Στην αντεπίθεση περνάει η δημοφιλής διαδικτυακή πλατφόρμα ενοικίασης επιπλωμένων κατοικιών, Airbnb, λόγω των προσπαθειών των κατά τόπους Αρχών να περιορίσουν τη δραστηριότητα της εταιρείας, καθώς καταγράφεται εκτεταμένη φοροδιαφυγή από τους ιδιοκτήτες, που ποντάρουν στη δυσκολία ελέγχου του Διαδικτύου. Η εταιρεία προχώρησε εντός της εβδομάδος σε αγωγή προς τον δήμο του Σαν Φρανσίσκο, όπως και στη Σάντα Μόνικα στην Καλιφόρνια, επιχειρώντας να αποτρέψει την εφαρμογή νομοθετικής ρύθμισης που απαγορεύει στις πλατφόρμες διαμοιρασμού κατοικιών, όπως το Airbnb, να εισπράττουν προμήθεια από τους ιδιοκτήτες, εφόσον αυτοί δεν έχουν καταχωρίσει το ακίνητό τους στον δήμο, ώστε να μπορέσει και να φορολογηθεί. Η Airbnb αμείβεται για κάθε μίσθωση που γίνεται μέσω της σχετικής πλατφόρμας, εισπράττοντας προμήθεια 3% από τον ιδιοκτήτη και 7% από τον ενοικιαστή.
Στο πλευρό της Airbnb βρίσκεται η ανταγωνίστριά της HomeAway, αλλά και η Amazon, η Google και το Facebook. Η επιχειρηματολογία τους εδράζεται στο ότι οι εταιρείες διαμοιρασμού αποτελούν απλώς πλατφόρμες, μέσω των οποίων έρχονται σε επαφή οι ενδιαφερόμενοι (στην προκειμένη περίπτωση, ιδιοκτήτες και ενοικιαστές). Δεν είναι δηλαδή επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, επομένως δεν φέρουν και την ευθύνη εάν οι χρήστες τους παρανομούν, δηλαδή η Airbnb δεν ευθύνεται εάν οι ιδιοκτήτες ακινήτων φοροδιαφεύγουν.
Μάλιστα, η Airbnb προχωράει τη σχετική επιχειρηματολογία ένα βήμα παραπέρα, επικαλούμενη ένα νόμο που ψηφίστηκε το 1996 στις ΗΠΑ και ο οποίος προστατεύει τις εταιρείες του Διαδικτύου απέναντι σε αγωγές που σχετίζονται με την ευθύνη των ανθρώπων που κάνουν χρήση των σχετικών υπηρεσιών τους. Αν δηλαδή κάποιος πουλήσει μέσω του eBay κλεμμένα προϊόντα, η ευθύνη ανήκει σε αυτόν και όχι στο ίδιο το eBay.
Airbnb και Ελλάδα
Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, στην Ευρώπη, όπου δεν υπάρχει τέτοιου είδους νομοθεσία, ενδεχομένως να προκύψουν προβλήματα για την Airbnb, εάν οι Αρχές επιχειρήσουν να θέσουν περιορισμούς. Στην Ελλάδα οι βραχυπρόθεσμες μισθώσεις απελευθερώθηκαν μόλις τον Νοέμβριο του 2015, κάτι που σημαίνει ότι κάθε ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης μπορεί να συνάπτει τέτοιες συμφωνίες με ξένους ενοικιαστές, χωρίς την προμήθεια του ειδικού σήματος του ΕΟΤ. Το θέμα της φορολόγησης, όμως, των σχετικών εισοδημάτων, που υπολογίζονται σήμερα σε περίπου 1 δισ. ευρώ ετησίως με έντονα αυξητικές τάσεις, παραμένει θολό. Πιο συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων οφείλουν να καταχωρίζουν ηλεκτρονικά τα στοιχεία των μισθωτηρίων συμβολαίων στον δικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων για τη λήψη του μοναδικού αριθμού καταχώρισης της μίσθωσης. Η μίσθωση αυτή, δηλαδή, αντιμετωπίζεται φορολογικά όπως κάθε αστική σύμβαση μίσθωσης κατοικίας. Σε περίπτωση που ο ενοικιαστής είναι αλλοδαπός, και δεν έχει υποχρέωση για έκδοση ΑΦΜ, καταχωρίζονται στο σύστημα ο αριθμός διαβατηρίου, η διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του και η χώρα προέλευσής του. Στην πράξη, όμως, οι ιδιοκτήτες είτε δεν καταχωρίζουν τα σχετικά στοιχεία είτε καταχωρίζουν μόνο 1 ή 2 από τις μισθώσεις που κάνουν, καθώς το Δημόσιο δεν μπορεί να προβεί σε διασταυρώσεις, δεδομένου ότι οι μισθωτές είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού χωρίς ΑΦΜ.
Καθημερινή