Δύο νεαρά αγόρια, πιθανώς ξυπόλητα, με ξυρισμένα κεφάλια, ντυμένα με παλιά ρούχα, το ένα στα αριστερά με μια σάκα σχολείου, στέκονται σ’ ένα βράχο στο λιμάνι της Κολώνας και κοιτάζουν με έκπληξη το μεγάλο μπαλόνι του σκάφους της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ “Courier”. Έτος: 1952.
Μια εμβληματική φωτογραφία
Η φωτογραφία τραβήχτηκε από ένα φωτογράφο της Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ στην Αθήνα. Ο άγνωστος φωτογράφος ήταν επιδέξιος επαγγελματίας. Η δουλειά του ήταν να προωθήσει την ιδέα πίσω από τη Φωνή της Αμερικής, να αναδείξει με θετικό τρόπο τις αμερικανικές επικοινωνιακές προσπάθειες κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και το Courier ως “αγγελιοφόρο της ελπίδας και της ελευθερίας”. Η φωτογραφία όμως υπερβαίνει την έξυπνη έκφραση πολιτικής προπαγάνδας. Είναι, και με το πέρασμα του χρόνου γίνεται ακόμα περισσότερο, μια καλλιτεχνική και εντυπωσιακή φωτογραφία που μπορεί να θεωρηθεί ως εμβληματική για το Ψυχρό Πόλεμο στο νησί μας και τη φτώχεια των μεταπολεμικών χρόνων.
Ποιοι είναι;
Επειδή πρόκειται για μια πολύ δυνατή και αινιγματική φωτογραφία θα θέλαμε να μάθουμε τις ταυτότητες των δύο αγοριών ώστε να μοιραστούμε μαζί τους την ιστορία τους που κρύβεται πίσω από τη φωτογραφία αυτή. Αν και εικονίζονται με τις πλάτες τους μπορεί κάποιος να τους αναγνωρίσει. Το νεότερο αγόρι φαίνεται περίπου 8 ετών ενώ το μεγαλύτερο περίπου 11 ετών, άρα η χρονολογία γεννήσεως τους πρέπει είναι μεταξύ των ετών 1940-1944. Επομένως είναι πολύ πιθανό να είναι ακόμα εν ζωή ή σε αντίθετη περίπτωση οι συγγενείς τους.
Επικοινωνήστε μαζί μας
Έχετε κάποια πληροφορία για τη φωτογραφία; Στείλτε μας email στο rhodesriches@gmail.com ή τηλεφωνήστε στο 6982458787.
Έκθεση
Η φωτογραφία είναι το σήμα κατατεθέν της έκθεσης “Η Ρόδος στον Ψυχρό Πόλεμο, το USCGC Courier & η Φωνή της Αμερικής, 1952 – 1964” η οποία φιλοξενείται στο Κατάλυμα της Γαλλίας (ανοικτά κάθε Σαββατοκύριακο από 10:00 έως 14:00). Η έκθεση αποτελεί συνεργασία του Μουσείου της Ακαδημίας της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ, του USCGC Courier – Voice of America Memorial Foundation και της Rhodes International Culture & Heritage Society (RICHeS).