1. Περιοριστικές δίαιτες: Μπορεί να οδηγήσουν σε έντονες διακυμάνσεις της γλυκόζης του αίματος και κατά συνέπεια σε αυξημένη αίσθηση πείνας και αδυναμία επιλογής ποιοτικών τροφίμων.
• Προσπαθήστε να εντάξετε μικρά, τακτικά και ισορροπημένα γεύματα στην καθημερινότητά σας.
2. Λανθασμένοι συνδυασμοί τροφίμων: Οδηγούν σε μειωμένη αίσθηση κορεσμού και επιστροφή της πείνας σε σύντομο χρονικό διάστημα.
• Δώστε έμφαση στους συνδυασμούς: Μην παραλείπετε την πρωτεΐνη και τους υδατάνθρακες ολικής άλεσης από τα γεύματά σας.
3. Ακανόνιστες ώρες γευμάτων: Οδηγούν σε αύξηση της αίσθησης πείνας και αναζήτηση εύκολης και γρήγορης τροφής.
• Η οργάνωση είναι το κλειδί: Ρυθμίστε τις ώρες που τρώτε ανάλογα με την ώρα που ξυπνάτε και κοιμάστε. Καταναλώστε ένα ποιοτικό σνακ κάθε 3-4 ώρες.
4. Έλλειψη θρεπτικών συστατικών: Προκύπτει συνήθως από αποφυγή σημαντικών ομάδων τροφίμων για μεγάλο χρονικό διάστημα και οδηγεί σε αίσθημα αδυναμίας και κατά συνέπεια σε συνεχή αναζήτηση τροφής.
• Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με φρούτα και λαχανικά, υδατάνθρακες ολικής άλεσης, πρωτεΐνη και «καλά» λιπαρά. Κατόπιν συνεννόησης με τον γιατρό σας μπορείτε να λάβετε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής.
5. Έλλειψη ύπνου: Η κούραση και ατονία που προκύπτει από την έλλειψη ύπνου οδηγεί σε υπερκατανάλωση τροφής λόγω λανθασμένου ερεθίσματος από τον εγκέφαλο.
Η κούραση και ατονία προκύπτει από αϋπνία και όχι από πραγματική πείνα.
• Προσπαθήστε να έχετε σταθερές ώρες ύπνου. Περιορίστε την μεγάλη κατανάλωση φαγητού πριν τις ώρες του ύπνου και καταναλώστε ένα ποτήρι γάλα πριν κοιμηθείτε.