Ρεπορτάζ

Αισιοδοξία για την ανάδειξη του Νοτίου Αιγαίου ως «Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης για το 2019»

Με χαμόγελα και εμφανή αισιοδοξία γύρισε από το Σιμπίου της Ρουμανίας, η αποστολή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την Ρουμανία, όπου διεκδίκησε τον τίτλο της «Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης για το 2019».
Επικεφαλής της αποστολής ήταν ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Πολιτικής Πρωτογενούς Τομέα (και μέλος του Political Committee για την διεκδίκηση) κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης, η επιστημονική σύμβουλος του περιφερειάρχη και συντονίστρια της υποψηφιότητας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για το 2019, κα Χάιντι Λαζάνη, ο κ. Νίκος Ρέμεσης, η κα Σουζάνα Τριανταφύλλου, ο πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κυκλάδων – Δωδεκανήσου κ. Νίκος Χριστοφόρου και οι σέφ κ.κ. Γεωργουδιός και Λιάκης.
Στην Ρουμανία παρουσιάστηκε ο φάκελος της υποψηφιότητας (bid book) και ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκε εκδήλωση γνωριμίας του κοινού με την κουζίνα του Αιγαίου (Aegean Cuisine), όπου εκπρόσωποι της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κυκλάδων – Δωδεκανήσου παρουσίασαν πιάτα και ετοίμασαν φαγητά με τοπικά προϊόντα.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι στόχοι τους οποίους έχει θέσει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο πλαίσιο της ανάδειξης των τοπικών μας προϊόντων. Ο φάκελος της υποψηφιότητας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τον τίτλο της ‘Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης για το 2019’ είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας των παραγωγικών τάξεων, των φορέων του τουρισμού, των κοινωνικών εταίρων συνολικά.
«Τα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά το Νοέμβριο. Η κρίση της Επιτροπής ήταν κατ’ αρχήν θετική. Θέλουμε μετά από τα αποτελέσματα να είμαστε προετοιμασμένοι για να ξεκινήσουμε την υλοποίηση του προγράμματος δράσεων που κατατέθηκε στον φάκελο (bid book) της υποψηφιότητας για την διεκδίκηση του τίτλου της “Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης για το 2019”. Ο τίτλος ανήκει τους νησιώτες» τονίσθηκε από την πλευρά της Περιφέρειας.
Να σημειωθεί ότι η Λέσχη Αρχιμαγείρων ετοίμασε μια σειρά από παραδοσιακά πιάτα, φτιαγμένα με τοπικά προϊόντα και παραδοσιακές συνταγές της Κουζίνας του Αιγαίου (Aegean Cuisine). Ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης, προσκάλεσε τους παριστάμενους να επισκεφθούν την περιοχή μας και να γευτούν τις εποχές (όπως αναφέρει ο τίτλος που είναι ‘Taste the Seasons’).
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ευχαριστεί ιδιαίτερα την Λέσχη Αρχιμαγείρων γιατί από την πρώτη στιγμή τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας της Περιφέρειας και παραμένει θερμός υποστηρικτής της.
Ο κ. Ζαννετίδης εξέφρασε την αισιοδοξία του, λέγοντας: «Πιστεύω ότι οι προσπάθειές μας θα δικαιωθούν. Πήγαμε πάρα πολύ καλά στην Ρουμανία. Η κριτική επιτροπή πρότεινε να είμαστε εμείς η ‘Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2019’ και βρισκόμαστε εν αναμονή των αποτελεσμάτων. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρουμε. Η Κουζίνα του Αιγαίου κατέπληξε όσους ήταν εκεί που δήλωσαν ενθουσιασμένοι. Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα έχουμε απάντηση».
Θυμίζουμε ότι αυτή την πανευρωπαϊκή διάκριση διεκδικεί με αξιώσεις η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Πρόκειται για μια εξαιρετικής σημασίας διάκριση, που καθιστά την γαστρονομία  και τα τοπικά προϊόντα των νησιών μας, σημείο αναφοράς στην ευρωπαϊκή γαστρονομική κουλτούρα και κληρονομιά και κάνει πραγματικότητα τον μεγάλο στόχο που εξ αρχής είχε θέσει η περιφερειακή αρχή: την εξωστρέφεια, την διασύνδεση της γαστρονομίας με τον τουρισμό και τον πολιτισμό, την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και την διάθεσή τους σε αγορές του εξωτερικού, στόχους που υπηρετεί στο έπακρο ο θεσμός της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης.
Η γαστρονομία του Νοτίου Αιγαίου, λόγω της υποψηφιότητάς της, βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, μέσα από μια σειρά οριζόντιων δράσεων, που κινητοποιούν ολόκληρη την τοπική κοινωνία και θα καλύψουν ένα μεγάλο εύρος τομέων, που βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με την διατροφή και την γαστρονομία, όπως η εκπαίδευση, η υγεία, ο τουρισμός, ο πολιτισμός, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κ.α.
Η υποψηφιότητα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου έρχεται ως επιστέγασμα της μεγάλης προσπάθειας που ξεκίνησε πριν από χρόνια ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος, με την ιδιότητά του ως προέδρου του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου και με την συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων.
Αναγνωρίζοντας τον καταλυτικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η γαστρονομία στον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος και στα οφέλη που μπορούν να προκύψουν για την τοπική οικονομία,  εργάστηκε μεθοδικά πάνω στον στρατηγικό στόχο  ανάδειξης του μοναδικού γαστρονομικού πλούτου των νησιών – αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού και της ταυτότητας του Νοτίου Αιγαίου – και την καθιέρωση της Aegean Cuisine, η οποία, μέχρι σήμερα έχει διαγράψει μια λαμπρή πορεία σε εκθέσεις και διοργανώσεις γαστρονομίας, τόσο στην Ελλάδα, όσο – κυρίως – στο εξωτερικό, προβάλλοντας τον μοναδικό γαστρονομικό πλούτο των νησιών μας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου