Ειδήσεις

Γώγος – Γιατί έχουμε πολλούς θανάτους ασθενών με Covid στην Ελλάδα

Πού αποδίδει ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος την υψηλή θνητότητα από κορωνοϊό στη χώρα. Τι είπε για τα επίπεδα εμβολιασμών, τους χρονίως πάσχοντες και την αποδοτικότητα του ΕΣΥ.

Σε τρεις παράγοντες αποδίδει ο καθηγητής Λοιμωξολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Χαράλαμπος Γώγος τους αυξημένους θανάτους ασθενών με Covid-19 στην Ελλάδα.

Μιλώντας χθες στην ΕΡΤ, επισήμανε πως η θνητότητα νοσηλευόμενων ασθενών είναι υψηλή για τους εξής λόγους:

Το χαμηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης ατόμων άνω των 75 ετών. Στην Ελλάδα είναι 75%, όταν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αγγίζει το 100%. Στις ΜΕΘ -είπε- νοσηλεύονται κυρίως ανεμβολίαστα άτομα που ανήκουν στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.
Ο μεγάλος αριθμός των ηλικιωμένων με χρόνια νοσήματα. Η Ελλάδα κατέχει μία από τις υψηλότερες ευρωπαϊκές θέσεις σε πάσχοντες από χρόνια νοσήματα μαζί με την Ιταλία και τη Γερμανία.
Η κατάσταση του ΕΣΥ. Ο καθηγητής σχολίασε πως πρέπει να δούμε την αποτελεσματικότητα του συστήματος, σημειώνοντας πως αποκτήθηκε εξοπλισμός αλλά εν θερμώ, λόγω της πανδημίας.
Σύμφωνα με τον κυλιόμενο μέσο όρο των τελευταίων 14 ημερών, η Ελλάδα κατέχει την πέμπτη θέση μεταξύ 30 ευρωπαϊκών χωρών σε θανάτους ασθενών με Covid. Την περασμένη εβδομάδα ήταν τρίτη.

Στη χώρα μας αναλογούν 42,36 θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Τη χειρότερη εικόνα έχει η Βουλγαρία (145,29 θάνατοι) και ακολουθούν η Ρουμανία (107,87), η Λιθουανία (99,85) και η Λετονία (52,94). Η μέση αναλογία των 30 συγκρινόμενων χωρών είναι μόλις 18,03 θάνατοι ανά εκατομμύριο (χθεσινά στοιχεία ECDC).

Παρατίθεται πίνακας με τις 10 ευρωπαϊκές χώρες με την υψηλότερη θνητότητα ασθενών με Covid-19.

Βουλγαρία
145,29
Ρουμανία
107,87
Λιθουανία
99,85
Λετονία
52,94
Ελλάδα
42,36
Κροατία
42,14
Σλοβενία
35,78
Εσθονία
26,34
Σλοβακία
17,59
Ιρλανδία
14,1
Μέσος όρος 30 χωρών
18,03

Θετικότητα

Σχολιάζοντας την προχθεσινή ανακοίνωση για κανονικότητα στους εμβολιασμένους, ο κ. Γώγος σημείωσε πως η θετικότητα σε ολόκληρη τη χώρα βρίσκεται κάτω από 1%, ενώ οι ΜΕΘ πιέζονται μεν αλλά δεν είναι διαθέσιμες στο σύνολο της δυναμικότητάς τους.

Συνέδεσε την επιτυχία του εγχειρήματος με την εμβολιαστική κάλυψη και αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Δανίας, όπου υπάρχει πλήρης απελευθέρωση, με ποσοστό εμβολιασμού 75%.

Η Ελλάδα -είπε- βρίσκεται κοντά στο 60% και αν φτάσει στο 70%, θα επιστρέψει στην κανονικότητα και όχι στην κανονικότητα μόνο των εμβολιασμένων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου