Με περικοπές στις συντάξεις άνω των 1000 ευρώ φαίνεται πως θα κλείσει η “τρύπα” των 741 εκατ. ευρώ που προβλέπει το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού το οποίο δημοσίευσε την περασμένη Δευτέρα το ΥΠΟΙΚ.
Στην χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής των Σοφών για το Ασφαλιστικό έγινε σαφές πως προκρίνεται το σενάριο της επιβολής ενιαίων κανόνων εισφορών και παροχών, το οποίο οδηγεί σε μεσοσταθμικές μειώσεις 9-10% συντάξεων που ξεπερνούν τα 1000 ευρώ.
Έτσι θα χτυπηθούν οι συντάξεις των ΔΕΚΟ (πχ ΔΕΗ, ΟΤΕ), των τραπεζών, των μηχανικών-γιατρών -δικηγόρων, των εργαζομένων στα ΜΜΕ και του Δημοσίου.
Αυτό σημαίνει πως για ορισμένες κατηγορίες υψηλών συντάξεων πχ που ξεπερνούν τα 2000 ευρώ, οι μειώσεις μπορεί να είναι μεγαλύτερες.
Το όριο των 1000 ευρώ κάτω από το οποίο δεν αναμένεται να θιγούν οι συντάξεις θα αφορά μάλλον το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης.
Εξάλλου, ο ίδιος ο Υπουργός Εργασίας, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος εξερχόμενος χθες από το Μέγαρο Μαξίμου όπου συμμετείχε στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής δήλωσε ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να μη θιγούν οι συντάξεις κάτω από τα 1000 ευρώ.
Ο ίδιος παραδέχτηκε πως εξετάζεται η αύξηση των εισφορών για να μην μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις, λόγω της εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες του Capital.gr.
Κατά τα άλλα, τρεις βασικές διαφορετικές αντιλήψεις για το πως θα γίνει βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας έχουν κατατεθεί στα πλαίσια των συνεδριάσεων της Επιτροπής Σοφών, την οποία συνέστησε ο υπουργός Εργασίας, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος.
Συγκεκριμένα, οι αντιλήψεις αυτές είναι οι ακόλουθες:
1. Η επιβολή ενιαίων κανόνων εισφορών και παροχών σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.
Η πρόταση αυτή οδηγεί σε μειώσεις 10,5% παλαιών και νέων συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ, οι οποίες φθάνουν ακόμη και το 10,5%. Έτσι προστατεύονται ως επι τω πλείστον οι χαμηλές συντάξεις, δηλαδή εκείνες που βρίσκονται κάτω από τα 1000 ευρώ (σ.σ. κυρίως του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ)
2. Η ταχύτερη πλήρης εφαρμογή του μνημονιακού ν. 3863/2010 που προβλέπει από την 1 Ιανουαρίου 2015 νέο τρόπο υπολογισμού των κύριων συντάξεων.
Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι το ποσοστό αναπλήρωσης των μισθών από τις συντάξεις θα μειωνόταν στο 45%-50% (από το 75%-80% που είναι μέχρι τώρα), στα επόμενα δέκα χρόνια και όχι στα επόμενα 20 με 25 χρόνια, όπως προκύπτει από τη σημερινή εκδοχή του εν λόγω νόμου. Έτσι θα μειώνονταν οι νέες συντάξεις 30% κατά τουλάχιστον μια δεκαετία νωρίτερα από ο,τι αρχικά προβλέπεται.
3. Η εφαρμογή στην Ελλάδα του συστήματος ασφάλισης σύνταξης που ισχύει στην Αυστραλία.
Σύμφωνα με αυτό, καταβάλλονται ιδιαίτερα χαμηλές ασφαλιστικές εισφορές και συνεπώς αντίστοιχα χαμηλότερες συντάξεις σε σχέση με τις κατώτατες συντάξεις που (κατά αναλογία) δίδονται στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το αυστραλιανό μοντέλο, το ποσοστό αναπλήρωσης των μισθών από τις συντάξεις φθάνει ακόμα και το 41,5%.
Tα άλλα μέτρα με τα οποία θα επιδιωχθεί η εξοικονόμηση 1,1, δισ. ευρώ μέχρι τέλος του 2016, σύμφωνα με το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού είναι τα ακόλουθα :
· Αντικίνητρα για πρόωρη συνταξιοδότηση – σταδιακή προσαρμογή ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης
· Εφαρμογή του αναλογικού υπολογισμού σύνταξης (εφαρμογή ν. 3863/2010 από 1/1/2015 για όσους αποχωρούν από 1/1/2015)
· Πάγωμα κατώτατης σύνταξης – διαφορά μεταξύ οργανικού ποσού (μέχρι το 67ο έτος) και κατώτατης σύνταξης (μετά τη συμπλήρωση του 67 ου έτους)
· Αύξηση εισφοράς υγείας στις κύριες συντάξεις από 4% στο 6%
· Επιβολή εισφοράς υγείας 6% στις επικουρικές συντάξεις
· Εφαρμογή συντελεστή προσαρμογής στα εφάπαξ(σ.σ. φέρνει μειώσεις 5 -8%)
Εξάλλου, ο “κουμπαράς” των ταμείων, το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) προβλέπεται, στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, το 2016, να συγκεντρώσει 928 εκατ. ευρώ από κρατική επιχορήγηση και εισφορές στις “υψηλές” συντάξεις έναντι 1,117 δισ. ευρώ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2015.
capital.gr