Ειδήσεις

Ε. Λέκκας: «15 περιοχές υψηλού κινδύνου στη Ρόδο για πλημμύρες»

Με νωπές ακόμα τις μνήμες από τις καταστροφές στην Μάνδρα και στη Σύμη, ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας με δηλώσεις του στην «δημοκρατική», κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το νησί της Ρόδου, σημειώνοντας ότι υπάρχουν 15 σημεία, που έχουν χαρακτηριστεί ως επικίνδυνα για πλημμυρικά φαινόμενα.
Ο κ. Ε. Λέκκας επισημαίνει ότι και τα σημεία είναι γνωστά αλλά και τι θα έπρεπε να είχαν κάνει διαδοχικά οι τοπικές αρχές στα τελευταία χρόνια είναι γνωστό, όμως κάθε χρόνο γίνεται η ίδια συζήτηση με τα αντιπλημμυρικά έργα να παραμένουν ανεκτέλεστα.
«Οι αιτίες και οι παράγοντες που προκαλούν τα πλημμυρικά φαινόμενα είναι γνωστά σε όλους∙ τα έντονα καιρικά φαινόμενα που ως ένα βαθμό συνδυάζονται και με την κλιματική αλλαγή, οι γεωλογικές γεωμορφολογικές, εδαφολογικές συνθήκες κλπ και κυρίως η ανθρώπινη παρέμβαση η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο σε ποσοστό πάνω 50%, στην εκδήλωση αυτών των φαινομένων. Στη Ρόδο, υπάρχουν 10 με 15 περιοχές υψηλού κινδύνου. Σε κάποιες από αυτές πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις υπάρχουν όμως και κάποιες που δεν μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις γιατί είναι δομημένες, είναι κλεισμένες και δεν μπορούν να αποδοθούν στο φυσικό περιβάλλον όπως ήταν παλιά, κάτι που ενέχει κινδύνους αλλά δημιουργεί και νέους σε ό,τι αφορά τα πλημμυρικά φαινόμενα», λέει ο κ. Ε. Λέκκας.
Ο καθηγητής επισημαίνει ότι οι αρχές γνωρίζουν τα προβλήματα και τις προβληματικές περιοχές, ωστόσο δεν έχουν γίνει μέχρι σήμερα οι απαραίτητες παρεμβάσεις: «Τα τελευταία 15, 20, 30 χρόνια ακούμε συνεχώς ότι θα κινητοποιηθούν οι αρχές και συνεχώς βλέπουμε από τις ίδιες τις αρχές να εντάσσουν στο σχέδιο πόλης καινούριες περιοχές, αυθαίρετες περιοχές, αυθαίρετα κτίσματα κι αυτά γίνονται διαχρονικά. Δεν είναι θέμα των τελευταίων ετών μόνο, είναι πρόβλημα του μοντέλου ανάπτυξης της Ελλάδας μετά τον πόλεμο. Και στη Ρόδο αλλά και σε όλη την Ελλάδα, υπάρχουν ρέματα που έχουν καταπατηθεί κι έχουν γίνει οικόπεδα, έχουν κτιστεί ξενοδοχεία, εκκλησίες, σχολεία… Εχουν κτιστεί τα πάντα πάνω στα ρέματα. Αν κανείς παρακολουθήσει από παλιές εικόνες ή αεροφωτογραφίες συγκεκριμένες περιοχές και τις συγκρίνει με το σήμερα, διαπιστώνει ότι το τοπίο έχει αλλοιωθεί τελείως. Οπου υπάρχει ρέμα έχουμε βαλθεί είτε να το μολύνουμε με διάφορες διαδικασίες είτε να το καταπατήσουμε, ακριβώς το αντίθετο δηλαδή απ΄ότι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη όπου το ποτάμι είναι πηγή ζωής, είναι το κέντρο απ όπου ξεκινούν όλα και το προφυλάσσουν με κάθε τρόπο. Εμείς εδώ είτε με τα μπάζα, είτε με τις καταπατήσεις, είτε με την απόρριψη επικίνδυνων υλικών και σκουπιδιών, είτε με το κλείσιμο, είτε με την απόφραξη, είτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, δημιουργούμε ένα εκρηκτικό περιβάλλον που το μόνο εύκολο είναι πλέον να αναπτυχθεί πλημμύρα».
Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας, καινοτόμα έργα που θα αποτρέψουν πλημμυρικά φαινόμενα μπορούν να γίνουν αλλά δεν μπορούν να ισοπεδωθούν περιοχές ολόκληρες για να επανέλθει το φυσικό περιβάλλον. «Είναι αδύνατον στις 300 περιοχές σε όλη τη χώρα που είναι επικίνδυνες, μεταξύ των οποίων και η Ρόδος, να ξεκινήσουμε να γκρεμίζουμε όσα χτίστηκαν στα ρέματα, δεν είναι εφικτό. Ετσι λοιπόν, τα έργα θα πρέπει να έχουν ως στόχευση να μειωθεί το αποδεκτό επίπεδο κίνδυνου με παρεμβάσεις σε ανάντη τμήματα της περιοχής αποστράγγισης με ήπιες παρεμβάσεις. Για να εξαλειφθεί ο κίνδυνος, δεν υπάρχει περίπτωση».
Ο κ. Ε. Λέκκας πάντως, επισημαίνει ότι πέρα από τις όποιες ευθύνες μπορεί να έχει το κράτος και η αυτοδιοίκηση για την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα, την μεγαλύτερη ευθύνη φέρει ο καθένας μας ατομικά. «Εμείς συνθέτουμε και το κράτος, και τον Δήμο και την Περιφέρεια, που προφανώς έχουν επίσης ευθύνη. Όμως εμείς είμαστε αυτοί που ρυπαίνουμε, που κτίζουμε περισσότερο και γκρεμίζεται στο σεισμό, που καταλαμβάνουμε το ποτάμι και μετά πλημμυρίζει, που αντλούμε λίγο παραπάνω από την γεώτρηση και μετά προκαλείται υφαλμύρωση. Την μεγαλύτερη ευθύνη για όσα συμβαίνουν την φέρει ο καθένας μας ξεχωριστά. Το πού θα σημειωθεί η επόμενη καταστροφή είναι θέμα το πού θα πέσει η επόμενη βροχή. Κι όλα αυτά λόγω μπαζώματος των ρεμάτων, καταπατήσεων, αυθαίρετης δόμησης, γεωλογικών και γεωμορφολογικών συνθηκών», κατέληξε ο κ. Ευθύμιος Λέκκας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου