Του Κοσμά Σφυρίου
Για ακόμη μια φορά, η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε – 2/10ου – ήταν ένα ευχολόγιο. Συνεχίζει να μας «καθησυχάζει» με λόγια, όμως από πράξεις τίποτα …
Το πόσο ευχολόγιο ήταν και αυτή την φορά, αποδεικνύεται από την πλήρη απραξία της Ε.Ε, μετά την προχθεσινή τουρκική απόφαση, να «ανοίξει» μέρος της Αμμοχώστου.
Πρώτη «ευχή» της Συνόδου Κορυφής : «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να
απέχει (στην Κύπρο) από παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου … σύμφωνα
με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, περιλαμ-
βανoμένων των ψηφισμάτων 550 & 789, σύμφωνα με τις ιδρυτικές αρχές
της Ε.Ε. Αναμένει το ίδιο και από την Τουρκία …».
Και πριν «στεγνώσει το μελάνι» αυτής της απόφασης της Συνόδου Κορυφής, η Τουρκία προχωρεί στην Αμμόχωστο σε ωμή παραβίαση των παραπάνω ψηφισμάτων του ΟΗΕ, αλλά η Ε.Ε μένει απαθής και άπραγη. Αρκείται σε δήλωση Μπορέλ. Για κυρώσεις ; Λέξη!
Όπως και για τις συνεχιζόμενες γεωτρήσεις στην κυπριακή Α.Ο.Ζ και για τον τουρκικό στρατό κατοχής στη Μεγαλόνησο, λόγια συμπάθειας πολλά. Για κυρώσεις ; Ούτε λέξη !
Δεύτερη «ευχή» της Συνόδου Κορυφής : «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την
πλήρη αλληλεγγύη του στην Ελλάδα και στην Κύπρο, η κυριαρχία και τα
κυριαρχικά δικαιώματα των οποίων πρέπει να γίνονται σεβαστά».
Όταν όμως δεν γίνονται σεβαστά από την Τουρκία, που είναι οι οικονομικές κυρώσεις της Ε.Ε ; Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (Ε.Σ) είπε ότι «… θα παρακολουθεί και θα τα ξανασυζητήσει τον Δεκέμβρη 2020»…
Όμως, στις 2/10ου το Ε.Σ έδωσε εντολή «να ετοιμαστεί -από την Commission- πρόταση … με σκοπό, να εκκινήσει ευρωτουρκική ατζέντα, με ειδική έμφαση στον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας & των εμπορικών διευκολύνσεων της με την ΕΕ»
Δηλαδή, όχι μόνο οι τουρκικές απειλές & προκλήσεις αυτού του καλοκαιριού δεν είχαν καμιά οικονομική συνέπεια για την χώρα που καταπατά το Διεθνές Δίκαιο, αλλά της άνοιξαν τον δρόμο της Ε.Ε για οικονομικά οφέλη !
Μετά απ’ όλ’ αυτά, πως να μην αποθρασύνεται η Τουρκία, ώστε να προχωρεί και στο «άνοιγμα» της Αμμοχώστου, «γράφοντας» και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε, εκεί που «έχει γράψει» και τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Δηλαδή, στα «παλαιότερα υποδήματα της» !
Και ενώ – δυστυχώς – αυτή ήταν η απόφαση της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης δήλωσε «απόλυτα ικανοποιημένος» !
Και με απλά λόγια, μας είπε «δοξάστε με, γιατί απέτρεψα ακόμη χειρότερη απόφαση» !!
Ρόδος 8 / 10 / 2020
Κοσμάς Σφυρίου.