Την καταβολή του επιδόματος τέκνων ή οικογενειακού επιδόματος σε όλους ανεξαιρέτως τους δημοσίους υπαλλήλους που έχουν τέκνα με μοναδικό κριτήριο την ηλικία των παιδιών γνωστοποίησε το υπουργείο Οικονομικών με έγγραφό του προς το υπουργείο Παιδείας, ανακαλώντας τα προηγούμενα έγγραφα.
Μέχρι σήμερα οι διευθύνσεις οικονομικών ερμηνεύοντας τον Νόμο 4024/2011 απέδιδαν την οικογενειακή παροχή μόνο στις περιπτώσεις κατά τις οποίες αποδεικνυόταν ότι τα παιδιά δεν ασκούσαν κάποιο επάγγελμα.
Ο νόμος, όμως, ανέφερε ότι «για υπάλληλο με τέκνα ανήλικα ή ανίκανα σωματικά ή πνευματικά για άσκηση βιοποριστικού επαγγέλματος με ποσοστό αναπηρίας 50% τουλάχιστον, η παροχή ορίζεται σε 50 ευρώ για ένα τέκνο, 70 για δύο τέκνα, 120 για τρία, 170 για τέσσερα τέκνα και 70 ευρώ για κάθε επιπλέον παιδί. Τα παιδιά θα πρέπει να είναι μέχρι 19 ετών εφόσον φοιτούν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ή μέχρι 24 ετών εφόσον φοιτούν σε πανεπιστήμια ή ΤΕΙ. Ερμηνεύοντας τον νόμο οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών εισηγούνταν τη μη καταβολή του οικογενειακού επιδόματος σε υπαλλήλους με παιδιά ικανά να εργαστούν ή που εργάζονταν.
Με τη νεότερη ερμηνεία του νόμου που έδωσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν παιδιά μέχρι 18 ετών που φοιτούν στο Λύκειο ή μέχρι 24 ετών που φοιτούν σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ θα μπορούν να λαμβάνουν το οικογενειακό επίδομα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις υψηλόβαθμων στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης, η νεότερη ερμηνεία του νόμου ανοίγει τον δρόμο σε χιλιάδες υπαλλήλους που δεν λάμβαναν το επίδομα τέκνων να διεκδικήσουν την οικογενειακή παροχή σε βάθος διετίας. Σε μία τέτοια περίπτωση ένας δημόσιος υπάλληλος που έχει ένα παιδί μπορεί να διεκδικήσει την επιστροφή 1.200 ευρώ, ενώ αντίστοιχα συνάδελφός του με δύο παιδιά μπορεί να λάβει 1.680 ευρώ κ.τ.λ.