Ειδήσεις

Δημήτρης Βίτσας, ο διάδοχος Μουζάλα

«Πονοκέφαλο» έχει προκαλέσει στο Μέγαρο Μαξίμου η επόμενη ημέρα στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, δεδομένου ότι κρίνεται απαραίτητο ο διάδοχος του κ. Μουζάλα να πληροί δύο προϋποθέσεις: Να γνωρίζει όλες τις δυσκολίες και τις παραμέτρους σε σχέση με μεταναστευτικό-προσφυγικό, το οποίο έχει ενταθεί και πάλι, αλλά και να είναι αποδεκτός –ή έστω να γίνεται ανεκτός– από όλες τις τάσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι συγκεκριμένες προϋποθέσεις συγκλίνουν στο πρόσωπο του αναπληρωτή υπουργού Αμυνας Δημήτρη Βίτσα, όπως ανέφεραν πηγές του Μαξίμου, ο οποίος έως σήμερα έχει καταφέρει να γεφυρώσει το όποιο χάσμα έχει προκύψει ανάμεσα στον υπουργό Αμυνας και κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Βίτσας θεωρείται αυτήν τη στιγμή η νούμερο 1 επιλογή για τη θέση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, εφόσον αποτελεί πρόσωπο «κοινής αποδοχής» στον ΣΥΡΙΖΑ, σεβαστό και στην εσωκομματική αντιπολίτευση. «Εχει παραμείνει πιστός στις ιδεολογικές ευαισθησίες που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα», ανέφερε χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή. Την ίδια στιγμή, έχει παρακολουθήσει από κοντά τη μεταναστευτική-προσφυγική κρίση σε συνεργασία με τον νυν υπουργό, αφού ο στρατός ανέλαβε τη σίτιση και τη στέγαση των προσφύγων χτίζοντας καταυλισμούς. Ωστόσο, ο αναπληρωτής υπουργός, αντίθετα από πολλούς άλλους, δεν έχει ποτέ καταφερθεί κατά της κοινής δήλωσης Ελλάδας – Τουρκίας, η τήρηση της οποίας αποτελεί –και θα συνεχίσει, όπως όλα δείχνουν, να αποτελεί– κυβερνητική επιλογή εκ των ων ουκ άνευ. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι στις πιθανές επιλογές ήταν και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, που επίσης γνωρίζει το θέμα. Ωστόσο, το ενδεχόμενο αυτό απομακρύνεται, καθώς σε αυτή την περίπτωση θα προέκυπτε ένα «κενό» στο κυβερνητικό σχήμα και θα έπρεπε να αναζητηθεί άλλο στέλεχος.

Αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας πραγματοποιεί επαφές με τους πρέσβεις των χωρών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς στις 21 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη ακρόαση για τη θέση του επιτρόπου Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την οποία έχει προταθεί από την κυβέρνηση.

Στα νησιά

Η κατάσταση στα νησιά όπου υπάρχουν ΚΥΤ (Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης ή αλλιώς hotspots), Λέσβο, Xίο, Σάμο, Κω και Λέρο, επιδεινώνεται καθημερινά, λόγω του μεγάλου αριθμού των ανθρώπων που παραμένουν εγκλωβισμένοι, κάποιοι για περισσότερο από ένα χρόνο.

Σήμερα, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στη Χίο αναμένεται ο δήμαρχος Μανώλης Βουρνούς να ενημερώσει ότι θα προχωρήσει σε καταγγελία της σύμβασης με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για την παραχώρηση του χώρου της ΒΙΑΛ κοντά στο χωριό Χαλκειός, όπου έχει φτιαχθεί το ΚΥΤ, δεδομένου ότι δεν έχουν τηρηθεί οι όροι που αναφέρονταν στη σύμβαση παραχώρησης.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου