Ειδήσεις

Τόσκας: «Καμπανάκι» στην ΕΛΑΣ για τη «χείρα βοηθείας» της Χρυσής Αυγής

«Καμπανάκι» στην ΕΛΑΣ για τη «χείρα βοηθείας» της Χρυσής Αυγής, χτύπησε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Τόσκας κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων, χωρίς να κατονομάσει το ακροδεξιό πολιτικό μόρφωμα.

Η ομιλία του εξέπεμπε πολλά μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες για το ύφος της πολιτικής που επιθυμεί να ασκήσει στο συγκεκριμένο υπουργείο, σχετικά με τη λειτουργία της Αστυνομίας, Πυροσβεστικού Σώματος και της Υπηρεσίας Προστασίας Εθνικής Κυριαρχίας (πρώην ΕΥΠ), σε επίπεδο νοοτροπίας και κομματικών αγκυλώσεων του παρελθόντος.

«Ίσως έχουμε υπερβολικά πλούσια σε δυνάμεις επιτελεία και κεντρικές υπηρεσίες και αδύναμη, φτωχή ραχοκοκαλιά», «2.700 αστυνομικοί φρουρούν τις ‘φίρμες’», «Η βία θα αντιμετωπίζεται με νόμιμο τρόπο και δεν θα γίνει καμία έκπτωση στην τήρηση των νόμων, είτε πρόκειται για πολίτη είτε για αστυνομικό», «Θα ελέγξουμε τα περιστατικά της δυσανάλογης, της αδικαιολόγητης βίας σε βάρος των συλαμβανόμενων», «Η Υπηρεσία Προστασίας Εθνικής Κυριαρχίας δεν μπορεί να αποτελεί πεδίο πολιτικών αντιπαραθέσεων. Δεν ανήκει σε κόμματα και παρατάξεις», ήταν μερικές από τις χαρακτηριστικές προτάσεις του κ. Τόσκα κατά την ομιλία του.

Ο κ. Τόσκας, αναφορικά με την Χρυσή Αυγή, τόνισε πως «δεν μπορεί να γίνει ανεκτή η υποκατάσταση της κρατικής λειτουργίας που επιτελούν τα Σώματα Ασφαλείας από διάφορες οργανώσεις, που δημαγωγούν απευθυνόμενες στα κακά ένστικτα, τις καθυστερημένες νοοτροπίες, ενισχύοντας το ρατσισμό, την ξενοφοβία και τη μισαλλοδοξία. Κάνουν μεγάλο σφάλμα όταν βάζουν στο στόχαστρό τους την προσέλκυση των δυνάμεων της πρόληψης και καταστολής του εγκλήματος, της ελληνικής αστυνομίας, προσποιούμενες ότι δίνουν «χείρα βοηθείας».

Σχετικά με τις πορείες οργανωμένων φορέων και κινημάτων, δεσμεύτηκε ότι θα συνεργαστεί εποικοδομητικά μαζί τους για την προστασία των εκδηλώσεών του, σε όποιο βαθμό τους χρειάζεται και ταυτόχρονα του σεβασμού των δικαιωμάτων και του ομαλού ρυθμού της ζωής των πολιτών.

«Θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα των Ελλήνων πολιτών στην ελεύθερη έκφραση και τις εκδηλώσεις ελευθερίας, όχι όμως την βία. Γιατί η βία ποδηγετεί την ελευθερία και απειλεί την δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή. Η βία θα αντιμετωπίζεται με νόμιμο τρόπο και δεν θα γίνει καμία έκπτωση στην τήρηση των νόμων, είτε πρόκειται για πολίτη είτε για αστυνομικό» είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε επίσης πως προωθείται προεδρικό διάταγμα που θα ρυθμίζει το θέμα των μεταθέσεων-αποσπάσεων-μετακινήσεων και των κρίσεων προαγωγών των αξιωματικών του Σώματος με την σύσταση Συμβουλίου Αξιολόγησης, στο οποίο θα συμμετέχει και εκπρόσωπος των εργαζομένων, όπου θα είναι δυνατή η κοινοποίηση της βαθμολογίας στον κρινόμενο.

Εξήγγειλε επίσης, την προώθηση του θεσμού του συνηγόρου του Αστυνομικού, ο οποίος θα διερευνά αναφορές και καταγγελίες για παραβιάσεις των υπηρεσιακών δικαιωμάτων των Αστυνομικών, προωθώντας προτάσεις για την επίλυση προβλημάτων που προκύπτουν για λόγους γραφειοκρατίας, συντάσσοντας ετήσια έκθεση που θα υποβάλλει στην εποπτική διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Τόσκας επεσήμανε τον έλεγχο περιστατικών δυσανάλογης, αδικαιολόγητης βίας σε βάρος των συλλαμβανομένων. «Πρέπει και εδώ να εμπνεύσουμε στους αστυνομικούς μας ορισμένες ιδέες και αντιλήψεις, όπως π.χ. ότι είναι σωφρονιστικά ακατάλληλο το να εξαντλούμε με υπερβολή όλο το τιμωρητικό οπλοστάσιο του ποινικού κώδικα σε κάθε ανήλικο που συλλαμβάνεται» είπε ο αναπληρωτής υπουργός υπονοώντας την πρόσφατη υπόθεση συλλήψεων ανηλίκων στην περιοχή των Εξαρχείων.

Ο κ. Τόσκας διαβεβαίωσε την εθνική αντιπροσωπεία «ότι η αξία της ανθρώπινης προσωπικότητας και η ισότητα όλων απέναντι στο νόμο θα είναι αντικείμενο υπέρτατου σεβασμού από την ελληνική αστυνομία. Η κυβέρνησή μας εγγυάται ότι οι δημοκρατικές ελευθερίες, τα ατομικά, συλλογικά, κοινωνικά, συνδικαλιστικά και πολιτικά δικαιώματα, σε οποιαδήποτε μορφή και εκδήλωσή τους, θα είναι σεβαστά, χωρίς οποιαδήποτε παρέκκλιση».

Ο αρμόδιος υπουργός υποστήριξε πως δεν υπάρχει καμία πρόθεση διαχωρισμού των ανοικτών εκδηλώσεων, συγκεντρώσεων και πορειών σε «φιλικές» και «εχθρικές» προς την κυβέρνηση ούτε θα υιοθετηθούν αντίστοιχες διακρίσεις. «Δεν μπορούμε επίσης να κλείσουμε τα μάτια στις οργανωμένες δημόσιες βιαιοπραγίες που στρέφονται όχι μόνο εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων αλλά και κατά της περιουσίας και των εννόμων αγαθών των ελλήνων πολιτών, που είναι χρέος μας να περιφρουρήσουμε» τόνισε ο κ.Τόσκας.

Σε αυτό το πεδίο, συμπλήρωσε την ανάγκη αναβάθμισης της εκπαίδευσης του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, και τον εκσυγχρονισμό της Αστυνομικής Ακαδημίας, που θα ενταχθεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, για την εκπαίδευση και δια βίου μετεκπαίδευση όλων των βαθμίδων του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας. Αποστολή της Ακαδημίας θα είναι να αποκτήσουν οι εκπαιδευόμενοι στέρεες γνώσεις τόσο σε αμιγώς αστυνομικά πεδία, όσο και σε πεδία των κοινωνικών, ανθρωπιστικών και νομικών επιστημών.

Σχετικά με την αναβάθμιση της αξιοπιστίας της Ελληνικής Αστυνομίας και την ανάπτυξη σχέσεων αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας με την κοινωνία και τους πολίτες, ο κ. Τόσκας ανέφερε την στελέχωση και λειτουργία του Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση οποιουδήποτε κρούσματος διαφθοράς και ρατσιστικής ή άλλης συμπεριφοράς που αντίκειται στις υποχρεώσεις και το ρόλο του αστυνομικού.

Ο κ. Τόσκας προσδιόρισε την αναγκαιότητα αναδιάρθρωσης της Πυροσβεστικής και την εισαγωγή νέων πυροσβεστικών υπαλλήλων μέσω πανελληνίων για την ενίσχυση του Σώματος. Ζήτημα προτεραιότητας είναι επίσης για τον αρμόδιο υπουργό η αναβάθμιση της Γεν. Γραμμ. Πολ. Προστασίας ως σχεδιαστικού- στρατηγικού οργάνου. «Θα καλύψουμε όλα τα κενά θέσεων πυροσβεστών 5ετούς υποχρέωσης και θα ενεργοποιήσουμε το νέο κέντρο λειτουργίας για τον ενιαίο ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης» είπε στην ομιλία του ο υπουργός επισημαίνοντας το πρόβλημα επάρκειας των Εναερίων Μέσων Δασοπυρόσβεσης για το οποίο δόθηκαν οδηγίες για σύνταξη επιχειρησιακών απαιτήσεων για την ενίσχυση και ανανέωση του Εθνικού Εναέριου Στόλου όταν δοθεί η δυνατότητα.

Η Ομογενοποίηση του Προσωπικού με την ένταξη των Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης στο Μόνιμο Πυροσβεστικό Προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος είναι αναγκαία, είπε ο κ. Τόσκας, αλλά πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας, προς το παρόν όμως θα γίνει τριετής επέκταση του ΠΔ 125/2003 σχετικά με την πρόσληψη των 1.500 εποχικών υπαλλήλων. Ανακοίνωση και την απόφασή τους την επόμενη εβδομάδα να ενταχθούν τα 2 ελικόπτερα Super Puma και τα 3 Β.Κ. του Π.Σ. μαζί με 5 ασθενοφόρα στο σύστημα αεροδιακομιδών, παράλληλα με τις άλλες αποστολές τους.

Σχετικά με την Υπηρεσία Προστασίας Εθνικής Κυριαρχίας (πρώην ΕΥΠ), είπε πως χρειάζεται αναδιάρθρωση ώστε να βελτιωθούν οι μέθοδοι και το ανθρώπινο δυναμικό της για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκύπτουν από τις τεχνολογικές εξελίξεις στον Κυβερνοχώρο, στις επικοινωνίες, στα νέα οικονομικά εργαλεία. «Η Υπηρεσία Προστασίας Εθνικής Κυριαρχίας δεν μπορεί να αποτελεί πεδίο πολιτικών αντιπαραθέσεων. Δεν ανήκει σε κόμματα και παρατάξεις. Έφτασε ο καιρός η Υπηρεσία αυτή να αφήσει πίσω της το παρελθόν και να κοιτάξει μπροστά για το καλό του λαού και της Πατρίδας μας» είπε ο κ.Τόσκας.

Στον επίλογο της ομιλίας του «χρύσωσε το χάπι», λέγοντας πως «στην συντριπτική τους πλειονότητα οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας είναι σκληρά εργαζόμενοι, έχουν δικαιώματα και υποχρεώσεις, αλλά πάνω από όλα έχουν καθήκοντα. Αλαζονεία, έπαρση, κατάχρηση εξουσίας, ανηθικότητα και διαφθορά δεν έχουν θέση στα Σώματα αυτά».

thetoc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου