Ο Μιχάλης Σεΐτης είναι έτοιμος για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ΑΜΕΑ που θα διεξαχθεί στη Ντόχα του Κατάρ από 21 έως 31 Οκτωβρίου, δηλώνοντας αισιόδοξος για ένα μετάλλιο.
Ο Ροδίτης αθλητής, μίλησε στον Διονύση Στρούμπο και στην κάμερα των καναλιών novasports, αναλύοντας την πορεία του αλλά και τους στόχους του. Ο Μιχάλης Σεΐτης θα πάρει μέρος στα αγωνίσματα των 100μ, 400μ και 4Χ100μ.
Τα κανάλια Novasports, ως Μέγας Χορηγός επικοινωνίας της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, στηρίζουν και αναδεικνύουν την προσπάθεια αθλητών με αναπηρία στην πορεία τους προς τους Παραολυμπιακούς Αγώνες, το Σεπτέμβριο του 2016 στο Ρίο της Βραζιλίας. Η χορηγία εντάσσεται στις δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Forthnet.
Αναλυτικά τα όσα είπε:
Για το ατύχημα που είχε το 2013:
«Ήταν ένα ‘χτύπημα’ για μένα όταν ξύπνησα μετά το χειρουργείο στις 22 Ιουνίου του 2013. Ήμουν ακόμη υπό την επήρεια των αναισθητικών και παρ’ όλη την κατάσταση είχα δίπλα μου στο νοσοκομείο αρκετό κόσμο, οικογένεια και φίλους, οι οποίοι μου έδειξαν πολύ αγάπη και με βοήθησαν να το περάσω αυτό πιο ανώδυνα. Σίγουρα αυτό που σκεφτόμουν ήταν το πότε θα τρέξω ξανά.
Έγινα μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή μου όμως ήμουν σε καλά χέρια, στους κ. Χρονόπουλους, που με τη βοήθεια τους και με τι δική μου θέληση, σε δύο μήνες περπατούσα, σε τρεις μήνες έτρεξα τον πρώτο μου αγώνα και σε έξι μήνες βρέθηκα στον πρώτο μου αγώνα στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στο Ντουμπάι, όπου κέρδισα το χρυσό μετάλλιο στα 200 μέτρα με πανελλήνιο ρεκόρ. Στο μυαλό μου δεν χωρούσε κάτι άλλο, μόνο το ότι ήθελα να τρέξω και πάλι όπως πριν».
Για τη διαφορά του να τρέχει με πρόσθετο πόδι:
«Έχει τεράστια διαφορά, ιδιαίτερα στην κούραση. Έχω διαβάσει ότι οι άνθρωποι με ακρωτηριασμό κουράζονται 40% περισσότερο. Το έψαξα γιατί κουραζόμουν πάρα πολύ, μετά την προπόνηση δεν μπορούσα να συνέλθω. Η ζωή όμως συνεχίζεται».
Για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Κατάρ:
«Έχω μπροστά μου τώρα το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και στις 19 Οκτωβρίου αναχωρούμε για Ντόχα. Εκεί θα συμμετέχω στα 400 μέτρα, στα 100 μέτρα και στη σκυταλοδρομία 4Χ100 μέτρων. Πάμε για το καλύτερο, έχω την πέμπτη καλύτερη επίδοση στον κόσμο αυτή τη στιγμή και σίγουρα ένα μετάλλιο θα ήταν αυτό που θα ήθελα. Τα πράγματα πάντως θα είναι δύσκολα καθώς έχουν ενωθεί δύο κατηγορίες, η δική μου με μονό ακρωτηριασμό που λέγεται Τ44 και η Τ43 που είναι με διπλό ακρωτηριασμό. Όσο και αν φαίνεται παράξενο οι αθλητές της Τ43 έχουν πλεονέκτημα, τρέχουν πιο γρήγορα, έχουν καλύτερο συγχρονισμό. Δυστυχώς οι κατηγορίες ενώθηκαν και πρέπει να συναγωνισθώ μαζί τους»
Για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο:
«Έχω εξασφαλίσει τη συμμετοχή μου στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016, μετά το Παγκόσμιο θα ξεκουραστώ για λίγο και θα συνεχίσω την σκληρή δουλειά για αυτούς τους αγώνες»
Για το αν έχει βιώσει ρατσισμό στην Ελλάδα:
«Δεν έχω βιώσει ρατσισμό, απλά ο κόσμος νιώθει περίεργα όταν βλέπει έναν άνθρωπο με ακρωτηριασμό γιατί μπορεί να μην το δείχνουν, αλλά όταν κάνω τις βόλτες μου στην πόλη και με βλέπουν με το πρόσθετο μέλλον, κομπλάρουν λίγο, κοιτούν περίεργα, όπως το βλέπει κανείς. Το θέμα είναι να μην σε ενοχλεί, είναι μια φυσικά αντίδραση σε κάτι που δεν το γνωρίζεις».
Για τις διαφορές της προπόνησης:
«Ίσως να έχει λιγότερο όγκο από πριν και λόγω του ότι είμαι «φρέσκος», δηλαδή είμαι στα δύο χρόνια και κάτι παραπάνω, οπότε ακόμα δεν μπορώ να πω ότι θα μπω πολύ δυνατά. Κάνω ότι μπορώ, αλλά σίγουρα όσο περνάει ο καιρός θα είμαι καλύτερα. Το τεχνικό κομμάτι έχει επίσης τεράστια διαφορά γιατί άλλη κίνηση κάνει το δεξί πόδι που είναι το πρόσθετο μέλος και άλλη το αριστερό πόδι, οπότε μπερδεύεσαι μερικές φορές. Αυτό είναι και το αγωνιστικό πλεονέκτημα του διπλού ακρωτηριασμού».
Για το αν έχει βοηθήσει άλλους ανθρώπους που αντιμετώπισαν το ίδιο θέμα:
«Μου έχει τύχει αρκετές φορές και πραγματικά το κάνω με χαρά και θέλω να δίνω κουράγιο σε κάποιον που του τυχαίνει και δεν ξέρει τι θα ακολουθήσει μετά, όπως δεν ήξερα κι εγώ. Τους λέω πως είναι τα επόμενα βήματα και γενικά προσπαθώ να τον καθησυχάσω και να τον κάνω να είναι περισσότερο αισιόδοξος».