Σε νέα επίπεδα ρεκόρ κινείται ο παγκόσμιος τουρισμός, με τις διεθνείς τουριστικές αφίξεις κατά τη διάρκεια του 8μήνου να διαμορφώνονται σε 901 εκατομμύρια, παρουσιάζοντας δυναμική ανάπτυξη κατά 7%, ποσοστό μεγαλύτερο από κάθε άλλη φορά.
Η Ευρώπη, μαζί με την Αφρική «πρωταγωνιστούν» σε αυτή την εξέλιξη, ενώ οι προοπτικές για το σύνολο του έτους παραμένουν θετικές.
Η ζήτηση για διεθνή τουρισμό παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα κατά το αποκορύφωμα της καλοκαιρινής, τουριστικής περιόδου στο βόρειο ημισφαίριο. Οι διεθνείς αφίξεις τουριστών τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ανήλθαν συνολικά σε 300 εκατομμύρια, για πρώτη φορά σύμφωνα με το τελευταίο παγκόσμιο βαρόμετρο τουρισμού του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (WTO). Πολλοί προορισμοί ανέφεραν διψήφια ανάπτυξη, ιδίως στη Μεσόγειο.
Σύμφωνα με το τελευταίο Παγκόσμιο Βαρόμετρο Τουρισμού UNWTO, από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του 2017, οι προορισμοί παγκοσμίως υποδέχτηκαν 901 εκατομμύρια τουρίστες (διανυκτερεύσεις), 56 εκατομμύρια περισσότερους από την αντίστοιχη περίοδο του 2016. Αυτό αντιστοιχεί σε ισχυρή αύξηση 7% , πολύ μεγαλύτερη από τα προηγούμενα έτη. Με δυνατές προοπτικές για τους υπόλοιπους μήνες του έτους, το 2017 θα είναι το όγδοο συνεχές έτος σταθερής ανάπτυξης για τον διεθνή τουρισμό.
Τα αποτελέσματα αντικατοπτρίζουν τη συνεχή ανάπτυξη πολλών προορισμών σε συνδυασμό με την ανάκαμψη όσων αντιμετωπίζουν θέματα ασφάλειας τα τελευταία χρόνια.
Από τις περιοχές, η ανάπτυξη ήταν ισχυρότερη στην Αφρική (9%) και στην Ευρώπη (8%), ακολουθούμενες από την Ασία και τον Ειρηνικό (6%), τη Μέση Ανατολή (5%) και την Αμερική (3%) .
Αυτή η ισχυρή απόδοση επιβεβαιώνεται από εμπειρογνώμονες από όλο τον κόσμο που συμμετείχαν στην έρευνα για τον Δείκτη Εμπιστοσύνης του UNWTO, οι οποίοι αξιολόγησαν πολύ θετικά την περίοδο Μαΐου-Αυγούστου. Οι προοπτικές για τους τελευταίους τέσσερις μήνες του 2017 παραμένουν επίσης θετικές, σύμφωνα με την άποψη των ειδικών.
«Ο τουρισμός είναι σημαντική οικονομική «μηχανή» και «γεννήτρια» απασχόλησης, που συμβάλλει στη βελτίωση διαβίωσης εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του UNWTO, πριν από τη WTM.
«Καθώς φτάνουμε στο τέλος του Διεθνούς Έτους του Αειφόρου Τουρισμού για την Ανάπτυξη, πρέπει να σκεφτούμε πώς να διαχειριστούμε τον τουρισμό με υπεύθυνο και βιώσιμο τρόπο και μετά το 2017. Με μεγιστοποίηση των κοινωνικών και οικονομικών οφελών από τον τουρισμό και με παράλληλη ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων στα μέρη υποδοχής, το περιβάλλον θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών μας τα επόμενα χρόνια, με τους υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής, τις επιχειρήσεις και τους ταξιδιώτες να συμβάλλουν σε αυτόν τον κοινό στόχο», πρόσθεσε ο ο γενικός γραμματέας του UNWTO.
Διψήφια ποσοστά ανάπτυξης στη Μεσόγειο
Στην Ευρώπη (8%) οι διεθνείς αφίξεις ανέκαμψαν, τόσο στη Νότια και Μεσογειακή Ευρώπη (12%), όσο και στη Δυτική Ευρώπη (7%), μετά από ένα αδύναμο 2016. Οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 6% στη Βόρεια Ευρώπη και κατά 4% στην Ανατολική Ευρώπη μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου 2017.
Η Αφρική (9%) κατέγραψε τη μεγαλύτερη ανάπτυξη μεταξύ των πέντε περιοχών, χάρη στην ισχυρή ανάκαμψη της Βόρειας Αφρικής (15%) και στα υγιή αποτελέσματα της Βορειοανατολικής Αφρικής (5%).
Η Νότια Ασία (10%) οδήγησε την αναπτυξιακή πορεία της Ασίας και του Ειρηνικού (6%), ακολουθούμενη από τη Νοτιοανατολική Ασία (8%) και την Ωκεανία (7%), όπου τα αποτελέσματα ήταν μάλλον ανάμεικτα.
Οι περισσότεροι προορισμοί στην Αμερική (3%) συνέχισαν να έχουν θετικά αποτελέσματα, με τη Νότια Αμερική στην κορυφή (7%), ακολουθούμενη από την Κεντρική Αμερική και την Καραϊβική (4%). Στη Βόρεια Αμερική (2%), τα ισχυρά αποτελέσματα στο Μεξικό και τον Καναδά έρχονται σε αντίθεση με τη μείωση στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον μεγαλύτερο προορισμό της περιοχής.
Τα αποτελέσματα στη Μέση Ανατολή (5%) είναι μικτά, με ορισμένους προορισμούς να ανακάμπτουν από την αρνητική πορεία των προηγούμενων ετών, ενώ άλλοι να παρουσιάζουν μειώσεις έως τον Αύγουστο.
Ανακάμπτουν Ρωσία και Βραζιλία
Η αύξηση των εισερχόμενων επισκεπτών σε πολλούς προορισμούς ανά τον κόσμο τροφοδοτήθηκε από την ισχυρή ζήτηση για εξερχόμενο τουρισμό από την πλειοψηφία των αγορών.
Μεταξύ των πρώτων 10 αγορών, οι δαπάνες για διεθνή τουρισμό αυξήθηκαν ταχύτερα στην Κίνα (19%), τη Δημοκρατία της Κορέας (12%), τις Ηνωμένες Πολιτείες (8%) και τον Καναδά (7%). Οι δαπάνες από τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία, την Ιταλία και το Χονγκ Κονγκ (Κίνα) αυξήθηκαν μεταξύ 3% και 5%, ενώ η Γαλλία παρουσίασε μέτρια αύξηση 1%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρα από τις Top 10 αγορές, σημαντική είναι η ανάκαμψη της ζήτησης για τη Ρωσική Ομοσπονδία (27%) και τη Βραζιλία (35%), μετά από αρκετά χρόνια μείωσης των τουριστικών δαπανών στο εξωτερικό.
.Διαβάστε περισσότερα στο money-tourism.gr