικρότερο των 30 ημερών.
Για την επιτακτική ανάγκη ρύθμισης των αστικών μισθώσεων έκανε λόγο και ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Αλέξανδρος Λαμνίδης σημειώνοντας: «Η αγορά θα μείνει χωρίς κατευθύνσεις όταν από 1 Νοεμβρίου πάψει να ισχύει το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο και τα διαφυγόντα έσοδα θα αυξηθούν σημαντικά.
Στόχος είναι να επιβληθούν κυρώσεις στους παρανομούντες και όχι να επιβαρύνονται διαρκώς με φόρους όσοι διατηρούν νόμιμα τις τουριστικές τους επιχειρήσεις. Πρόκειται για μία καινούργια οικονομία την οποία δεν μπορούμε να αφανίσουμε από τη μία στιγμή στην άλλη, αλλά οφείλουμε να την εντάξουμε σε ένα πλαίσιο που επιτάσσουν οι συνθήκες του υγιούς ανταγωνισμού».
Μάλιστα, πρόσθεσε πως ήδη ο ΣΕΤΕ σε συνεργασία με ανεξάρτητη αρχή έχουν διασταυρώσει ηλεκτρονικά τη λειτουργία 8.000 καταλύματων, από τα οποία περισσότερα από 4.000 ανήκουν στις περιπτώσεις με υψηλή υποψία παραβατικότητας, καθώς δεν διαθέτουν αριθμό μητρώου ή δεν παρέχουν επαρκή στοιχεία για τη λειτουργία τους.
Από τη μεριά της η κ. Αντωνοπούλου, μέλος και εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων (Π.Ο.ΔΙ.Ξ.) τόνισε πως η λειτουργία των παράνομων καταλυμάτων έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της αδήλωτης εργασίας, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Προσεγγίζοντας συντηρητικά το θέμα, για 200.000 κλίνες που λειτουργούν σε παράνομα τουριστικά καταλύματα υπολογίζουμε πως χάνονται 11.000 θέσεις εργασίας μόνο στον τομέα της καθαριότητας».
Συγκρότηση ευρωπαϊκής επιτροπής
Για την πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων να συγκροτηθεί μία ευρωπαϊκή επιτροπή -αποτελούμενη από τουριστικούς φορείς των χωρών της νότιας Ευρώπης- με κοινές συνισταμένες σε επίπεδο Βρυξελλών μίλησε ο Αλ. Λαμνίδης.
Η διευκόλυνση της διαδικασίας έκδοσης visa για τους κατοίκους των χωρών που δεν υπάγονται στη Συνθήκη Σένγκεν, θέματα που άπτονται του φορολογικού καθεστώτος, αλλά και η οικονομία του διαμοιρασμού (sharing economy), με βασικό θέμα τη λειτουργία των παράνομων τουριστικών καταλυμάτων αποτελούν τους τρεις βασικούς άξονες γύρω από τους οποίους αναμένεται να κινηθεί η ευρωπαϊκή επιτροπή, στοχεύοντας ο τουρισμός να βρεθεί ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων.
Δυνατή χρονιά το 2016
Την αισιοδοξία του ότι το 2016 θα είναι μία πολύ καλή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό εξέφρασε ο γενικός διευθυντής του ΣΕΤΕ Αλ. Λαμνίδης.
«Εάν δεν πυροβολήσουμε μόνοι μας τα πόδια μας τη στιγμή που προσπαθούμε να τρέξουμε, πιστεύουμε πως το 2016 θα είναι μία δυνατή χρονιά για τον τουρισμό. Ο κίνδυνος πάντως για τη λειτουργία των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων δεν έχει χαθεί.
Ο ΣΕΤΕ επιδιώκει τα μέλη του να είναι υγιή και ανταγωνιστικά όχι μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά σε διεθνές», τόνισε, ενώ υποστήριξε την πάγια θέση του Συνδέσμου για πληρωμή των τουριστικών υπηρεσιών με κάρτες προκειμένου να αποφευχθούν κρούσματα φοροδιαφυγής.
enikonomia.gr