ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Επειτα από αρκετές ημέρες δηλώσεων καλών προθέσεων, προσέγγισης με την Ευρώπη αλλά και πρόσκλησης σε διάλογο με την Ελλάδα, η Αγκυρα τις τελευταίες τρεις ημέρες ανέβασε τους τόνους εναντίον της Αθήνας, της Λευκωσίας αλλά και των Βρυξελλών. Το Σάββατο, με μια ανάρτηση στο Twitter, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε σε άρθρο του Ν. Δένδια, δηλώνοντας ότι η Τουρκία δεν πρόκειται ποτέ να υποχωρήσει από τα κυριαρχικά δικαιώματά της στο Καστελλόριζο!
Ο Ταγίπ Ερντογάν, για το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου, ζήτησε να δοθεί ευκαιρία στη διπλωματία. «Ο τρόπος για να γίνει αυτό είναι μέσω διαπραγματεύσεων βασισμένων στον αμοιβαίο σεβασμό. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να επιλύσουμε τα προβλήματα στη Μεσόγειο όχι αποκλείοντας ο ένας τον άλλον, αλλά φέρνοντας μαζί όλους τους παράγοντες της περιοχής γύρω από το ίδιο τραπέζι», δήλωσε.
«Στρατηγική τύφλωση»
Ομως, αμέσως μετά κατηγόρησε την Ευρώπη για «στρατηγική τύφλωση», την Ελλάδα και την Κύπρο πως χρησιμοποιούν την Ευρώπη ως «πολιορκητικό κριό». «Η Τουρκία διατηρεί την ψυχραιμία της από το 2003, παρά την κακομαθημένη συμπεριφορά της Ελλάδας και της “Ελληνοκυπριακής Διοίκησης” (σ.σ.: Κυπριακή Δημοκρατία). Σήμερα συνεχίζουμε να επιδεικνύουμε την ίδια διαλλακτική στάση. Η Ε.Ε. θα πρέπει να απαλλαγεί από τη στρατηγική της τύφλωση το συντομότερο δυνατόν και να μην επιτρέπει να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από την “Eλληνοκυπριακή Διοίκηση” και την Ελλάδα, ως πολιορκητικός κριός στην Ανατ. Μεσόγειο. Δεν πρέπει να γίνει καμία άλλη αδικία εις βάρος των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας στο όνομα της αλληλεγγύης της Ενωσης», δήλωσε ο Ερντογάν στο «Εργαστήρι της Ανατολικής Μεσογείου», το οποίο διοργανώθηκε στην Τουρκία.
Ο Mεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε την Ελλάδα για την ένταση στην Ανατ. Μεσόγειο και ανέφερε πως οι μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας είναι ο λόγος της έντασης. «Η Ελλάδα για το Καστελλόριζο, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 2 χλμ., διεκδικεί 40.000 τετρ. χλμ. θαλάσσια ζώνη για το νησί 10 τετρ. χλμ. Αυτό δεν υπάρχει στο διεθνές δίκαιο», ανέφερε. «Βλέπουμε τους Ελληνοκυπρίους που δεν θέλουν να μοιραστούν τον φυσικό πλούτο, τους υποστηρίζει η Ελλάδα. Παράλληλα βλέπουμε μια Ε.Ε. που στηρίζει με τη δικαιολογία της αλληλεγγύης», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.
Στο ίδιο κλίμα ήταν και η ανακοίνωση του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι, ο οποίος ανέφερε πως «η Ελλάδα από τις 20 Οκτωβρίου στο Αιγαίο και στην Ανατ. Μεσόγειο εξέδωσε 11 NAVTEX και 12 NOTAM για να εκτελέσει 24 στρατιωτικές δραστηριότητες, και συνεχίζει τις προκλήσεις και αυξάνει την ένταση».
Πηγή: kathimerini.gr