Συνέντευξη στην
Πέγκυ Ντόκου
Το σταθερό ενδιαφέρον της Ν.Δ. για προσέλκυση επενδύσεων, τονίζει στην «δ» ο κ. Θεόδωρος Φορτσάκης, βουλευτής Επικρατείας ΝΔ, καθηγητής της Νομικής Σχολής Αθηνών και τ. πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η πρότασή του για την δημιουργία μιας νέας, ειδικής κατηγορίας νομικού προσώπου, του «Πανεπιστημιακού Νομικού Προσώπου» που θα δώσει λύσεις στην λειτουργία των πανεπιστημίων ενώ αναφέρεται και στο περιστατικό με τον καθηγητή κ. Συρίγο, λέγοντας πως «η βία και ανομία ταλανίζουν διαχρονικά το πανεπιστήμιό μας». Επιπλέον, ο κ. Φορτσάκης μιλάει για το Συνέδριο της Ν.Δ. και για το πάγιο αίτημα της για εκλογές το ταχύτερο δυνατό, ώστε να βγει η Χώρα μας από το αδιέξοδο.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Φορτσάκη, να ξεκινήσουμε από την πρόσφατη αντιπαράθεση για τις επενδύσεις στην Ελλάδα. Είδαμε το σήριαλ με την Ελντοράντο, με το αεροδρόμιο του ελληνικού κ.λπ. Τι θα πρέπει να γίνει κατά την άποψή σας για να προσελκύσουμε –επιτέλους- επενδύσεις;
Μας εξέπληξε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη με τα όσα είπε για τις επενδύσεις. Δήλωσε τη φιλική διάθεση της κυβέρνησής του γι’ αυτές. Μίλησε μάλιστα για ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα το 2016 και το 2017. Και είπε ότι το Grexit το μετατρέπουν σταδιακά οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σε Greinvest. Όμως, δυστυχώς, αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Λίγες μόνο ώρες μετά την ομιλία του κ. Τσίπρα, ο Καναδός μεγαλοεπενδυτής των μεταλλείων Χαλκιδικής και Θράκης ανακοίνωσε αναστολή των επενδύσεων. Γιατί; H διαρκής εχθρότητα της συγκυβέρνησης απέναντι στις επενδύσεις είναι η εξήγηση. Είναι γνωστές οι επανειλημμένες καθυστερήσεις του αρμόδιου Υπουργείου και άλλων κρατικών υπηρεσιών να προβούν στα δέοντα. Η αναστολή της επένδυσης αποτράπηκε την τελευταία στιγμή, λόγω και της πίεσης που άσκησαν οι εργαζόμενοι.
Και δεν είναι μόνο η καναδική εταιρεία που νιώθει ότι δραστηριοποιείται σε ένα εξαιρετικά αφιλόξενο περιβάλλον. Βλέπουμε αυτά που συμβαίνουν με την επένδυση στο Ελληνικό, το σήριαλ για τον αρχαιολογικό και το δασικό χώρο. Ακούμε με έκπληξη τον αρμόδιο υπουργό να καταγγέλλει δημόσια τον επενδυτή των 14 περιφερειακών αεροδρομίων για αντισυμβατική συμπεριφορά, χωρίς όμως να λαμβάνει κανένα από τα προβλεπόμενα μέτρα. Συνεπώς είτε είναι ανακριβή όσα καταγγέλλει είτε παραλείπει να κάνει το καθήκον του. Τέτοιες συμπεριφορές κλονίζουν βαθύτατα την επενδυτική εμπιστοσύνη.
Βεβαίως και πρέπει πάντοτε οι επενδυτές να τηρούν τη νομιμότητα και τα συμφωνημένα. Η προστασία του περιβάλλοντος και των αρχαιοτήτων μας προέχει. Όμως, αν και όταν αυτά παραβιάζονται, το κράτος πρέπει να εφαρμόζει τις προβλεπόμενες νόμιμες και συμβατικές διαδικασίες, όχι να αυθαιρετεί ή να υιοθετεί άτοπες συμπεριφορές και δηλώσεις. Ειδικότερα, το Κράτος οφείλει να εφαρμόζει τις δικαστικές αποφάσεις. Και όμως δεν εφάρμοσε 18 αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που είχαν δικαιώσει τον επενδυτή των μεταλλείων σε περιβαλλοντικά θέματα. Είναι απαράδεκτο.
Οι επενδύσεις στην Ελλάδα δεν πρόκειται να ευδοκιμήσουν όσο οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ διατηρούν αυτή την εξαιρετικά εχθρική στάση απέναντί τους. Χρειάζεται επιπλέον οργάνωση. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ουσιαστικά ομολόγησε την αποτυχία της κυβέρνησής του στο σημείο αυτό. Στη Θεσσαλονίκη ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει επικεφαλής επενδυτικής taskforce για τον συντονισμό των εμπλεκομένων Υπουργών. Δηλαδή παραδέχτηκε τη μέχρι σήμερα αποτυχία του καθενός τους.
Για τη Νέα Δημοκρατία η αναγκαία ισχυρή επενδυτική έκρηξη εξαρτάται από την πλήρωση τεσσάρων θεμελιωδών όρων. Πρώτον, απαιτείται πολιτική αλλαγή. Η παρούσα συγκυβέρνηση δεν διαθέτει πλέον ίχνος αξιοπιστίας, ώστε να γεννά εμπιστοσύνη στους επενδυτές. Δεύτερον, χρειάζεται μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών, για να αναπνεύσουν οι φορολογούμενοι και να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας. Τρίτον, επιβάλλεται η ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, για να τονωθεί πρωτίστως η επιχειρηματικότητα. Τέταρτον, απαιτείται αναμόρφωση του άμεσου επενδυτικού περιβάλλοντος, με αλλαγές υπέρ των αδειοδοτήσεων και διαυγή χωροταξικό σχεδιασμό. Όσο δεν πληρούνται αυτοί οι όροι, δυστυχώς, οι επενδύσεις στην Ελλάδα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζουν να μην έχουν αύριο.
• Πιστεύετε ότι η ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων θα πρέπει να ενισχυθεί –χωρίς να υποβαθμίζεται, φυσικά η λειτουργία των δημόσιων πανεπιστημίων;
Η Ελλάδα αποτελεί δυστυχώς θλιβερή εξαίρεση στην Ευρώπη, καθώς η ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων δεν είναι συνταγματικά επιτρεπτή. Απαιτείται η προηγούμενη αναθεώρηση του περίφημου άρθρου 16 του Συντάγματος. Εφόσον αυτή καταστεί εφικτή, πάγια πρότασή μου αποτελεί η δημιουργία μιας νέας, ειδικής κατηγορίας νομικού προσώπου, του «Πανεπιστημιακού Νομικού Προσώπου». Όλα τα πανεπιστήμια της Χώρας θα υποχρεωθούν να έχουν αυτή την ειδική νομική μορφή. Όσον αφορά τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας ενός «Πανεπιστημιακού Νομικού Προσώπου», αυτές θα καθορίζονται νομοθετικά κατά τρόπο ενιαίο, δηλαδή ίδιο για όλα τα πανεπιστήμια είτε δημόσια είτε ιδιωτικά. Έτσι, όποιος συμμορφώνεται με τις νομοθετικές επιταγές, είτε πρόκειται για το Δημόσιο είτε για ιδιώτη, θα δικαιούται να προβεί στην ίδρυση και λειτουργία πανεπιστημίου. Το κράτος σε κάθε περίπτωση θα ασκεί σε όλα τα «πανεπιστημιακά νομικά πρόσωπα» αυστηρή εποπτεία. Θεωρώ ότι κατ’ αυτό τον τρόπο μπορούμε να αφήσουμε πίσω μας την άνευ περιεχομένου ιδεοληπτική διαμάχη για δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια, ώστε να ξημερώσει μια καλύτερη ημέρα συνολικά για την ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα. Τα οφέλη από την υλοποίηση της πρότασής μου θα είναι πολλαπλά και για την οικονομία μας, καθώς θα δημιουργηθούν εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας και θα μπει φρένο στην εκροή Ελλήνων επιστημόνων και φοιτητών στο εξωτερικό.
• Η Ν.Δ. οδεύει προς το τακτικό της συνέδριο ενώ θα προηγηθούν περιφερειακά συνέδρια σε διάφορες περιοχές. Τι περιμένετε και τι θα θέλατε από αυτό το συνέδριο;
Στις 16 και 17 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Θα προηγηθούν 7 θεματικά προσυνέδρια στη Νίκαια, στην Ανατολική Αττική, στην Πάτρα, στα Ιωάννινα, στο Ηράκλειο, στη Λάρισα και στη Θεσσαλονίκη. Τα προσυνέδρια θα πραγματευθούν ζητήματα που αφορούν τους εργαζομένους και τους ανέργους, τους νέους, όσους χρειάζονται στήριξη και αλληλεγγύη, τις επιχειρήσεις, τους αγρότες κ.α. Σκοπός όλων αυτών είναι να ανοίξουμε για μια ακόμη φορά τις πόρτες του κόμματος σε νέους ανθρώπους και νέες ιδέες, καθώς και να εκθέσουμε και να εξειδικεύσουμε ακόμη περισσότερο τις προτάσεις μας, όπως καταδεικνύουν άλλωστε τα ακόλουθα. Τα προσυνέδρια θα είναι ανοιχτά και σε πολίτες που δεν ανήκουν σε κόμματα, καθώς και σε Έλληνες του εξωτερικού μέσω Skype. Οι παρευρισκόμενοι θα μπορούν να θέτουν ερωτήσεις και να τοποθετούνται επί των αντικειμένων της συζήτησης. Τα πάνελ των ομιλητών θα αποτελούνται όχι τόσο από πολιτικούς όσο από πρόσωπα της αγοράς, της επιχειρηματικότητας, της επιστήμης και της κοινωνίας των πολιτών, ανεξάρτητα από προηγούμενη κομματική επιλογή τους. Για την επιλογή της θεματολογίας των προσυνεδρίων διεξήχθη ευρεία δημόσια διαβούλευση. Για να αποδώσουμε τη σημασία που πρέπει στο θέμα της εργασίας το πρώτο προσυνέδριο στη Νίκαια έχει θέμα: «Για τους εργαζόμενους και τους ανέργους». Καλούμε, λοιπόν, όλους τους πολίτες να αγκαλιάσουν και να συμμετέχουν ενεργά σε αυτή τη διαδικασία.
• Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις η Ν.Δ. προηγείται και παγιώνει την διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ με διψήφιο νούμερο. Εκτιμάτε ότι θα πάμε σε εκλογές μέχρι το 2018 και η Ν.Δ. θα κερδίσει;
Πράγματι, όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σταθερό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με μία από τις πλέον πρόσφατες του Πανεπιστημίου Μακεδονίας η Νέα Δημοκρατία σημειώνει προβάδισμα 13 ποσοστιαίων μονάδων στην πρόθεση ψήφου. Κατά την ίδια δημοσκόπηση το 85% των πολιτών εκτιμά ότι η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προτίθεται να λάβει νέα μέτρα, ενώ το 80% των πολιτών θεωρεί ότι τα πράγματα κινούνται σε λάθος κατεύθυνση. Το 75% αυτών πιστεύει επίσης ότι η συγκυβέρνηση δεν δημιουργεί ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα. Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν τη δυσαρμονία που υπάρχει μεταξύ λαϊκής βούλησης και τωρινής σύνθεσης της εθνικής αντιπροσωπείας. Καταδεικνύουν επίσης την κυβερνητική ανεπάρκεια και τη δυσαρέσκεια των πολιτών. Δικαιολογούν το πάγιο αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για διεξαγωγή εκλογών το ταχύτερο δυνατό, ώστε να βγει η Χώρα μας από το αδιέξοδο. Εμείς είμαστε ήδη έτοιμοι, όποτε και αν οι εκλογές γίνουν.
• Ποια είναι η γνώμη σας για τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες σε σχέση με τον Καθηγητή κ. Συρίγο; Πως μπορούν να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα βίας στους χώρους των πανεπιστημίων;
Είναι λίγο-πολύ σε όλους γνωστό ότι τα γεγονότα με τον κ. Συρίγο ξεκίνησαν όταν αυτός αποφάσισε να προβεί σε μια λεκτική παρατήρηση προς ένα νεαρό που έγραφε συνθήματα σε τοίχο έξω από το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Η αντίδραση τόσο αυτού που δέχθηκε την παρατήρηση όσο και των φίλων του ήταν να ξυλοφορτώσουν τον Καθηγητή. Από εκεί ξεκίνησε μια άνευ προηγουμένου ταλαιπωρία με ύβρεις και απειλές εις βάρος ενός προσώπου που τόλμησε το αυτονόητο. Κορύφωση αυτών των χυδαίων συμπεριφορών είναι η πρόσφατη εκτενής αφισοκόλληση, όπου το εν λόγω πρόσωπολοιδορείται. Αυτά μου θυμίζουν όσα πέρασα ως Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, όταν αποφάσισα να αντισταθώ στις θλιβερές βίαιες μειοψηφίες, σε μια προσπάθεια να μπει επιτέλους τάξη. Η βία και ανομία ταλανίζουν διαχρονικά το πανεπιστήμιό μας. Χρειάζεται να ληφθούν από τις διοικήσεις γενναία μέτρα, με την αναγκαία συμπαράσταση της Πολιτείας.