Ειδήσεις

Φιάσκο το πρόγραμμα επιδότησης για τα μπλοκάκια

Την απόλυτη αποτυχία του πολυδιαφημισμένου προγράμματος μετατροπής της απασχόλησης με δελτίο παροχής υπηρεσιών σε μισθωτή εργασία, που χρηματοδοτείται από τον ΟΑΕΔ, παραδέχονται τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών, καθώς ένα χρόνο μετά την έναρξή του, με κοινή υπουργική απόφαση, μειώνουν τους δυνητικά ωφελουμένους από 40.000 σε μόλις 2.000 άτομα.

Αντίστοιχα μειώνεται και ο προϋπολογισμός του προγράμματος, από τα 156,8 εκατ. ευρώ, σε 10 εκατ., εκ των οποίων μόλις 300.000 ευρώ θα δοθούν εντός του 2018.

Το πρόγραμμα επιδότησης, με έως και 350 ευρώ το μήνα, των εργοδοτών που θα δεχθούν να μετατρέψουν τους απασχολουμένους με δελτίο παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκι) σε μισθωτούς με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας είχε εξαγγείλει πανηγυρικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Εργασίας, το καλοκαίρι του 2017.

Ηρθε, δε, να «καλύψει» το φαινόμενο της ψευδούς αυτοαπασχόλησης που στο παρελθόν είχε λάβει μεγάλες διαστάσεις καθώς στηρίχθηκε στην παράκαμψη όλου του θεσμικού πλαισίου προστασίας της εργασίας εις βάρος του εργαζομένου, σε ό,τι αφορά ωράρια, μισθούς, επιδόματα, δώρα εορτών, άδειες κ.λπ.

Αυτό είναι βέβαια και το ουσιαστικότερο πρόβλημα στην υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος, στο οποίο, εκ του αποτελέσματος, αρνήθηκαν να συμμετάσχουν οι εργοδότες.

Και αυτό γιατί, ενώ αναγνωρίζει ένα σοβαρό και υπαρκτό πρόβλημα, αυτό της υποκατάστασης της μισθωτής εργασίας με την ψευδο-αυτοαπασχόληση, δεν επιβάλλει την εφαρμογή της ισχύουσας εργατικής νομοθεσίας. Πριμοδοτεί όσους παρανομούν, υπό την προϋπόθεση να μετατρέψουν την ψευδώς δηλωμένη αυτοαπασχόληση σε αυτό που πραγματικά είναι, δηλαδή σε μισθωτή εργασία.

Η αποτυχία του προγράμματος δείχνει επίσης ότι ο σχεδιασμός νέων προγραμμάτων απαιτεί σοβαρή οργάνωση και γνώση της πραγματικής κατάστασης που επικρατεί στην εγχώρια αγορά εργασίας.

Ετσι, με την κοινή υπουργική απόφαση που υπογράφουν ο υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης από τον Οκτώβριο του 2018, και η οποία δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στις 3 Δεκεμβρίου, το πρόγραμμα περιορίζεται δραστικά. Από το αρχικό κονδύλι της τάξης των 156,8 εκατ. ευρώ, απομένουν μόλις 10 εκατ. ευρώ, ενώ οι δυνητικοί δικαιούχοι του μειώνονται από τους 40.000 σε μόλις 2.000.

Στην υπουργική απόφαση μάλιστα, τα συναρμόδια υπουργεία υποστηρίζουν ότι η μείωση των κονδυλίων οφείλεται στην ανάγκη αναδιαμόρφωσης και ανακατανομής των προϋπολογισθεισών δαπανών κατ’ έτος έως το 2020, καθώς και στην ανάγκη ύπαρξης ανοικτών προγραμμάτων προώθησης της απασχόλησης.

Στο 18,6% η ανεργία

Εν τω μεταξύ, πτωτική πορεία ακολούθησε κατά τον περασμένο Σεπτέμβριο το ποσοστό ανεργίας, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, καθώς υποχώρησε στο 18,6% από 18,9% που είχε εκτιμηθεί ένα μήνα νωρίτερα, τον Αύγουστο, και από 20,8% που είχε καταγραφεί πριν από ένα έτος. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 111.221 άτομα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2017, μείωση της τάξης του 11,1%. Αν η σύγκριση γίνει με τον Αύγουστο του 2018, διαπιστώνεται μείωση της τάξης του 1,1% καθώς οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 10.154 άτομα. Αντίστροφη πορεία ακολούθησε ο αριθμός των απασχολουμένων. Συγκεκριμένα, αυξήθηκαν κατά 88.205 άτομα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2017 (αύξηση 2,3%). Σε σχέση με τον περασμένο Αύγουστο, οι απασχολούμενοι αυξήθηκαν μέσα σε ένα μήνα, κατά 18.240 άτομα, ήτοι 0,5%.

Βέβαια, η ανεργία συνεχίζει να πλήττει πολύ πιο έντονα τις γυναίκες (23,4%), σε σχέση με τους άνδρες (14,8%), ενώ ανησυχητικά υψηλό, στο 36,6% παραμένει το ποσοστό ανεργίας των νέων (από 15 έως 24 ετών). Αντίστοιχα, η ανεργία στις ηλικίες 25-34 ετών έφτασε τον Σεπτέμβριο της τρέχουσας χρονιάς στο 24,3%, έναντι 25,2% πριν από ένα έτος. Στις ηλικίες 35-44 ετών, που θεωρούνται και οι πιο παραγωγικές, η ανεργία εκτιμήθηκε φέτος στο 16,7%, όταν πριν από 12 μήνες ήταν στο 19,1%.

Σε επίπεδο περιφέρειας διαπιστώνεται ότι το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας έχει η Κρήτη (12,2%) ως απόρροια της εκτεταμένης θερινής τουριστικής περιόδου και της έντονης εποχικής απασχόλησης. Ακολουθούν η Πελοπόννησος, η Δυτική Ελλάδα και τα Ιόνια νησιά με 18,5% και με 18,6% το Αιγαίο. Αντίστροφα, η υψηλότερη ανεργία στη χώρα εντοπίστηκε τον Σεπτέμβριο με 23,4% στην Ηπειρο – Δυτική Μακεδονία και έπονται η Μακεδονία – Θράκη (19,5%) και με 19% η Αττική.

πηγή kathimerini.gr

ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου