Ερώτηση προς την Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης κυρία Όλγα Γεροβασίλη, με θέμα: “Προσλήψεις ημετέρων κατά παράβαση των νόμων για προσλήψεις και ΑΣΕΠ”, κατέθεσαν στη Βουλή, 33 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.
Με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης ο Τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης, βουλευτής Κιλκίς, κ. Γιώργος Γεωργαντάς έκανε την παρακάτω δήλωση:
“Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει αποφασίσει να καταστρατηγήσει κάθε διάταξη νόμου και κάθε συνταγματική πρόβλεψη σε σχέση με τις προσλήψεις στο Δημόσιο. Παρεμβαίνει ευθέως σε εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις, περιορίζει αυθαίρετα τους βαθμούς δικαιοδοσίας των δικαστηρίων και απαξιώνει πλήρως το ΑΣΕΠ.
Η “βιομηχανία” βουλευτικών τροπολογιών, τις οποίες αποδέχονται οι Υπουργοί της Κυβέρνησης, για διορισμούς στο Δημόσιο, χωρίς κανένα από τα κριτήρια που θέτει ο νόμος, δεν αποτελεί μόνο ευθεία και δόλια παράβαση των σχετικών διατάξεων, αλλά και πλήρη περιφρόνηση του Συντάγματος και της αρχής της διάκρισης των εξουσιών.
Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί άλλο αυτό.
Τους καλούμε να αναλογιστούν τις ευθύνες τους σε όλα τα επίπεδα”.
Ολόκληρη η ερώτηση:
Προς την Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης
κ. Όλγα Γεροβασίλη
ΕΡΩΤΗΣΗ
Αθήνα, 07-12-2016
ΘΕΜΑ: Προσλήψεις ημετέρων κατά παράβαση των νόμων για προσλήψεις και ΑΣΕΠ!
Η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εφευρίσκει συνέχεια νέες μεθόδους και πρακτικές με στόχο, κατά παράβαση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης αλλά και κάθε κανόνα αξιοκρατίας και ίσων ευκαιριών, να κατευθύνει προς το Δημόσιο ομάδες εργαζομένων με μοναδικό στόχο την κομματική της ενίσχυση.
Οι περιπτώσεις κατά τις οποίες επιχειρείται η μετατροπή οποιασδήποτε εργασιακής σχέσης ιδιωτικού δικαίου κάποιου με το Δημόσιο σε σύμβαση αορίστου χρόνου και η μονιμοποίηση του αντίκειται ευθέως στις σχετικές διατάξεις του νόμου (θα έπρεπε να είναι γνωστή στην Κυβέρνηση η σχετική πρόβλεψη της παραγράφου 8 του άρθρου 103 του Συντάγματος). Άλλωστε η διαδικασία πρόσληψης προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου στις υπηρεσίες και τα νομικά πρόσωπα προβλέπεται στα άρθρα 14 και 15 του ν. 2190/1994 και γίνεται μέσω ΑΣΕΠ είτε με γραπτό διαγωνισμό είτε με καθορισμένη σειρά προτεραιότητας σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις.
Τελευταίο εφεύρημα της Κυβέρνησης αποτελεί η κατάθεση βουλευτικών τροπολογιών – στις οποίες φυσικά δεν υπάρχει αξιολόγηση των δημοσιονομικών επιπτώσεων – οι οποίες ουσιαστικά παρεμβαίνουν σε εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις. Δεν αφήνεται ο φυσικός δικαστής να αποφασίσει αμετάκλητα επί δικαστικών προσφυγών για το χαρακτηρισμό κάποιων εργασιακών σχέσεων με το Δημόσιο αλλά με τις τροπολογίες αυτές γίνονται παρεμβάσεις και είτε μονιμοποιούνται εργαζόμενοι με μια απλή πρωτόδικη απόφαση είτε γίνονται παραιτήσεις από ασκηθέντα ένδικα μέσα είτε δεν ασκούνται και αυτά.
Τελευταίες περιπτώσεις είναι αυτές που αφορούν τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου των Κτιριακών Υποδομών Α.Ε οι οποίοι με δύο βουλευτικές τροπολογίες που έγιναν δεκτές από τον αρμόδιο Υπουργό αποφασίστηκε κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης η επαναπρόσληψη τους και ουσιαστικά ο χαρακτηρισμός των συμβάσεων τους ως αορίστου διάρκειας. Οι τροπολογίες αυτές συμπεριλήφθησαν στους νόμους 4369/2016 και 4439/2016 με τα άρθρα 66 και 30 αντίστοιχα και το περιεχόμενο τους έρχεται σε πλήρη αντίθεση όχι μόνο με τις κείμενες γενικές και ειδικές διατάξεις αλλά και τη σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου που έκρινε αμετάκλητα την απόφαση αυτή. Μάλιστα η τοποθέτηση των εργαζομένων αυτών γίνεται ακόμα και σε προσωποπαγείς θέσεις που δημιουργούνται για το σκοπό αυτό.
Δεύτερη περίπτωση είναι αυτή της βουλευτικής τροπολογίας που ψηφίσθηκε ως άρθρο 47 του ν. 4440/2016. Με τη συγκεκριμένη διάταξη κατέστη δυνατή η παραίτηση του Ελληνικού Δημοσίου από ένδικα μέσα κατά δικαστικών αποφάσεων αναφορικά με τους συμβασιούχους του υπουργείου Πολιτισμού και εποπτευόμενων φορέων του. Ουσιαστικά οι συγκεκριμένοι συμβασιούχοι μετατρέπονται πλέον σε αορίστου χρόνου χωρίς να έχει κριθεί η αίτηση τους όχι μόνο αμετάκλητα αλλά ούτε καν τελεσίδικα.
Αυτές οι δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις αλλά και πολλές άλλες που είτε μέσω της μεθόδου των τροπολογιών βουλευτικών ή Υπουργικών είτε μέσω άλλων μεθόδων που εφευρίσκει η Κυβέρνηση οδηγεί σε μια άνευ προηγουμένου στοχευμένη παρέμβαση η οποία με αναξιοκρατία και αδιαφάνεια διογκώνει των αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων και βεβαίως αυξάνει συνολικά το κόστος μισθοδοσίας. Όπως προκύπτει άλλωστε από τα επίσημα στοιχεία η δαπάνη μισθοδοσίας των Υπουργείων αυξήθηκε το πρώτο εννεάμηνο του 2016 κατά 146.000.000 ευρώ. Οι τοποθετήσεις αυτές γίνονται πλην των άλλων και χωρίς καμία ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και αξιολόγησης των αναγκών του Δημοσίου και δημιουργούν και έντονο αίσθημα αδικίας σε εργαζομένους που για διαφόρους λόγους δεν έχουν την ίδια αντιμετώπιση.
Με βάση τα ανωτέρω,
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Η ΑΡΜΟΔΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Για όλα τα Υπουργεία και τους εποπτευόμενους φορείς τους (ΝΠΔΔ,ΝΠΙΔ, ΟΤΑ Α΄και Β΄ βαθμού και εποπτευόμενων αυτών φορέων):
1. Πόσοι εργαζόμενοι με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου οποιασδήποτε μορφής έχουν ενταχθεί ως ΙΔΑΧ στο Ελληνικό Δημόσιο από το Σεπτέμβριο του 2015 και μετά λόγω αμετάκλητης δικαστικής απόφασης;
2. Πόσοι εργαζόμενοι με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου οποιασδήποτε μορφής έχουν ενταχθεί ως ΙΔΑΧ στο Ελληνικό Δημόσιο από το Σεπτέμβριο του 2015 και μετά λόγω παραίτησης του Δημοσίου από ένδικα μέσα;
3. Πόσοι εργαζόμενοι με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου οποιασδήποτε μορφής έχουν ενταχθεί ως ΙΔΑΧ στο Ελληνικό Δημόσιο από το Σεπτέμβριο του 2015 λόγω μη άσκησης ένδικων μέσων από το Δημόσιο;
4. Πόσοι εργαζόμενοι με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου οποιασδήποτε μορφής έχουν ενταχθεί ως ΙΔΑΧ στο Ελληνικό Δημόσιο από το Σεπτέμβριο του 2015 για οποιαδήποτε άλλη αιτία πλην των τριών προηγούμενων κατηγοριών;
Οι ερωτώντες Βουλευτές:
1. Γεωργαντάς Γεώργιος, Βουλευτής Κιλκίς-Υπεύθυνος Τομέα Διοικητικής Ανασυγκρότησης
2. Αυγενάκης Λευτέρης, Βουλευτής Ηρακλείου-Γραμματέας ΠΕ ΝΔ
3. Κεφαλογιάννη Όλγα, Βουλευτής Α’ Αθηνών
4. Κυριαζίδης Δημήτρης, Βουλευτής Δράμας
5. Αντωνίου Μαρία, Βουλευτής Καστοριάς
6. Βρούτσης Ιωάννης, Βουλευτής Κυκλάδων
7. Βλάσης Κων/νος, Βουλευτής Αρκαδίας
8. Στέργιος Γιαννάκης, Βουλευτής Πρεβέζης
9. Γιόγιακας Βασίλειος, Βουλευτής Θεσπρωτίας
10. Ανδριανός Ιωάννης, Βουλευτής Αργολίδας
11. Καραμανλή Άννα, Βουλευτής Β’ Αθηνών
12. Σταμάτης Δημήτριος, Βουλευτής Επικρατείας
13. Μπουκώρος Χρήστος, Βουλευτής Μαγνησίας
14. Καράογλου Θεόδωρος, Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης
15. Κέλλας Χρήστος, Βουλευτής Λάρισας
16. Δημοσχάκης Αναστάσιος, Βουλευτής Έβρου
17. Αθανασίου Χαράλαμπος, Βουλευτής Λέσβου
18. Καραμανλής Κώστας, Βουλευτής Σερρρών
19. Κεδίκογλου Σίμος, Βουλευτής Ευβοίας
20. Αναστασιάδης Σάββας, Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης
21. Βεσυρόπουλος Απόστολος, Βουλευτής Ημαθίας
22. Τασούλας Κων/νος, Βουλευτής Ιωαννίνων
23. Αντωνιάδης Ιωάννης, Βουλευτής Φλώρινας
24. Κόνσολας Μάνος, Βουλευτής Δωδεκανήσου
25. Βαγιωνάς Γεώργιος, Βουλευτής Χαλκιδικής
26. Κοντογεώργος Κων/νος, Βουλευτής Ευρυτανίας
27. Καββαδάς Αθανάσιος, Βουλευτής Λευκάδας
28. Κεραμέως Νίκη, Βουλευτής Επικρατείας
29. Κουμουτσάκος Γεώργιος, Βουλευτής Β’ Αθηνών
30. Οικονόμου Βασίλειος, Βουλευτής Επικρατείας
31. Σκρέκας Κων/νος, Βουλευτής Τρικάλων
32. Βαρβιτσιώτης Μιλτιάδης, Βουλευτής Β’ Αθηνών
33. Γκιουλέκας Κων/νος, Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης