Δεν έλειψαν τα… «επεισόδια» και στη δεύτερη ημέρα της επίσκεψης Ερντογάν στη χώρα μας. Ο τούρκος πρόεδρος βρέθηκε στην Κομοτηνή για συμμετάσχει στην προσευχή της Παρασκευής στο τζαμί Κιρ Μαχαλέ. Μετά την προσευχή, ο τούρκος πρόεδρος κατευθύνθηκε με τα πόδια προς το μειονοτικό σχολείο της περιοχής, Τζελάρ Μπαγιάρ όπου πραγματοποίησε ανοιχτή ομιλία.
Μια ομιλία για την οποία ωστόσο υπήρξε έντονο παρασκήνιο αλλά και «μίνι» διπλωματικό επεισόδιο.Σύμφωνα με όσα αναφέρει η «Καθημερινή», όταν έφτασε στην είσοδο του σχολείου Τζελάλ Μπαγιάρ, ο τούρκος Πρόεδρος ζήτησε ένα μικρόφωνο να μιλήσει. Τότε ο υφυπουργός εξωτερικών Γ. Αμανατίδης, όπου τον συνόδευε στην επίσκεψη του είπε χαρακτηριστικά: «Άλλα έχουμε συμφωνήσει κ . Πρόεδρε»,
Ο Ερντογάν αντέδρασε και στη συνέχεια κατέβηκε σε αίθουσα του σχολείου όπου ανέφερε σε μια μαθήτρια ότι ζήτησε μικρόφωνο και δεν του το έδωσαν, με αποτέλεσμα – σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η κοπέλα να… βάλει τα κλάματα. Σύμφωνα πάντα με την «Καθημερινή», μετά από διαβουλεύσεις με τον υφυπουργό Εξωτερικών Γ.Αμανατίδη, ο Ερντογάν κατάφερε τελικά να εκφωνήσει ομιλία στο προαύλιο του μειονοτικού σχολείου Τζελαλ Μπαγιάρ. Τον Τούρκο Πρόεδρο προλόγισε ο ίδιος κ. Αμανατίδης.
«Είχαμε σημαντικές και ενδιαφέρουσες συζητήσεις στην Αθήνα οι οποίες ελπίζουμε ότι θα καρποφορήσουν» σημείωσε στην ομιλία του ο τούρκος πρόεδρος. Και πρόσθεσε, απευθυνόμενος στο πλήθος: «Είστε πολίτες της Ελλάδας και πρέπει να εργαστείτε για το καλό της». Ο ίδιος ευχήθηκε ακόμη να επισκεφθεί ξανά τη Ελλάδα ως πρόεδρος της Τουρκίας και δήλωσε χαρακτηριστικά πως «η Ελλάδα χρωστά πολλά στην Τουρκία και η Τουρκία στην Ελλάδα». «Δώσατε αγωνα επιβίωσης τόσα χρόνια και σας συγχαίρω για αυτό». «Θα πρόσπαθήσουμε για περισσότερη συνεργασία με την Ελλάδα», πρόσθεσε μεταξύ άλλων.
Ο Τούρκος πρόεδρος αποκάλεσε επανειλημμένως «ομοεθνείς» και «συμπολίτες» τους συγκεντρωμένους του πλήθους, ζητώντας να παραμείνουν «γέφυρα φιλίας» μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Επαναλαμβάνοντας αρκετά από σημεία του που είχε θέσει και στον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και τον Έλληνα πρωθυπουργό, επισήμανε πως στους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης δόθηκαν αποζημιώσεις για «τα λάθη του παρελθόντος».
thetoc.gr