«Αυτή η Βουλή, στη διάρκεια αυτής της τετραετίας, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας, μπορεί να είναι η Βουλή και η τετραετία της εξόδου από την κρίση και της ανάκαμψης της οικονομίας» τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κλείνοντας τις προγραμματικές δηλώσεις.
Σημείωσε ότι μπορεί να είναι μια τετραετία που θα χαρακτηριστεί από βαθιές αλλαγές και ρήξεις, τις οποίες έχει ανάγκη το πολιτικό σύστημα και η κοινωνία. Παραδέχτηκε ότι το χρονοδιάγραμμα είναι φιλόδοξο, αλλά και συγκεκριμένο.
Ειδικότερα, ανέφερε ότι πρώτος στόχος είναι εντός του Νοέμβρη είναι να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της αξιολόγησης, ώστε έως το τέλος του χρόνου να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και να ανοίξει η συζήτηση για την απομείωση τους χρέους.
Έτσι, σημείωσε, θα εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις, ώστε να επιστρέψουμε στο πρώτο εξάμηνο του 2016 σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, να αποκατατασταθεί σταδιακά η μακροπρόθεσμη σταθερότητα της οικονομίας, αλλά και η εμπιστοσύνη των επενδυτών, και στις αρχές του 2017 να ανακτήσουμε την πρόσβασή μας στις διεθνείς αγορές δανεισμού.
Συμπλήρωσε ότι η έξοδος στις διεθνείς αγορές πρέπει να γίνει με σταθερότητα, διάρκεια, αλλά και με χαμηλό επιτόκιο.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η αρχή κατάρρευσης της κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ έγινε τον Ιούνιο του 2014, όταν επιχειρήθηκε, για επικοινωνιακούς λόγους, για να στηριχθεί το success story, η έξοδος στις αγορές.
«Τα spreads ανέβηκαν ραγδαία, γιατί δεν βγαίνεις στις αγορές με χρέος 180% του ΑΕΠ και με τέτοιους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα» είπε.
«Πρώτο μας μέλημα ήταν να σταματήσουμε το success story, να πάμε σε σκληρή διαπραγμάτευση, να ανδείξουμε την ανθρωπιστική κρίση. Το καταφέραμε και μέσα σε δύσκολες συνθήκες φέραμε τους νόμους για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και για τις 100 δόσεις» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Στη συνέχεια, ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση, τονίζοντας ότι αντί να τοποθετείται επί των προγραμματικών δηλώσεων, αξιοποίησε τη διαδικασία ως αρένα για την εσωτερική αντιπαράθεση της, για το «ποιος θα κάνει πιο δύσκολη τη ζωή του Τσίπρα».
Ωστόσο, σημείωσε, το πρόβλημα για την κοινωνία δεν είναι οι «ανερμάτιστες και αντιφατικές αντιπολιτευτικές κραυγές». Προσέθεσε ότι η ΝΔ ακύρωσε όλη την προεκλογική τακτική και στρατηγική της περί συνεννόησης ή ακόμα και περί μεγάλου συνασπισμού.
Κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι ούτε τότε ούτε τώρα λέει αλήθεια και πως η «πραγματική ασθένειά» της είναι η «εξουσιομανία και ο κυβερνητισμός». Επ’ αυτού σημείωσε ότι με τη στρατηγική αυτή που, όπως είπε, δεν δίνει δεκάρα για τα προβλήματα της κοινωνίας, δεν θα δουν εξουσία όχι μόνο σε αυτή την τετραετία, αλλά ούτε στην επόμενη.
Ο κ. Τσίπρας καταλόγισε γενικά στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι αποδείχτηκε κατώτερη των περιστάσεων, γιατί δεν είπε ποιο είναι το δικό της σχέδιο για την έξοδο από την κρίση. «Έχετε έλλειμμα στρατηγικής, γι’ αυτό δεν μπορείτε να κάνετε αντιπαράθεση στις προτάσεις μας» είπε.
Απαντώντας στην κριτική που ασκήθηκε για το ασφαλιστικό, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι ζήτησε να κατατεθούν προτάσεις γι’ αυτό το μείζον και διαχρονικό ζήτημα, αλλά αντ’ αυτού, όπως σημείωσε, η αντιπολίτευση ήρθε και καταλογίζει ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού, που είχε κυβερνήσει μόλις επτά μήνες.
«Αν δεν θέλετε να καταθέσετε προτάσεις, μην καταθέσετε, εμείς πάλι θα έρθουμε να βγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά. Δεν θέλετε να βοηθήσετε; Μη βοηθήσετε» είπε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η διαπραγμάτευση αυτής της κυβέρνησης ήταν εκείνη που κατάφερε τον στόχο για χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Προσέθεσε ότι αυτή η κυβέρνηση ήταν που κατάφερε να ανοίξει το θέμα του χρέους, αυτό για το οποίο ο κ. Σαμαράς, όπως επισήμανε, αναζητούσε πιστοποιητικό βιωσιμότητας από την κ. Μέρκελ.
Ο πρωθυπουργός επίσημανε πως ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, άνοιξε το θέμα του χρέους σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο και διερωτήθηκε: «Γιατί δεν έγινε αυτό επί των δικών σας ημερών και έγινε σήμερα;».
Επιπλέον, σημείωσε ότι η κυβέρνηση αυτή είναι που θα φέρει εις πέρας το δύσκολο έργο της εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος και είναι αυτή που πέτυχε να υπάρξει μεγάλη ένεση στην πραγματική οικονομία, εξασφαλίζοντας περίπου 7,5 δισ. ευρώ με τις δόσεις από τα ληξιπρόθεσμα που θα πάνε στην πραγματική οικονομία και με τη νέα συμφωνία με την Κομισιόν για μηδενική εθνική συμμετοχή και εμπροσθοβαρή χρηματοδότηση επενδύσεων.
Ο κ. Τσίπρας απηύθυνε πρόσκληση στα κόμματα της αντιπολίτευσης να ψηφίσουν μαζί με την κυβέρνηση το νομοσχέδιο για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες, αναγγέλλοντας ότι σε δέκα ημέρες θα είναι στη Βουλή.
Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι κατά τις τέσσερις τελευταίες αναμετρήσεις, και ειδικά σε εκείνη για το δημοψήφισμα, δεν σήκωσε ούτε μια φορά το τηλέφωνο για να παραπονεθεί ή να μιλήσει με κάποιον μεγαλοεκδότη ή με κάποιον από αυτούς που κάνουν κουμάντο στις τράπεζες, όπως είπε.
Γι’ αυτό, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, «έχουμε σήμερα μεγαλύτερη δύναμη από τα ποσοστά μας, γιατί κανείς δεν μας έχει στο τσεπάκι του, γιατί δεν χρωστάμε σε κανέναν και δεν μας χρωστά κανένας». Τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έρχεται με διάθεση ρεβανσισμού αλλά με διάθεση να μπει μια τάξη.
«Γι’ αυτό σας καλώ να ψηφίσουμε μαζί το νομοσχέδιο για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες, να ψηφίσετε κι εσείς, κ. Θεοδωράκη και κ. Γεννηματά και σε δέκα μέρες θα είναι στη Βουλή και δεν θα έχετε την αγωνία αν θα το φέρουμε ή όχι» υπογράμμισε.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ