Ρεπορτάζ

Ξεκίνησε η συνταγογράφηση του αντιγριπικού εμβολίου

Με περιορισμένο ακόμα ενδιαφέρον, το οποίο αναμένεται ωστόσο από τα μέσα Οκτωβρίου να ενταθεί, ξεκίνησε και στη Ρόδο η συνταγογράφηση του φετινού αντιγριπικού εμβολίου (περίοδος 2021-2022) το οποίο παρέχει προφύλαξη έναντι και του ιού της πανδημίας Α (Η1Ν1) που εμφανίστηκε το 2009.
Η λιανική τιμή του τετραδύναμου κυμαίνεται από 10,72 έως 13,73 ευρώ, χορηγείται μόνο με ηλεκτρονική ιατρική συνταγή και όπως δήλωσε στη «δ» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου κ. Νίκος Φουτούλης, η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά και η επάρκεια των εμβολίων είναι εξασφαλισμένη σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου.
Επισήμως ο αντιγριπικός εμβολιασμός ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου και αναμένεται να διαρκέσει έως και τα μέσα Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η περίοδος της εποχικής γρίπης είναι από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο, με πιθανή έξαρση μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου.
Σύμφωνα με τον κ. Ν. Φουτούλη, η γρίπη κορυφώνεται τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο και άρα τα άτομα που πρέπει να εμβολιαστούν για την γρίπη θα πρέπει να είναι ήδη ανοσοποιημένα από τον Νοέμβριο. «Δεν έχουμε ακόμα μεγάλη προσέλευση, περιμένουμε να αυξηθεί η κίνηση μετά το τέλος Οκτωβρίου όπως συμβαίνει κάθε χρόνο και να κορυφωθεί εντός του Νοεμβρίου.
Όπως ανέφερε, μέσω της συνταγογράφησης του αντιγριπικού εμβολίου, που ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου, δημιουργείται ένα ηλεκτρονικό μητρώο, το οποίο είναι πολύτιμο εργαλείο για την πληροφόρηση σχετικά με την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού με το εμβόλιο της γρίπης. Πέρυσι η κινητικότητα του ιού της γρίπης στην Ελλάδα ήταν εξαιρετικά χαμηλή γεγονός που αποδίδεται στην τήρηση των μέτρων προστασίας εξαιτίας του κορωνοϊού. Μάλιστα, όπως ανέφερε, το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια μέρα με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά.
Ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά και κατά προτεραιότητα σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου:
-Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
-Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα: Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή. Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη). Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών. Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες). Σακχαρώδης διαβήτης ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα. Χρόνια νεφροπάθεια. Χρόνιες παθήσεις ήπατος. Νευρολογικά-νευρομυϊκά νοσήματα. Σύνδρομο Down
–Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.
Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ.
-Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).
-Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.
-Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κλπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης .
-Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.
-Άστεγοι.
-Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.
Η μέγιστη αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι της γρίπης παρατηρείται σύντομα μετά τον εμβολιασμό και ακολουθείται κατά μέσο όρο από μια μείωση της τάξης του 8% έως 9% κάθε μήνα, με ενδεχομένως ταχύτερη μείωση σε ηλικιωμένα άτομα.
Σύμφωνα με τον κ. Φουτούλη, ο χρόνος έναρξης του επιδημικού κύματος της εποχικής γρίπης δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια, συχνά όμως με την έναρξή του παρατηρείται αποδιοργάνωση της επαγγελματικής και της κοινωνικής ζωής, υπέρμετρη αύξηση της κατανάλωσης φαρμάκων και όχι σπάνια, αύξηση της θνησιμότητας.
Σημαντικά μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης της γρίπης είναι η συστηματική εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής (π.χ. συχνό πλύσιμο χεριών), η απομόνωση των πασχόντων και η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου