Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας εκδόθηκε χθες ανακοίνωση, η οποία υπέχει θέση αποκατάστασης του αστυνομικού υποδιευθυντή κ. Ανδρέα Σταυρόπουλου, ο οποίος εργάζεται σε υπηρεσία του Νοτίου Αιγαίου, στο βόρειο συγκρότημα Δωδεκανήσου.
Συγκεκριμένα, με πράξη του αρμόδιου Εισαγγελέα Εφετών, τέθηκε στο αρχείο ποινική δικογραφία, η οποία είχε σχηματιστεί σε βάρος του ανωτέρω αξιωματικού το 2021.
Η ανακοίνωση εκδόθηκε κατ’ εφαρμογή του άρθρου 7 του Ν.2713/1999, κατόπιν αιτήσεως του προαναφερόμενου αξιωματικού.
Οπως απεκάλυψε η «δημοκρατική», με διάταξη του Εισαγγελέα Εφετών Δωδεκανήσου ακόμη μια δικογραφία που σχηματίστηκε μετά από ανώνυμη καταγγελία εις βάρος του αστυνομικού υποδιευθυντή τέθηκε στο αρχείο και πρόκειται για την 9η!
Σύμφωνα με την καταγγελία που υπέγραψε ένα άγνωστο πρόσωπο ως «Ιωάννης Σταμάτης» και κοινοποίησε στην Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. ο αξιωματικός είχε συστήσει εγκληματική οργάνωση αποτελούμενη από πολίτες και αστυνομικούς την οποία διευθύνει ο ίδιος και σκοπό έχει τη διακίνηση μεταναστών, ναρκωτικών, εκβιάσεις ιδιοκτητών καταστημάτων, σωματεμπορία και διοργάνωση παράνομων παιγνίων!
Κατονόμασε δε 17 άτομα ως μέλη της… οργανώσεως.
Οπως προέκυψε από την Εισαγγελική έρευνα, τα καταγγελλόμενα αναφέρονται και σε έτερες ανώνυμες επιστολές στις οποίες γίνεται λόγος για συμμετοχή σε εγκληματικές ενέργειες κι άλλων αστυνομικών οι οποίοι δωροδοκούνται.
Οι ανώνυμες καταγγελίες δεν ανέφεραν γεγονότα προσδιορισμένα κατά τόπο, χρόνο και λοιπές περιστάσεις τα οποία δύνανται να αξιολογηθούν.
Κληθέντες δε για κατάθεση όλοι οι μηνυόμενοι αρνήθηκαν τα όσα τους αποδίδονται.
Ο κ. Σταυρόπουλος από την πρώτη στιγμή εξέθεσε ότι η σε βάρος του προκαταρκτική εξέταση διενεργείται, παρά το γεγονός ότι το σύνολο των καταγγελιών και αναφορών, παντελώς αόριστων και αβάσιμων υποβλήθηκε ανωνύμως ήτοι από πρόσωπα άγνωστα και μη προσδιορισμένα, τα οποία δήλωσαν ανακριβή στοιχεία (ανώνυμες καταγγελίες) και, συνεπώς, κατά τη διάταξη του άρθρου 43 παρ. 3 ΚΠΔ, θα έπρεπε να έχει τεθεί στο αρχείο αυτομάτως και ούτε ειδικά κανένας απολύτως εξαιρετικός λόγος υπήρχε που να καθιστά επιβεβλημένη τη διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης.
Επεσήμανε ότι υπηρετεί επί 26 έτη στην ΕΛ.ΑΣ. λίαν ευδοκίμως και αποδοτικώς. Εχει προσφέρει πολλές και σημαντικές υπηρεσίες τόσο στην Δημόσια Τάξη, όσο και στην Ασφάλεια που αποδεικνύεται από την εν γένει υπηρεσιακή του απόδοση και την επαγγελματική του ευσυνειδησία και αυτά προκύπτουν από την καθημερινή ενεργή δραστηριότητά του κατά την άσκηση των καθηκόντων του.
Υπηρέτησε σε μάχιμες και δυσχερείς Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας με άριστη απόδοση και υποδειγματική ευσυνειδησία και αξιοπρέπεια.
Υπηρέτησε ως διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας Κω από την 05.05.2008 μέχρι και την 31.08.2014. Από την 01.09.2014 υπηρέτησε μέχρι την 23.10.2017 ως διοικητής στο Τμήμα Αντιμάχειας Κω. Στη θέση αυτή τοποθετήθηκε μετά από αίτησή του με την οποία ζητούσε να μετατεθεί από την υπηρεσία που υπηρετούσε (Τ.Α. Κω) προκειμένου να διαφυλάξει την υπηρεσιακή του αξιοπρέπεια και την οικογένειά του από τις συκοφαντίες και τις «ορέξεις» εγκληματικών στοιχείων με τους οποίους ήρθε σε σύγκρουση ως κατεξοχήν διώκτης του εγκλήματος (crime fighter) κατά την περίοδο που ήταν διοικητής στο Τ.Α. Κω.
Παραδόξως, όπως τόνισε, αντί να απολαύσει της συνδρομής των προσώπων που υποτίθεται ότι υπηρετούσαν τους σκοπούς της δίωξης του εγκλήματος, όπως εκείνος, τα τελευταία ειδικά 12 έτη έλαβε χώρα μια άνευ προηγουμένου, προφανώς μεθοδευμένη και ενορχηστρωμένη προσπάθεια κατασυκοφάντησής του, η οποία δυστυχώς, βρήκε ευήκοα ώτα σε πρόσωπα και σε υπηρεσίες που θα έπρεπε να εξυπηρετούν άλλους σκοπούς και όχι να ενεργούν με τρόπο που ενήργησαν στη δική του περίπτωση. Θεωρεί όπως τόνισε, να έχει ελεγχθεί κατ’ επανάληψη, ποινικά και πειθαρχικά με αφορμές ανώνυμες δήθεν αναφορές για τα ίδια πρόσωπα για τα οποία υπάρχουν διατάξεις διαφόρων Εισαγγελικών Λειτουργών, με τις οποίες οι αναφορές αυτές τέθηκαν στο αρχείο με σύμφωνη γνώμη του κ. Εισαγγελέα Εφετών.
Την υπόθεση χειρίστηκε ο δικηγόρος κ. Κώστας Ασλάνης.