Σε ετοιμότητα έχουν τεθεί οι διωκτικές αρχές προκειμένου να εφαρμόσουν τις ποινές που θα επιβάλει το Δικαστήριο -ενδεχομένως ακόμη και αύριο Πέμπτη- για τους καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής.
Τυπικώς υπεύθυνη για την εφαρμογή της δικαστικής απόφασης είναι η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, ωστόσο στο πιθανό έργο των συλλήψεων ενδέχεται να εμπλακούν ευρύτερες δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., δεδομένου του αριθμητικού εύρους των καταδικασθέντων (και άρα της μεγάλης γεωγραφικής διασποράς των δυνάμει «στόχων») αλλά και των ειδικών χαρακτηριστικών που παρουσιάζει η συγκεκριμένη υπόθεση.
Νωπές είναι άλλωστε ακόμα στη συλλογική μνήμη οι στιγμές που εκτυλίχθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2013 κατά τις συλλήψεις της ηγετικής ομάδας της Χρυσής Αυγής σε ένα, βεβαίως, εντελώς διαφορετικό πολιτικό περιβάλλον.
Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, η Αντιτρομοκρατική υπηρεσία έχει ήδη τεθεί σε αυξημένη εγρήγορση προκειμένου, εφόσον χρειαστεί, να συνδράμει στην εκτέλεση των ενταλμάτων σύλληψης.
Συγκεκριμένα, η Αντιτρομοκρατική υπηρεσία σύμφωνα με αστυνομικές πηγές έχει ήδη «λοκάρει» κάποιους εν δυνάμει «στόχους» συλλήψεων καταγράφοντας τοποθεσίες διαμονής τους, ωράρια και δρομολόγια.
Κρίσιμος σε κάθε περίπτωση παραμένει η τελική ένταση της ποινικής αξιολόγησης και συγκεκριμένα κατά πόσον οι ποινές για τμήμα των καταδικασθέντων θα έχουν ή όχι ανασταλτικό χαρακτήρα
Θεωρείται δεδομένο ότι στόχος των Αρχών είναι να προχωρήσουν ακαριαία στις συλλήψεις, εφόσον αυτές απαιτηθούν.
To κατηγορητήριο άλλωστε είναι σαφές και προσδιορίζει ότι η Χρυσή Αυγή ήταν μια εγκληματική οργάνωση που δρούσε με πολιτικό σχεδιασμό και καθοδήγηση για την ενορχήστρωση των εγκλημάτων της.
Με την κατηγορία για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης, τα επτά πρωτοκλασάτα στελέχη της Χρυσής Αυγής, οδηγούνται σε αυστηρές ποινές για σωρεία αξιόποινων πράξεων και επιθέσεων που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ακόμη και στην προφυλάκισή τους.
Συγκεκριμένα πρόκειται για τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Χρήστο Παππά, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο, Αρτέμη Ματθαιόπουλο. Το δικαστήριο με την ίδια απόφαση κήρυξε ενόχους για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της Χ.Α. τους πρώην βουλευτές Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Αντώνιο Γρέγο, Νικόλαο Μίχο, Νικόλαο Κούζηλο, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Ευστάθιο Μπούκουρα, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Μχιάλη Αρβανίτη, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτριο Κουκούτση. Ως μέλη της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν ένοχοι και οι δύο «πυρηνάρχες» Νίκαιας Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής.
Σε αποδρομή
Η απόφαση του δικαστηρίου προκάλεσε ήδη την απόφαση για «σφράγισμα» των γραφείων της δημοτικής παράταξης «Ελληνική Αυγή» υπό τον Ηλία Κασιδιάρη, τα οποία στεγάζονταν στον δεύτερο όροφο κτιρίου του δήμου Αθηναίων.
Επιπλέον, με εντολή του δημάρχου Αθηναίων Κ. Μπακογιάννη κινήθηκαν οι διαδικασίες για την ανάκληση των τεσσάρων υπαλλήλων που απασχολούσε η Ελληνική Αυγή.
Ο δήμαρχος ζήτησε, επίσης, από την αποκεντρωμένη διοίκηση να προχωρήσει και σε ενδεχόμενες περαιτέρω ενέργειες, δεδομένου ότι ο επικεφαλής της Ελληνικής Αυγής κρίθηκε ένοχος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.
Επιπλέον δεκτή έγινε από το Σώμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, η πρόταση του περιφερειάρχη Γ. Πατούλη να μην συνεχίσει σήμερα η διαδικασία εάν δεν αποχωρήσουν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Ελληνικής Αυγής για την Αττική» για συμβολικούς και πολιτικούς λόγους.
Ζητούν ελαφρυντικά
Η δίκη συνεχίστηκε έως αργά το απόγεμα της τετάρτης με τις αγορεύσεις της υπεράσπισης των πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής συνεχίζεται η διαδικασία στο δικαστήριο.
Πρώτη αγόρευση ήταν αυτή για τον πρώην βουλευτή Μιχαήλ Αρβανίτη, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, με τον συνήγορο να ζητά την αναγνώριση του ελαφρυντικού του σύννομου βίου. Όπως ανέφερε ο συνήγορος «πρόκειται για αξιοσέβαστο άτομο, που τήρησε στο έπακρο τους περιοριστικούς όρους που του επεβλήθησαν».
Εκ μέρους του Παναγιώτη Ηλιόπουλου, ζητήθηκε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, αλλά αυτό της ελαφρυντικής περίστασης που προβλέπεται στο νέο Ποινικό Κώδικα για μη εύλογη διάρκεια της δίκης.
Ο συνήγορος Μιχαλολιάκου
«Προσπαθώ να εικάσω τι διηύθυνε ο Νίκος Μιχαλολιάκος. Αρχηγός ενός κόμματος που έγινε εν αγνοία του ένα αδίκημα» είπε ο συνήγορος του αρχηγού της Χρυσής Αυγής αιτούμενος τρία ελαφρυντικά για τον εντολέα του. Ο συνήγορος ζήτησε τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.
«Αρχηγός πολιτικού κόμματος που εξελέγη με συγκεκριμένη πολιτική τοποθέτηση και έργο, ξαφνικά να βρίσκεται κατηγορούμενος και να προσπαθώ να εικάσω τί διηύθυνε» ανέφερε ο συνήγορος και τόνισε πως ο ένοχος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης έχει τηρήσει όλες τις νόμιμες προδιαγραφές, έχει νόμιμο κόμμα και σήμα «και ξαφνικά πρέπει να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες για γεγονότα που σας δείξαμε ότι τα αγνοούσε. Προσπαθώ να αντιληφθώ πώς διηύθυνε και τί διηύθυνε…».
Είπε επίσης πως «αν είναι να κάνουμε ιδεολογικό δικαστήριο και δεν το πήρα χαμπάρι, τότε φταίω εγώ. Αλλά επειδή ξέρω πού βρίσκομαι, δεν μπορείτε να μου λέτε ότι έχει διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, επειδή ήταν γενικός γραμματέας ενός νόμιμου πολιτικού κόμματος».
Σύμφωνα με την υπεράσπισή του, ο Νικ. Μιχαλολιάκος «δεν έχει καμία καταδίκη και έχει παράξει έργο και ας μην είναι αρεστός». Όπως τόνισε ο συνήγορος «εν αγνοία του Νίκου Μιχαλολιάκου τελέστηκε ένα αδίκημα, λοιδορήθηκε και προφυλακίστηκε. Έκανε τα πάντα και είχε μια διαδρομή χωρίς να του αποδώσει κανείς τίποτα”.
Αναφέρθηκε επίσης στην απήχηση που είχε στον πολιτικό κόσμο η δίκη ενόψει της απόφασης, λέγοντας πως “δεν είναι συμπεριφορά κοινωνίας να φέρονται έτσι σε έναν κατηγορούμενο. Δεν είναι λογικό, παραμονή της απόφασης να κυκλοφορούν δηλώσεις που στόχευαν όχι το Μιχαλολιάκο αλλά αλλού. Δεν αποσκοπούσαν στους κατηγορουμένους. Δεν έκανε το παραμικρό ο κύριος Μιχαλολιάκος, δεν είχε δώσει δείγμα γραφής. Για ποιό λόγο γίνανε; Επειδή είπαν για τους ηττημένους του ’45, για αυτές τις αστειότητες;» κατέληξε.
Ενα «παρεξηγημένο πρόσωπο»
Αντίστοιχα ελαφρυντικά ζήτησε και ο Γιώργος Γερμενής. Όπως αναφέρθηκε, δεν είχε παραβατική πράξη μέχρι την απόδοση των κατηγοριών το 2012. Σύμφωνα με τη συνήγορο, ο εντολέας του «τα χρόνια της νεότητάς του πάλευε για ένα μεροκάματο ως διανομέας και είχε μία αγάπη, τη μουσική. Η προφυλάκιση του σταμάτησε την πορεία της μουσικής του διαδρομής γιατί δεν μπορούσε να μεταβεί στο εξωτερικό. Σε καμιά περίπτωση δεν είχε σχέση με έκνομες πράξεις» και προσέθεσε πως ο πρώην βουλευτής νυχθημερόν ασχολούνταν με το κοινοβουλευτικό του έργο και είχε άριστη διαγωγή.
Ο Αντώνης Γρέγος αιτήθηκε την αναγνώριση του σύννομου βίου καθώς και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.
Τέλος, ο Ηλίας Κασιδιάρης δια του συνηγόρου του. ζήτησε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας δίκης.
«Ο κύριος Κασιδιάρης είναι ένα παρεξηγημένο πρόσωπο, αρνητικό προβεβλημένο. Υπήρξε ένας ορυμαγδός κυνηγητού σε βάρος του, ένα κυνήγι μαγισσών» υποστήριξε ο δικηγόρος του τονίζοντας ότι οι αθωωτικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί για άλλες υποθέσεις με κατηγορούμενο τον ίδιο, το αποδεικνύουν.
Πηγή kathimerini.gr