Ειδήσεις

Η «βαρυχειμωνιά» πάγωσε τη λογική

Eλπίζω να κάθεστε γιατί «δυσοίωνες, σιβυλλικές, “καταραμένες” και διαβολικές προβλέπονται οι φετινές χειμωνιάτικες μέρες και νύχτες στην Ελλάδα». Σύμφωνα με το μπλογκ SvouraNews, στο «ήδη τεταμένο γεωπολιτικό κλίμα που επικρατεί αυτές τις ώρες σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ» έρχονται να προστεθούν ζοφερές μετεωρολογικές προβλέψεις «που συνδυάζονται με το εμπάργκο του φυσικού αερίου από τη Ρωσία» (!). Πληροφορίες που φτάνουν στο σάιτ «σαν καταιγίδα» (καλό), ο φετινός θα είναι ο πιο ψυχρός χειμώνας τόσο στην Ελλάδα όσο και στα Βαλκάνια. Το γεγονός θα έχει και γεωστρατηγικές επιπτώσεις, αφού «η Ρωσία θα “θησαυρίσει” από την πώληση αυξημένων ποσοτήτων φυσικού αερίου και θα “ρεφάρει” από την πτώση τιμών στο πετρέλαιο».

Δεν ήταν η μόνη σχετική ανάρτηση. Μολονότι θα έπρεπε να μας υποψιάσει το γεγονός ότι η «είδηση» δεν έφερε καμιά αναφορά σε πηγή, μετεωρολόγο ή υπηρεσία (το SvouraNews έκανε λόγο για πληροφορίες «περιβαλλοντολόγων»), τα νέα για τον ερχόμενο «χειρότερο χειμώνα της δεκαετίας» αναπαρήχθησαν μετά μανίας σε μπλογκς και δίκτυα. Ηταν φυσικά απάτη, από αυτές που έχουμε συνηθίσει το τελευταίο διάστημα. Μόλις τις τελευταίες λίγες ημέρες, έχουμε διαβάσει για τον θάνατο του συμπαθούς Μητσάρα, ο οποίος ουδέποτε επιβεβαιώθηκε, για τον θάνατο του σκύλου επαναστάτη Λουκάνικου που τελικά είχε προκύψει πολύ νωρίτερα, για τον «συναγερμό» λόγω της κίνησης πλατφόρμας με γεωτρύπανο από την Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ που αποδείχθηκε ότι πήγαινε για επισκευή, για τις «κρίσιμες ώρες» που περνά ο σεφ Εκτορας Μποτρίνι σε νοσοκομείο, τη στιγμή που απλώς υπέφερε από μια απλή ίωση.

Δεν ήταν σαν να διαβάζουν ξαφνικά στο facebook ότι αργοπεθαίνουν στο κρεβάτι ενός νοσοκομείου, αλλά και οι μετεωρολόγοι έχουν τα όριά τους. Με άρθρο του, ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος, φυσικός-μετεωρολόγος, μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, επιχείρησε να αποδομήσει την «είδηση» για τη συντέλεια του κόσμου και να καθησυχάσει το κοινό. Οπως γράφει, κάποιες αναφορές είχαν ως πηγή κάποιο Γερμανό μετεωρολόγο Ντομινίκ Γιουνγκ, ενώ «σε άλλες ιστοσελίδες υπήρχαν μαζί και τα ονόματα των Ρομάν Βίλφαντ με τον σημαντικό τίτλο «επικεφαλής μετεωρολόγος της Ρωσίας» και της μετεωρολόγου Γιλένα Παγκρατένκο (αν υπάρχει)». Τα περισσότερα ποστ έγραφαν: «Ο Γερμανός μετεωρολόγος Ντομινίκ Γιουνγκ δήλωσε ότι ο χειμώνας του 2014-15 υπόσχεται να είναι αφύσικα παγερός. Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, σημειώνει ο ίδιος. Και συνεχίζει: «Δεν θα πρέπει να αναμένει κανείς ανοιξιάτικη “απόψυξη” ούτε καν τον Μάρτιο. Οι Ευρωπαίοι θα μπορέσουν να ζεσταθούν στις ακτίνες του ήλιου όχι νωρίτερα από τον Απρίλιο».

Ο κ. Γιαννόπουλος έψαξε στο Ιντερνετ για να βρει ότι αφενός ο Γερμανός μετεωρολόγος στις 1/11/2014 είχε δηλώσει τα εντελώς αντίθετα για τον φετινό χειμώνα στη γερμανική εφημερίδα Die Welt και αφετέρου ότι δεν υπήρχε κανένα κείμενο τον τελευταίο μήνα στο εξωτερικό που να φιλοξενεί δηλώσεις ταυτόχρονα των τριών μετεωρολόγων. Δεν άργησε να διαπιστώσει ότι η «είδηση» που κυκλοφορούσε παντού στο ελληνικό Ιντερνετ με τη μέθοδο copy-paste ήταν απλά πιστή αντιγραφή εκείνης που είχε κυκλοφορήσει στην Ελλάδα πριν από έναν χρόνο, τον Σεπτέμβριο του 2013, με τίτλο «έρχεται ο πιο ψυχρός χειμώνας των τελευταίων 100 ετών». Εκείνο το κείμενο έγραφε: «Ο Γερμανός μετεωρολόγος, Ντομινίκ Γιουνγκ, δήλωσε, ότι ο χειμώνας του 2013-14 υπόσχεται να είναι αφύσικα παγερός. Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο. Δεν θα πρέπει να αναμένει κανείς ανοιξιάτικη «απόψυξη» ούτε καν τον Μάρτιο. Οι Ευρωπαίοι θα μπορέσουν να ζεσταθούν στις ακτίνες του ήλιου όχι νωρίτερα από τον Απρίλιο». Στο φετινό κείμενο άλλαξε απλώς η χρονιά, ενώ ο ψυχρότερος «των 100 τελευταίων ετών» έγινε «της τελευταίας δεκαετίας». «Η ενημέρωση για τα καιρικά φαινόμενα πρέπει να είναι πάνω από όλα υπεύθυνη, από έγκυρες πηγές, και να σέβεται τους πολίτες» καταλήγει ο κ. Γιαννόπουλος.

«Δεν υπάρχει σιγουριά»

Οπως λέει στην «Κ» ο διευθυντής προγνώσεων της ΕΜΥ κ. Δημήτρης Ζιακόπουλος, είναι σύνηθες στην αρχή του χειμώνα να κυκλοφορούν πλαστές ειδήσεις σχετικά με τα επερχόμενα μετεωρολογικά φαινόμενα. «Δεν διαβάζουμε ποτέ ειδήσεις για “ήπιο χειμώνα”. Το αντίστοιχο συμβαίνει και στις αρχές του καλοκαιριού. Ωστόσο, θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η ακριβής πρόγνωση καιρού σε βάθος τριμήνου ακόμα δεν έχει επιτευχθεί. Μόνο τον τελευταίο μήνα, μεγάλα διεθνή μετεωρολογικά κέντρα έχουν κυκλοφορήσει προβλέψεις, οι περισσότερες από τις οποίες δεν συμφωνούν μεταξύ τους τόσο για τον τόπο όσο και για την ένταση των φαινομένων. Με έναν τρόπο, το θέμα προσφέρεται για υπερβολές αφού δεν μπορεί να υπάρχει σιγουριά».

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου