Ειδήσεις

Έκθεση για τα πλημμυρικά φαινόμενα στη νήσο Σύμη και δέσμη απαραίτητων ενεργειών

Υποβλήθηκε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου (Α.Δ.Α.) και παρουσιάζονται στη συνέχεια οι απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν, ως συμπεράσματα της «ΕΚΘΕΣΗΣ για την πλημμύρα  της 13Ης Νοεμβρίου 2017 στη νήσο Σύμη», από την εταιρεία “ΥΛΗ – Διαχείριση και Προστασία Περιβάλλοντος”.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση συντάχθηκε μετά από διήμερα επίσκεψη στον χώρο της πλημμύρας των οικισμών της νήσου Σύμης με σκοπό να αποτυπωθούν τα αίτια και οι εστίες της πλημμύρας καθώς και ο μηχανισμός της.  Η επίσκεψη έγινε την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου και Σάββατο 18 Νοεμβρίου, δηλαδή την τέταρτη ημέρα μετά την πλημμύρα ώστε να αποτυπωθεί με τον καλύτερο τρόπο το μέγεθος της καταστροφής

 

Η σύνταξη της ΕΚΘΕΣΗΣ, που είναι προσφορά της “ΥΛΗ – Διαχείριση και Προστασία Περιβάλλοντος”, είχε αποφασιστεί στη συνάντηση εργασίας που καθορίστηκε, συνέχεια τηλεφωνικών επαφών, και πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Α.Δ. Αιγαίου στις 15 Νοεμβρίου 2017, δύο μέρες μετά τα πλημμυρικά φαινόμενα της νήσου Σύμης και συμμετείχαν ο Συντονιστής της Α.Δ.Α. κ. Νίκος Θεοδωρίδης, ο πρόεδρος της “ΥΛΗ – Διαχείριση και Προστασία Περιβάλλοντος” Δασολόγος κ. Ηλίας Αποστολίδης και υπηρεσιακοί παράγοντες. Για τα ανωτέρω ενημερώθηκε ο Υφ. Ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής κ. Νεκτάριος Σαντορινιός ο οποίος συντόνιζε το έργο αποκατάστασης αμέσως μετά το συμβάν.

 

Οι ενέργειες που πρέπει απαραίτητα να πραγματοποιηθούν, προκειμένου να επιτευχθεί ο περιορισμός της στερεομεταφοράς, ιδίως των μεγάλων βράχων, η μείωση της ταχύτητας κίνησης των υδάτων, άρα και ο χρόνος που θα φτάσουν στους οικισμούς, η παροχέτευση των υδάτων των χειμάρρων εντός των οικισμών, με κατάλληλους αγωγούς και την αποτροπή πλημμυρών σε οικίες και καταστήματα, η προσαρμογή των υπαρχόντων κτισμάτων, ώστε να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον, είναι σε αδρές γραμμές οι εξής:

  • Να ενταχτεί η περιοχή που πλημμύρισε μέσω του «Σχεδίου Διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας του Υδατικού Διαμερίσματος» στην κατηγορία του Υψηλού κινδύνου πλημμύρας.
  • Να γίνει μελέτη και έργο για τη «Δασοτεχνική Διευθέτηση κοίτης των χειμάρρων οικισμού Σύμης».
  • Να γίνει άμεσα Μετεωρολογικός Σταθμός στο νησί (με βροχογράφο).
  • Να γίνει μελέτη και έργο για «Αντιπλημμυρικά έργα εντός του οικισμού Χωριό και Γιαλού της Σύμης». (Αγωγοί εντός των οικισμών, καθαρισμός της κοίτης, πρόσληψη για έκτακτες καταστάσεις, έγκαιρη προειδοποίηση κατοίκων σε περίπτωση πλημμύρας.
  • Κανονισμός του Δήμου για τη Διαχείριση των χειμάρρων (σκουπίδια, μπάζα, βόθροι)
  • Να γίνει Βιολογικός Καθαρισμός στη Σύμη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου