Το Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (ΜΙΚ), διανύοντας πλέον την τρίτη δεκαετία της επιτυχημένης πορείας του, διοργανώνει και φέτος το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανάπτυξης σεναρίων & κινηματογραφικών σχεδίων, MFI Script 2 Film Workshops 2019, σημαντικά ανανεωμένο. Έχοντας λάβει αιτήσεις από 130 projects και 201 σεναριογράφους, σκηνοθέτες και παραγωγούς από 38 χώρες, επέλεξε συνολικά 60 συμμετέχοντες με 35 projects, καθώς και 7 εκπαιδευόμενους βοηθούς καθηγητές. Ανάμεσά τους συμμετέχουν ως υπότροφοι περισσότεροι από 20 Έλληνες κινηματογραφιστές με 12 έργα υπό ανάπτυξη. Το φετινό πρόγραμμα ξεκίνησε στη Νίσυρο (24/6-6/7), όπως πάντα από το 2000 έως σήμερα, και συνεχίζεται στη Ρόδο (13-20/10) για τρίτη συνεχή χρονιά. Μεσολάβησε μια περίοδος διαδικτυακών συναντήσεων τον Σεπτέμβριο, ενώ θα διεξαχθεί μια ακόμα online περίοδο τον Δεκέμβριο. Τέλος, θα ακολουθήσει, για πρώτη φορά, ένα τρίτο εργαστήριο για πέντε επιλεγμένα σχέδια ταινιών, που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο, στο πλαίσιο της BERLINALE, τον Φεβρουάριο 2020. Εκεί οι επιλεγμένοι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εντατικά σεμινάρια development και networking events.
Το ΜΙΚ πρόσθεσε φέτος και την ανάπτυξη ντοκιμαντέρ – γιατί η πραγματική ζωή ξεπερνά κάθε φαντασία!
Φέτος, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, θα πραγματοποιηθεί μια νέα ευρωπαϊκή δράση που στοχεύει στην ανάπτυξη ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο. Για τον σκοπό αυτό, το ΜΙΚ υποδέχθηκε στη Νίσυρο την πολυβραβευμένη αμερικανίδα παραγωγό και συγγραφέα Joslyn Barnes, η οποία στις 30 Ιουνίου παρουσίασε masterclass με θέμα την παραγωγή ντοκιμαντέρ.
Οι καθηγητές και εμπειρογνώμονες του ΜΙΚ
Το νέο Εργαστήριο Ανάπτυξης Ντοκιμαντέρ (MFI Doc Lab), καθοδηγούν ο Ove Rishøj Jensen, Δανός παραγωγός ντοκιμαντέρ και συντονιστής του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ (European Documentary Network – EDN), και ο διακεκριμένος ελληνογάλλος ντοκιμαντερίστας Marc Gastine. Το καταξιωμένο εργαστήριο ανάπτυξης κινηματογραφικών ταινιών (MFI Film Lab), καθοδηγούν κορυφαίοι καθηγητές από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, όπως η διευθύντρια σπουδών Χριστίνα Λαζαρίδη (με υποψηφιότητα για Όσκαρ στο ενεργητικό της, καθηγήτρια Σεναριογραφίας στα αμερικανικά πανεπιστήμια Columbia και Princeton), ο Jan Fleischer (τ. διευθυντής του Τμήματος Σεναρίου στο National Film and Television School της Μεγ. Βρετανίας), ο σεναριογράφος, συγγραφέας και καθηγητής Νίκος Παναγιωτόπουλος, η επιμελήτρια σεναρίων Ana Sanz Magallon, ο σεναριογράφος-σκηνοθέτης Δημήτρης Εμμανουηλίδης, ο σεναριογράφος και καθηγητής Pavel Jech (τ. κοσμήτορας της FAMU International και expert advisor στα Sundance Labs και Berlinale Talents) κ.ά.
Το Τηλεοπτικό Εργαστήριο (MFI TV Lab) καθοδηγεί ο συγγραφέας Michel Sabbe (βασικός συνεργάτης των Dutch VRT & VTM και της γαλλικής RTBF TV).
Επίσης, στη Ρόδο διοργανώνονται διαλέξεις και συμβουλευτική υποστήριξη στους συμμετέχοντες από εξειδικευμένους επαγγελματίες της διεθνούς κινηματογραφικής και τηλεοπτικής αγοράς. Ανάμεσά τους οι:
· Renate Roginas, expert στις ευρωπαϊκές συμπαραγωγές. γαλλο-γερμανίδα παραγωγός, έχει διατελέσει Γενική Διευθύντρια της γαλλικής εταιρείας παραγωγής TELFRANCE, Εκτελεστική Γραμματέας του EURIMAGES, υπεύθυνη του τομέα ανάπτυξης του Προγράμματος MEDIA II. Στη Ρόδο θα προσφέρει το Βραβείο «Villa Kult BERLINALE Residency» σε ένα από τα projects που συμμετέχουν στο φετινό Πρόγραμμα του ΜΙΚ.
· Carol Colmenares, αμερικανίδα παραγωγός με ειδίκευση στα προγράμματα για παιδιά. Η Carol έχει βραβευτεί με Emmy για τη συμβολή της στην παραγωγή τηλεοπτικών προγραμμάτων του γνωστού παιδικού προγράμματος που προβάλλεται σε 150 χώρες του κόσμου, «Sesame Street». Ειδικεύεται στα ζητήματα προσβασιμότητας των κινηματογραφικών και τηλεοπτικών έργων για ανθρώπους με προβλήματα όρασης και ακοής, και θα παρουσιάσει στη Ρόδο μια διάλεξη με αυτό το θέμα.
· Rafael Parra, αμερικανός μοντέρ βραβευμένος με δύο Emmy. Ο Rafael είναι καθηγητής στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα NEW MEDIA του New School University στην Νέα Υόρκη. Ειδικεύεται στην αισθητική του μοντάζ για διαφορετικά είδη και πλατφόρμες. Στη Ρόδο θα παρουσιάσει μια διάλεξη με θέμα τον ρόλο του μοντέρ στο στάδιο της ανάπτυξης μιας παραγωγής, ενώ θα καθοδηγήσει το μοντάζ των projects που συμμετέχουν στο φετινό Εργαστήριο Ντοκιμαντέρ του ΜΙΚ.
Εθνικοί εταίροι του προγράμματος ΜΙΚ, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του ΥΠΠΟΑ, είναι η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, ο Δήμος Νισύρου, ο Δήμος Ρόδου, η ΕΡΤ και το ΕΚΟΜΕ (Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας).
SPOTLIGHT ΣΤΗ ΛΟΥΚΙΑ ΡΙΚΑΚΗ
Με την ευκαιρία τη φιλοξενίας του εργαστηρίου MFI Script 2 Film Workshops για τρίτη συνεχή χρονιά στη Ρόδο, και με στόχο να τιμήσει την προσφορά της Λουκίας Ρικάκη στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του νησιού, την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου, το ΜΙΚ με την υποστήριξη του Δήμου Ρόδου διοργανώνει ένα spotlight στη μνήμη της. Στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου, όπου η Λουκία είχε πολλές φορές βρεθεί ως Διευθύντρια του ECOFILMS που ίδρυσε και πραγματοποίησε στη Ρόδο από το 2000 μέχρι το 2010, θα παιχτούν οι εξής ταινίες της:
18.30 ΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ, ντοκ., 2002, διάρκεια 74’
20.30 ΚΡΑΤΗΣΕ ΜΕ, 2006, διάρκεια 93’. Τα περισσότερα γυρίσματα της ταινίας έγιναν στη Ρόδο