• Συνάντηση Τσιάρα – Γκίκα για τη λειψυδρία • Μειώνεται η στάθμη στους ταμιευτήρες στα νησιά
Η λειψυδρία των τελευταίων ετών, το πάγωμα όλων των τεχνικών έργων που θα μπορούσαν να είχαν συμβάλει στο πρόβλημα έχουν αφήσει ως μόνη διέξοδο τις αφαλατώσεις και όποτε χρειάστηκε και την «επιστράτευση» των υδροφόρων. Ακόμα και σε νησιά που δεν θεωρούνται άνυδρα, υπάρχουν πλέον προβλήματα. Η περίπτωση της Ρόδου είναι χαρακτηριστική. Η ΔΕΥΑΡ εξαιτίας της ανομβρίας, προτρέπει τους καταναλωτές να κάνουν όσο περισσότερη εξοικονόμηση νερού μπορούν, καθώς οι γεωτρήσεις που υδροδοτούν το νησί στερεύουν λόγω της παρατεταμένης λειψυδρίας. Τεράστιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι αγροτικές καλλιέργειες με συνέπεια οι αγρότες να κάνουν λιτανείες, ζητώντας βοήθεια από τον… ουρανό!
Αρχίζουν αποκαταστάσεις από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Από την εποχή του 1ου ακόμα Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης είχε κατασκευαστεί η λιμνοδεξαμενή στο Καστελλόριζο που θα έλυνε το πρόβλημα της λειψυδρίας στο νησί, καθώς μέχρι τότε η μεταφορά του νερού γινόταν με υδροφόρες. Αντίστοιχη ήταν η κατάσταση σε ακόμη οκτώ λιμνοδεξαμενές στα Δωδεκάνησα. Ακόμα και σε νησιά που δεν θεωρούνται άνυδρα υπάρχουν πλέον προβλήματα. «Σε αρκετές περιπτώσεις είτε δεν χωροθετήθηκαν, είτε δεν αξιολογήθηκαν σωστά οι λιμνοδεξαμενές. Εννοείται, όμως, ότι αφού υπάρχουν αυτές οι υποδομές και αν μη τι άλλο πρέπει να αξιοποιηθούν, ακόμα και σε περιοχές που εμφανίζουν διαρροές και όπου χρειάζεται να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις για να αξιοποιηθούν οι υποδομές γιατί είναι σημαντικό το ότι υπάρχουν» δηλώνει στην «δ» η καθηγήτρια Υδρολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Ελισάβετ Φελώνη.
Στο ζήτημα αναφέρεται με δηλώσεις του και ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Φιλήμονας Ζαννετίδης. «Όσον αφορά τις υποδομές ύδρευσης στα νησιά, όπως φράγματα και λιμνοδεξαμενές που κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του ‘90 και ουδέποτε λειτούργησαν η διαχείρισή τους μεταβιβάστηκε στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Προκειμένου τα έργα να καταστούν λειτουργικά, υπάρχει συνεργασία της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της περιφέρειας με την Γ.Γ. Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για να προχωρήσει η αποκατάστασή τους με πόρους από το ΠΑΑ» τόνισε μιλώντας στον RV ο κ. Ζαννετίδης.
«Στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» που έχουμε ενταχθεί, προβλέπεται αλλαγή σωληνώσεων, αλλά έχουμε βάλει στο πρόγραμμά μας και την κατασκευή της λιμνοδεξαμενής, γιατί δεν είναι πολύ μεγάλο το κόστος. Για κάποιες φωτογραφίες που χρειαστήκαμε την προηγούμενη εβδομάδα, πήγα στο σημείο και πρέπει να σας πω ότι είναι τελείως εγκαταλελειμμένη, παραμελημένη, χρειάζονται κάποια χρήματα. Τη λιμνοδεξαμενή θα την αξιοποιήσουμε. Ξέρετε τι γίνεται; Θα έρθει ο αρμόδιος υπουργός να την δει, εμείς θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας, υπάρχει μελέτη, νομίζω ότι το κόστος είναι περίπου στις 700.000 με 800.000 ευρώ, είμαστε όμως σε μία διαδικασία μέσα από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» στο οποίο έχουμε ενταχθεί και περιμένουμε την υλοποίηση. Κι εμείς έχουμε περάσει δραματικές στιγμές παλαιότερα, να είμαστε και 3-4 μέρες χωρίς νερό, ο καθένας να έχει μία δεξαμενή με τα πιεστικά μηχανήματα να προσπαθεί να λύσει προβλήματα. Ευτυχώς λειτουργεί η μονάδα αφαλάτωσης» έχει δηλώσει στη «δ» ο αντιδήμαρχος Μεγίστης Στράτος Αμύγδαλος.
Συνάντηση Τσιάρα – Γκίκα για την λειψυδρία στα νησιά
Συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα είχε στο Υπουργείο ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Στέφανος Γκίκας. Βασικό θέμα συζήτησης, όπως ανακοινώθηκε, ήταν η λειψυδρία στα νησιά και οι διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες ύδρευσης – άρδευσης. Μετά τη συνάντηση, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δήλωσε: «Είχα μία ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον υπουργό Κώστα Τσιάρα. Έθεσα πρωτίστως το θέμα της λειψυδρίας στα νησιά και την αναγκαιότητα άμεσων παρεμβάσεων, προκειμένου να λυθεί και το ζήτημα της άρδευσης. Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησα να εξεταστεί η δυνατότητα χρηματοδότησης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της προμήθειας και εγκατάστασης μονάδων αφαλάτωσης υφάλμυρου ή/και θαλασσινού νερού για τα νησιά, για αρδευτικούς σκοπούς. Επίσης, ανέφερα στον κ. Τσιάρα τη σημασία του νέου προγράμματος ενίσχυσης νέων αγροτών, που ανέρχεται στις 44.000 € για κατοίκους μικρών νησιών με πληθυσμό μέχρι 3.100 κατοίκους. Μάλιστα, το 70% του ποσού της στήριξης θα καταβληθεί με την ένταξη του παραγωγού στο μέτρο και το υπόλοιπο 30% με την πιστοποίηση της ορθής ολοκλήρωσης του επιχειρηματικού σχεδίου. Αποτελεί πράγματι ένα ουσιαστικό μέτρο με αναπτυξιακό πρόσημο. Υπογράμμισα επίσης ότι η αναμενόμενη πρόσκληση για την αγροτική οδοποιία των Δήμων, θα βοηθήσει σημαντικά στην προσβασιμότητα αγροτεμαχίων, που σε κάποια νησιά έχουν εγκαταλειφθεί και υπάρχει η πρόθεση να αξιοποιηθούν. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα συνολικά θα φθάσει στα 65.000.000 € και στο πλαίσιο αυτό, ενθαρρύνω τους νησιωτικούς δήμους να υποβάλλουν αιτήσεις χρηματοδότησης. Ευχαριστώ τον κ. Υπουργό για τη θετική στάση του στα ζητήματα που του έθεσα».