Ειδήσεις

«Κλεόβουλος ο Λίνδιος»: Επιστημονική εκδήλωση για τους σεισμούς στα νησιά μας

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Δωδεκανήσου «Κλεόβουλος ο Λίνδιος» οργάνωσε Επιστημονική Εκδήλωση, τη Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου 2015, στην Αίθουσα της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αττικής, στον Πειραιά. Στην εκδήλωση έδωσε διάλεξη ο γνωστός και διακεκριμένος καθηγητής της Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Ευθύμιος Λέκκας, Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας. Θέμα της διάλεξης του κ. Λέκκα ήταν «Σεισμοί της Δωδεκανήσου». Ο κ. Λέκκας μίλησε για μια περίπου ώρα στο ακροατήριό του και αναφέρθηκε στη σεισμικότητα των νησιών μας με τεκμηριωμένο λόγο. Ανέλυσε τα σχετικά σεισμολογικά θέματα που αφορούν την περιοχή μας, υπογράμμισε τη σημασία του ηφαιστείου της Νισύρου και παρουσίασε ζητήματα που ανακύπτουν για τα νησιά Ρόδο, Κω, Κάσο, Κάλυμνο και Κάρπαθο. Στο τέλος της διάλεξης ο καθηγητής κ. Λέκκας απάντησε σε πολλά και ενδιαφέροντα ερωτήματα των ακροατών του και έδωσε διευκρινίσεις σε απορίες και παρεμβάσεις.
Πριν από τη διάλεξη ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Δωδεκανήσου «Κλεόβουλος ο Λίνδιος» κ. Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών (με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου) απένειμε Τιμητικό Δίπλωμα σε περγαμηνή στον κ. Λέκκα για την προσφορά του στη σεισμοτεκτονική και γεωδυναμική έρευνα της Δωδεκανήσου. Κατόπιν η Σύμβουλος του Ιδρύματος και συγγραφέας κυρία Άρτεμις Σκουμπουρδή διάβασε το πλουσιότατο βιογραφικό του τιμωμένου. Συντονίστρια της Εκδήλωσης ήταν η Σύμβουλος κυρία Λίνα Χαραλαμποπούλου, επίτιμη Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων .
Τιμητικό Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αττικής, κ. Ιωάννης Φραγκούλης, υποναύαρχος Ε.Α. Παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Προεδρεύων της Δωδεκανησιακής Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας κ. Φίλιππος Καλλούδης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου των Απανταχού Καρπαθίων, καθηγητής κ. Ιωάννης Καραïτιανός, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καλυμνίων Αττικής Αντώνιος Κουντούρης, οι Δωδεκανήσιοι καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών Εμμανουήλ Π. Περσελής και Βίκυ Μπαïράμη, εκπρόσωποι Δωδεκανησιακών Σωματείων, προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος, καθηγητής Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης στην εισαγωγική του ομιλία, είπε τα εξής: «Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Δωδεκανήσου «Κλεόβουλος ο Λίνδιος», το οποίο ίδρυσε το 1992 ο αείμνηστος Δωδεκανήσιος πολιτικός και πρώην Υπουργός, πρώτος Δωδεκανήσιος διδάκτωρ του φημισμένου London School of Economies του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, Ιωάννης Γ. Ζίγδης, στη Μνήμη Γεωργίου και Χρυσάνθης Παπαϊωάννου ̶ Ζίγδη, είναι κοινωφελής οργανισμός και αποτελεί νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα της 17ης Απριλίου 1992, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, το Ίδρυμα έχει βασικό σκοπό την προβολή και αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Δωδεκανήσου.
Οι στόχοι του Ιδρύματος είναι πολλοί και σημαντικοί. Καταγράφονται στο καταστατικό του και στο πρώτο βιβλίο του, που εκδόθηκε το 1992. Γι’ αυτό, λόγω και της κλεψύδρας του χρόνου, δεν τους αναφέρω όλους εδώ. Θα ήθελα όμως να επισημάνω ορισμένους, οι οποίοι, με τη συνεργασία των αρμόδιων φορέων μπορούν να εκπληρωθούν. Έτσι το Ίδρυμα στοχεύει στην αυθεντική συμπλήρωση της ιστορίας της Δωδεκανήσου, στη δημιουργία Δωδεκανησιακής βιβλιοθήκης, που ένας πυρήνας της στεγάζεται εδώ στα Γραφεία της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας, καθώς επίσης και η ενθάρρυνση νέων ερευνών και μελετών. Η διάσωση, καταγραφή και αξιοποίηση του λαογραφικού πλούτου της Δωδεκανήσου, η ανάδειξη των δραστηριοτήτων των Απανταχού Δωδεκανησιακών Παροικιών, η δημοσίευση μελετών, η οργάνωση ομιλιών και διαλέξεων περιλαμβάνονται επίσης στους σκοπούς του Ιδρύματος. Υπάρχει όμως και ένα εδάφιο στο καταστατικό του με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αναφέρει συγκεκριμένα ότι το Ίδρυμα υποβοηθά το έργο της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών ̶ Πειραιώς, αλλά και των άλλων Δωδεκανησιακών Οργανώσεων. Έτσι, νομίζω, εξηγείται και η παρουσία του Ιδρύματος στη φιλόξενη αυτή Δωδεκανησιακή Αίθουσα, γι’ αυτό σας ευχαριστούμε πολύ, κύριε Πρόεδρε της Ομοσπονδίας, που είστε εδώ απόψε, και είμαστε στη διάθεσή σας, όλο το Συμβούλιο, για να συνδράμουμε το έργο σας.
Τι επέτυχε όμως μέχρι σήμερα το Ίδρυμα; Θα έλεγα πολλά και σημαντικά, παρά τις δύσκολες και απρόσμενες συγκυρίες. Οργάνωσε διαλέξεις υψηλού επιπέδου, παρουσιάσεις βιβλίων, λαογραφικούς και λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, συνεργάστηκε με ερευνητικούς φορείς για την προβολή και έρευνα Δωδεκανησιακών θεμάτων, εξέδωσε 9 βιβλία Δωδεκανησιακού περιεχομένου και άλλα ενδιαφέροντα.
Πρόεδροι του Ιδρύματος διετέλεσαν, ο ιδρυτής του Ιωάννης Ζίγδης και οι Δημήτριος Χατζηκωνσταντής, πολιτικός μηχανικός, Κώστας Αγαπητίδης, πρώην Νομάρχης ̶ συγγραφέας και Νέστορας των Δωδεκανησιακών Γραμμάτων και Δημήτριος Παπαμαντέλος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και πρώην Πρόεδρος της ΔΕΗ. Οργανωτικός Γραμματέας είναι από την ίδρυσή του, η κυρία Αγάπη Καβάλου, ιδιαιτέρα Γραμματέας του αείμνηστου Προέδρου, της οποίας το ενδιαφέρον για το Ίδρυμα είναι συνεχές και αδιάπτωτο. Την ευχαριστούμε πολύ.
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, που εξελέγη τον περασμένο Μάρτιο, και προεδρεύεται από τον ομιλούντα, ευελπιστεί ότι θα συνεχίσει με επιτυχία το έργο των προηγουμένων και θα συμβάλει, με όλες τις δυνάμεις του, στην πραγμάτωση των στόχων του, παρά τις δυσμενείς συνθήκες που κυριαρχούν τα τελευταία χρόνια στην πατρίδα μας.
Ο εμπνευσμένος ιδρυτής του Ιωάννης Γ. Ζίγδης είχε μεγάλα οράματα για τον «μακρόκοσμο των μικροκόσμων» της Δωδεκανήσου μας. Αφιερώνουμε στη Μνήμη του την αποψινή εκδήλωση και σας παρακαλούμε προς τιμήν του να τηρήσουμε τώρα ενός λεπτού σιγή (…).Σας ευχαριστώ πολύ.
Στην εκδήλωσή μας ομιλητής είναι ο επίλεκτος συνάδελφος και φίλος, επιφανής καθηγητής της Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κύριος Ευθύμης Λέκκας, Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας. Άριστος γνώστης του θέματος της ομιλίας του «Σεισμοί της Δωδεκανήσου», έμπειρος ερευνητής, πρωτοπόρος στα σεισμολογικά. Θα τιμηθεί σε λίγο από το Ίδρυμά μας με Δίπλωμα περγαμηνής για την προσφορά του στην σεισμολογική και γεωδυναμική έρευνα της Δωδεκανήσου.
Πριν από την ομιλία του, η Σύμβουλος του Ιδρύματος, γνωστή συγγραφέας κυρία Άρτεμις Σκουμπουρδή θα διαβάσει ένα σύντομο βιογραφικό του τιμώμενου.»
Στο τέλος της Εκδήλωσης παρατέθηκε μικρή δεξίωση.

ΜΑΡΙΝΑ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου