Με την υπ’ αριθμ. 1254/30-9-2022 απόφαση του Ε’ Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου απορρίφθηκε η αίτηση αναίρεσης της υπ’ αριθμ. 61/2019 αποφάσεως του Πενταμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου που άσκησαν ένας 52χρονος υπήκοος Τουρκίας και ένας 37χρονος υπήκοος Ιράκ που καταδικάστηκαν για το πολύνεκρο ναυάγιο στην Καλόλιμνο τον Οκτώβριο του 2015.
Το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου έχει επιβάλει ποινή ισόβιας κάθειρξης 18 φορές και τριών μηνών και χρηματική ποινή ύψους 1.550.500€ στον πρώτο και ποινή κάθειρξης 100 ετών και τριών μηνών και χρηματική ποινή ύψους 1.350.500 ευρώ στον δεύτερο.
Οι κατηγορούμενοι μετέφεραν συγκεκριμένα από το Bodrum με πολυεστερικό σκάφος, μήκους 9 μέτρων 18 Ιρακινούς μετανάστες.
Το δουλεμπορικό απέπλευσε από τα τουρκικά παράλια υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες, χωρίς να τηρεί τους απαραίτητους κανόνες ασφαλείας και βυθίστηκε με αποτέλεσμα οι μετανάστες, που δεν ήταν εφοδιασμένοι με επαρκή σωστικά μέσα να πέσουν στη θάλασσα και να διασωθούν από λιμενικούς της Καλύμνου.
Διασώθηκαν συγκεκριμένα 11 και ειδικότερα 7 άνδρες, δύο γυναίκες και 3 ανήλικοι ενώ επήλθε ο θάνατος 4 ανηλίκων. Αγνοείται μια γυναίκα και ένα παιδί.
Εχουν καταδικαστεί πλέον αμετακλήτως για το ό,τι στη θαλάσσια περιοχή των νήσων Καλολίμνου και Πίττας του Νομού Δωδεκανήσου την 16 Οκτωβρίου 2015 και περί ώρα 22.50′, ενεργώντας με πρόθεση, ως κυβερνήτες πλωτού μέσου μετέφεραν από το εξωτερικό στην Ελλάδα πολίτες τρίτων χωρών που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος, πράξη την οποία τέλεσαν από κερδοσκοπία και από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και επήλθε θάνατος ανθρώπου.
Συγκεκριμένα, στον παραπάνω τόπο και κατά τον παραπάνω χρόνο, μετέφεραν από παραθαλάσσια περιοχή πλησίον της πόλης Αλικαρνασσού (Bodrum) της Τουρκίας προς την ελληνική επικράτεια, με ταχύπλοο πολυεστερικό σκάφος, χρώματος λευκού, μήκους εννέα μέτρων περίπου, με εξωλέμβια μηχανή, δεκαοκτώ υπηκόους Ιράκ κατά δήλωσή τους, οι οποίοι δεν είχαν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος, πράξη την οποία τέλεσε από κερδοσκοπία, καθόσον για τη μεταφορά κάθε αλλοδαπού υπηκόου έλαβε οικονομικό αντάλλαγμα, το ύψος του οποίου δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί.
Από την πράξη του αυτή μπορούσε να προκύψει κίνδυνος ζωής για τους επιβαίνοντες στο παραπάνω σκάφος, γεγονός που αυτός προέβλεψε και αποδέχθηκε, αφού αυτό απέπλευσε από τα τουρκικά παράλια υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες, χωρίς να τηρεί τους απαραίτητους κανόνες ασφαλείας, και βυθίστηκε, με αποτέλεσμα οι επιβαίνοντες σε αυτό, οι οποίοι δεν ήταν εφοδιασμένοι με επαρκή σωστικά μέσα, να πέσουν μέσα στη θάλασσα και να διασωθούν από τους αξιωματικούς του Λιμεναρχείου της Καλύμνου δώδεκα από αυτούς (επτά άνδρες, δύο γυναίκες και τρεις ανήλικοι).
Επιπλέον, από την παραπάνω πράξη τους επήλθε ο θάνατος τεσσάρων ανηλίκων (ενός άρρενος τέκνου και τριών θήλεων τέκνων).
Εάν δε κατέβαλλαν την απαιτούμενη προσοχή που όφειλε να καταβάλει κάθε μέσος συνετός άνθρωπος υπό παρόμοιες συνθήκες, θα είχαν τη δυνατότητα, με τις προσωπικές τους γνώσεις και ικανότητες, να προβλέψουν ότι από την πράξη τους θα μπορούσε να επέλθει ο θάνατος των ανθρώπων αυτών, ο οποίος τελεί σε αντικειμενικό αιτιώδη σύνδεσμο με την πράξη τους, και να τον αποτρέψουν.
https://www.dimokratiki.gr/08-10-2022/aporrifthike-i-aitisi-anairesis-diakiniton-gia-to-polynekro-nayagio-me-metanastes-stin-kalolimno/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.