Στις 17 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως ανακοινώθηκε επίσημα από την κυβέρνηση. Στις 22 του μήνα θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη κατά σειρά ψηφοφορία, ενώ οι βουλευτές δεν πρόκειται να έχουν “ήσυχα” Χριστούγεννα, καθώς η τρίτη και κρίσιμη ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί στις 27 Δεκεμβρίου.
Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση στηρίζει το επιχείρημα, βάσει του οποίου θα πρέπει πρώτα να υπάρξει εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, προκειμένου να εκλείψει ο παράγοντας πολιτική αβεβαιότητα και κατόπιν να προχωρήσουν οι επαφές με την τρόικα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και η χώρα να περάσει στην “επόμενη ημέρα”.
Η ψηφοφορία για την εκλογή ΠτΔ γίνεται ονομαστικά, ενώ ψηφίζουν όλοι οι βουλευτές και δεν προηγείται συζήτηση και ψήφοι υπέρ προσώπων που δεν έχουν προταθεί δεν θεωρούνται άκυρες.
Πρόεδρος εκλέγεται αυτός που στην πρώτη ψηφοφορία θα συγκεντρώσει τα 2/3 του συνόλου των βουλευτών δηλαδή 200 έδρες.
Σε περίπτωση που δεν υπάρξει αποτέλεσμα επαναλαμβάνεται η ψηφοφορία μετά από πέντε μέρες και, αν και πάλι δεν επιτευχθεί αποτέλεσμα, πραγματοποιείται τρίτη ψηφοφορία, πάλι μετά από πέντε μέρες.
Στην τελευταία ψηφοφορία απαιτείται πλειοψηφία των 3/5 του συνόλου των βουλευτών, δηλαδή 180 έδρες. Η κυβέρνηση προσβλέπει στην τρίτη ψηφοφορία να έχει συγκεντρώσει τον αριθμό των 180 βουλευτών, αφού αν και πάλι δεν εκλεγεί κάποιος, η Βουλή διαλύεται μέσα σε δέκα μέρες και προκηρύσσονται εκλογές.
Πιθανή ημερομηνία εκλογών 25η Ιανουαρίου ή 1η Φεβρουαρίου είναι οι πιθανές ημερομηνίες εκλογών.
Μετά τις εκλογές η Βουλή συνέρχεται και πάλι και διεξάγει νέα ψηφοφορία στην οποία απαιτείται αρχικά πλειοψηφία 180 εδρών.
Αν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία, προβλέπεται πέμπτη ψηφοφορία με την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, ήτοι 151 έδρες.
Στην περίπτωση που δεν αναδειχθεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας ούτε και τότε, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο επικρατεστέρων, δηλαδή αυτών που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους και εκλέγεται αυτός που θα συγκεντρώσει τη σχετική πλειοψηφία.
Εάν οι δύο αυτοί ισοψηφίσουν, τότε πραγματοποιείται κλήρωση.
Η θητεία του Προέδρου της Δημοκρατίας μπορεί να παραταθεί σε περίπτωση μη εκλογής εγκαίρως νέου Προέδρου.
Δείτε ακριβώς πώς περιγράφει το Σύνταγμα την διαδικασία:
Η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας (άρθρο 32)
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται από τη Βουλή με ονομαστική (δηλαδή φανερή) ψηφοφορία και σε ειδική συνεδρίαση που συγκαλείται από τον Πρόεδρο της Βουλής έναν τουλάχιστον μήνα πριν λήξει η θητεία του απερχομένου Προέδρου. Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας διεξάγεται είτε σε μία είτε σε δύο φάσεις ανάμεσα στις οποίες μεσολαβούν υποχρεωτικά βουλευτικές εκλογές.
Πρώτη φάση της διαδικασίας (άρθρο 32 παρ. 3)
Η πρώτη φάση περιλαμβάνει τρεις επί μέρους ψηφοφορίες:
* ΠΡΩΤΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ – 200 ΨΗΦΟΙ
στην πρώτη ψηφοφορία απαιτείται πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών
* ΔΕΥΤΕΡΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ- 200 ΨΗΦΟΙ
εάν δεν συγκεντρωθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μετά από πέντε ημέρες και απαιτείται η ίδια πλειοψηφία
* ΤΡΙΤΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ- 180 ΨΗΦΟΙ
εάν και πάλι δεν συγκεντρωθεί η απαιτουμένη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μετά από πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος Δημοκρατίας εκείνος που συγκεντρώνει την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών
Εάν αποβεί άκαρπη και η τρίτη ψηφοφορία, τότε η Βουλή διαλύεται μέσα σε δέκα μέρες και προκηρύσσονται εκλογές για την ανάδειξη νέας Βουλής.
Δεύτερη φάση της διαδικασίας (άρθρο 32 παρ. 4)
Η δεύτερη φάση της διαδικασίας διεξάγεται από τη νέα Βουλή αμέσως μετά τη συγκρότησή της σε σώμα και περιλαμβάνει άλλες τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες:
* ΠΡΩΤΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ- 180 ΨΗΦΟΙ
κατά την πρώτη ψηφοφορία απαιτείται πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών
* ΔΕΥΤΕΡΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ- 151 ΨΗΦΟΙ
εάν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μέσα σε πέντε ημέρες και απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών
* ΤΡΙΤΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ
εάν δεν επιτευχθεί ούτε και αυτή η πλειοψηφία τότε μετά από πέντε ημέρες, διεξάγεται η τρίτη και τελευταία ψηφοφορία, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν, κατά την οποία εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκεντρώνει τις περισσότερες ψήφους.
newmoney.gr