Με κεντρικό στόχο να μείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και να διατηρηθούν τα ήρεμα νερά πραγματοποιείται σήμερα η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας. Στο τετ α τετ θα διευρυνθεί για το κατά πόσον μπορεί να προχωρήσει η συζήτηση στη λεγόμενη βαριά ατζέντα, ωστόσο δεν υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες καθώς είναι εμφανής η διαφορετική οπτική που υπάρχει.
Η τουρκική πλευρά συνεχίζει να μιλάει για διάλογο με … ολιστική προσέγγιση και δείχνει πως θέλει να ανοίξει την βεντάλια των θεμάτων. Ωστόσο η Αθήνα έχει βάλει με σαφήνεια τις «κόκκινες γραμμές» και καθιστά σαφές πως δεν πρόκειται να γίνει καμία συζήτηση σε θέματα κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Χθες σε συνεντεύξεις τους οι Γ. Γεραπετρίτης και Χ. Φιντάν αναφέρθηκαν στη σημασία του ελληνοτουρκικού διαλόγου, αλλά και στο θέμα της διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας για να αποφεύγονται οι εντάσεις. Ωστόσο φαίνεται πως υπάρχει διαφορετική προσέγγιση στην ουσία του ελληνοτουρκικού διαλόγου και μένει να φανεί ποια θέματα θα επιχειρήσει να ανοίξει η γειτονική χώρα.
Να επισημανθεί εδώ πως σε συνέντευξη του στην «Hurriyet» ο Γιώργος Γεραπετρίτης ερωτηθείς για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) επανέλαβε ότι αυτή είναι η μία και μόνη διαφορά μεταξύ των δύο χωρών, η οποία μπορεί να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας. «Αυτή δεν είναι μόνο η δική μας θέση αλλά και η θέση του διεθνούς δικαίου της θάλασσας που επιβάλλει ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ κρατών με αντικείμενες ή παρακείμενες ακτές πραγματοποιείται κατόπιν συμφωνίας με βάση το διεθνές δίκαιο και, αν η συμφωνία δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσα σε εύλογο χρονικό πλαίσιο, τα ενδιαφερόμενα κράτη μπορεί να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης βάσει συνυποσχετικού» επεσήμανε.
Την ίδια στιγμή σε συνέντευξή του στα «Νέα» ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν μίλησε για διάλογο και συνεργασία για την ασφάλεια και την ευημερία των μελλοντικών γενεών. Ωστόσο επεσήμανε «εάν δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε ολοκληρωμένες λύσεις ως αποτέλεσμα ουσιαστικού διαλόγου, θα προσφύγουμε στη διεθνή δικαιοδοσία με μια ολιστική προσέγγιση». Μάλιστα αναφέρθηκε σε μια σειρά,θεμάτων, επαναφέροντας στην συζήτηση και τα θαλάσσια πάρκα και επιμένοντας στην σκληρή γραμμή στο Κυπριακό.
Πάντως στόχος είναι ακόμα και αν δεν μπορέσει να περάσει η συζήτηση σε μία πιο βαριά ατζέντα να διατηρηθούν τα ήρεμα νερά και οι όποιες διάφορες υπάρχουν να μην παράγουν αυτόματα εντάσεις. Υπενθυμίζεται πως με βάση τον οδικό χάρτη που έχει χαραχθεί θα συνεδριάσει τον Ιανουάριο το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών. Στο ενδιάμεσο θα συνεχιστεί η συζήτηση για την λεγόμενη θετική ατζέντα (δηλαδή για θέματα που μπορεί να φέρουν πιο κοντά την Ελλάδα και την Τουρκία όπως η οικονομία ο τουρισμός και το περιβάλλον), ενώ κομβικό για την Αθήνα είναι να υπάρξει ακόμα στενότερη συνεργασία στο μεταναστευτικό
Το γεωπολιτικό τοπίο
Στην Αθήνα παρακολουθούν ευρύτερα τις εξελίξεις στη γεωπολιτική σκηνή σε ένα κρίσιμο timing, μετά και τις πρόσφατες κάλπες στις ΗΠΑ. Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης αναφέρθηκε – απαντώντας σε σχετική ερώτηση- στις σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ λέγοντας πως «είναι βαθιές, βαθιά ριζωμένες, στρατηγικής σημασίας και μετά και την εκλογή του Ντ. Τραμπ, να μην υπάρχει καμία ανησυχία και καμία αμφιβολία ότι θα προσπαθήσουμε και εμείς και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα γίνουν ακόμα πιο ουσιαστικές».
Από την κυβέρνηση υπενθυμίζουν πως ο Πρωθυπουργός προσεκλήθη και χειροκροτήθηκε και από τα δύο κόμματα στο Κογκρέσο. Παράλληλα υπήρξε τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με το Μάικ Πομπέο, ενώ είχε προηγηθεί συνάντηση με γερουσιαστές του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Δεδομένο βέβαια είναι πως αναμένεται να φανεί το επόμενο διάστημα και ποια πρόσωπα θα αναλάβουν θέσεις κλειδιά στις ΗΠΑ.
Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δείχνει πως θέλει να κάνει ανοίγματα μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, στον οποίο τηλεφώνησε για να τον συγχαρεί. Βέβαια το πως θα εξελιχθούν οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η στάση που θα τηρήσει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή (θέμα που μπορεί να επηρεάσει και τις σχέσεις με τον κ. Ερντογάν).
Η συνάντηση στη Βουδαπέστη
Nα σημειωθεί πως χθες σύντομη συζήτηση είχαν λίγο πριν την έναρξη των εργασιών της συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στη Βουδαπέστη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα. Όπως έγινε γνωστό στη σύντομη αυτή, άτυπη, συζήτηση οι τέσσερις ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, τις περιφερειακές και τις διεθνείς εξελίξεις. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε στον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας ότι ελπίζει να έχει μια παραγωγική συνάντηση σήμερα με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών.
Πηγή: ethnos.gr