Ειδήσεις

Πρόταση του κ. Μ. Κόνσολα για κλιμακούμενους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά

Πρόταση του Μάνου Κόνσολα για κλιμακούμενους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά με κριτήριο την απόσταση ή την εγγύτητα προς την ηπειρωτική χώρα
Ομιλία στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις

Έντονα επικριτικός απέναντι στην κυβέρνηση Σύριζα-ΑΝΕΛ ήταν ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μάνος Κόνσολας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.
Ο κ. Κόνσολας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις φορολογικές επιβαρύνσεις στο τουριστικό πακέτο, επισημαίνοντας:
«Αν υπάρχει ένας τομέας που κρατήθηκε όρθιος στην κρίση, αυτός ήταν ο τουρισμός.
Σας είναι πολύ βολική η άποψη ότι η αύξηση του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, σας επιβλήθηκε από τους δανειστές.
Στην πραγματικότητα, η σχέση και η αντίληψή σας για τον τουρισμό, καθορίζεται από ιδεοληψίες και δυσανεξία. Από την πρώτη στιγμή στοχοποιήθηκαν ο τουρισμός και τα νησιά του Αιγαίου, η κυβέρνηση άνοιγε και έκλεινε μόνη της το θέμα της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ αλλά και της αύξησης του ΦΠΑ στη διαμονή και στην εστίαση.
Υπήρχε και μια σχετική προετοιμασία της κοινής γνώμης, με διαρροές που παρουσίαζαν για τα νησιά του Αιγαίου και τον τουρισμό, ως τις βασικές πηγές φοροδιαφυγής.
Η αύξηση του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο και η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, είναι δικές σας επιλογές.
Ουσιαστικά μειώνουν την ανταγωνιστικότητα του τουρισμού μας, αφού είμαστε ακριβότεροι από όλους τους βασικούς ανταγωνιστές μας».
Ο Μάνος Κόνσολας αναφέρθηκε και στην κατάργηση με συνοπτικές διαδικασίες των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στη Ρόδο από την 1η Οκτωβρίου, τονίζοντας:
« Η κυβέρνηση έσπευσε να εντάξει με συνοπτικές διαδικασίες και τη Ρόδο ανάμεσα στα 6 πρώτα νησιά στα οποία καταργήθηκαν από 1ης Οκτωβρίου οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ, παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου.
Ακούστηκαν δύο πράγματα, στα οποία θέλω να δώσω απάντηση.
Πρώτον ότι ο τουρισμός κατέγραψε και φέτος μεγάλη δυναμική και ως εκ τούτου αυτό οφείλεται στην κυβέρνηση Σύριζα-ΑΝΕΛ.
Η αλήθεια είναι ότι ο τουρισμός διαθέτει κεκτημένη ταχύτητα, η αύξηση του αριθμού των επισκεπτών οφείλεται στα άλματα που έγιναν τα τρία προηγούμενα χρόνια. Και θα μπορούσαμε να είχαμε περισσότερους επισκέπτες αν δεν υπήρχε η πολιτική αβεβαιότητα, τα δημοψηφίσματα και τα capital controls, γιατί οι κρατήσεις για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο ήταν σε πτωτική τάση.
Το δεύτερο στο οποίο θέλω να απαντήσω είναι η παραφιλολογία περί αντισταθμιστικών φορολογικών ελαφρύνσεων σε ορισμένες κατηγορίες πολιτών, με χαμηλό εισόδημα, στα νησιά του Αιγαίου.
Να μου επιτρέψετε να σας πω ότι αυτό δεν εξισορροπεί τις αρνητικές συνέπειες από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Γιατί αυτή θα οδηγήσει σε συρρίκνωση της νησιωτικής οικονομίας και ως εκ τούτου το όποιο φιλοδώρημα, θα είναι δώρον-άδωρον.
Μερικοί ,δυστυχώς, ακόμα δεν έχουν καταλάβει ότι οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ ήταν αναπτυξιακό κατά βάση μέτρο και όχι φορολογικό. Στόχευε στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τουρισμού και της τοπικής οικονομίας αλλά και στην εξισορρόπηση του υψηλού κόστους μεταφοράς προϊόντων, προσώπων και υπηρεσιών από και προς τα νησιά.
Αυτό το υψηλό κόστος γίνεται πλέον ακόμα πιο υψηλό με την αύξηση του ΦΠΑ. Θα οδηγήσει σε αύξηση του κόστους διαβίωσης στα νησιά, θα οδηγήσει σε κλείσιμο μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, θα αυξήσει την ανεργία και θα μειώσει την ανταγωνιστικότητα του τουρισμού μας.
Πιέσεις δέχθηκε και η κυβέρνηση Σαμαρά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Υπερασπίστηκε όμως τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ και όχι μόνο αυτό: μείωσε και το ΦΠΑ στην εστίαση.
Εσείς μας ζητάτε να σας προτείνουμε ισοδύναμα. Κατά πρώτο και κύριο λόγο κάνατε τη διαπραγμάτευση μόνοι σας, και δεν είμαι βέβαιος για το περιεχόμενο της σε ότι αφορά τις θέσεις της Ελληνικής πλευράς στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Θα μπορούσατε όμως να αντιπροτείνετε κλιμακούμενους συντελεστές ΦΠΑ που να σχετίζονται με τα κριτήρια της εγγύτητας των νησιών προς την ηπειρωτική χώρα. Ούτε αυτό το κάνατε».
Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις επιπτώσεις που έχουν οι ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές στον τουρισμό και ιδιαίτερα στην Κω, λέγοντας:
« Η κυβέρνηση αρκείται στο να κουνά το δάχτυλο στις τοπικές κοινωνίες και στην αυτοδιοίκηση, που υφίστανται τις συνέπειες του μεταναστευτικού, αλλά αρνείται να δει το πρόβλημα.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που υπάρχουν, καταγράφεται μείωση 40 έως 58% στις κρατήσεις στην Κω, σε σχέση με τα δεδομένα της προηγούμενης χρονιάς, ενώ ο αριθμός των προκρατήσεων παρουσιάζει μείωση της τάξης του 60%».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου