Συνεντεύξεις

Μάνος Κόνσολας: «Διεκδικούμε το αυτονόητο για τη Ρόδο και τα νησιά μας»

Σε μια εποχή έντονων προκλήσεων, από φυσικές καταστροφές και οικονομικές δυσκολίες έως διεθνείς κρίσεις, η σημερινή συνέντευξη του βουλευτή Δωδεκανήσου και καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Μάνου Κόνσολα στην «δ» επικεντρώνεται στις στρατηγικές προτεραιότητες για την ανάπτυξη, την κοινωνική στήριξη και την προστασία του περιβάλλοντος.
Με αφορμή τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη Ρόδο, ο κ. Κόνσολας αναφέρεται στην ανάγκη άμεσης κρατικής αρωγής και αποκατάστασης των ζημιών, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη να αποδοθεί στον τόπο αυτό που δικαιούται, δεδομένης της μεγάλης συμβολής του στα δημόσια έσοδα. Συζητά επίσης για τη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης, τις πολιτικές στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων και τις παρεμβάσεις που δρομολογούνται για τη μείωση του κόστους ενέργειας.
Η συνέντευξη δεν περιορίζεται μόνο στα οικονομικά και κοινωνικά θέματα.
Ο κ. Κόνσολας μιλάει και για το μεταναστευτικό, ένα ζήτημα που επηρεάζει έντονα τα νησιά του Αιγαίου, προτείνοντας λύσεις που να σέβονται τις τοπικές κοινωνίες και τα εθνικά συμφέροντα.
Παράλληλα, σχολιάζει την αύξηση του κατώτατου μισθού, τη σημασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την ανάγκη για μια σταθερή και αναπτυξιακή πολιτική, η οποία θα εξασφαλίσει βιώσιμη πρόοδο. Η συνέντευξη αποτελεί μια πολύτιμη ευκαιρία να εξετάσουμε, μέσα από τη ματιά ενός έμπειρου πολιτικού και ακαδημαϊκού, τις δυσκολίες αλλά και τις προοπτικές που διανοίγονται για τη χώρα και τα Δωδεκάνησα.

Αναλυτικά η συνέντευξη:
• Κύριε βουλευτά, η Ρόδος προσφέρει δυσανάλογα ποσά στον κρατικό κορβανά σε σχέση με όσα επιστρέφουν στον τόπο. Μήπως έφτασε η ώρα με αφορμή την βιβλική καταστροφή, να ανατραπεί αυτό το ισοζύγιο;
Η πρώτη προτεραιότητα, κα. Παμπρή, σε αυτή τη φάση, είναι η ενεργοποίηση του πλαισίου της κρατικής αρωγής για τις αποζημιώσεις και τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων στη Ρόδο που υπέστησαν ζημιές από τις πλημμύρες. Το έθεσα άμεσα, την επόμενη μέρα, σε πέντε υπουργούς, ζητώντας την υλοποίηση πολιτικών όπως η άμεση οικονομική ενίσχυση σε κάθε νοικοκυριό που υπέστη ζημιές η κατοικία του, για την κάλυψη των πρώτων αναγκών του, η στεγαστική συνδρομή, η αναστολή καταβολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, αλλά και πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης για ένα εξάμηνο. Παράλληλα, πρέπει να τεθεί ως άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση δικτύων και υποδομών.
Η Ρόδος, όπως σωστά είπατε, συνεισφέρει στα δημόσια έσοδα και τώρα ζητά το αυτονόητο. Πρέπει και εμείς να αποδεικνύουμε ότι μπορούμε να αξιοποιούμε, παραγωγικά και αποτελεσματικά, τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους που διατίθενται, όχι μόνο στη Ρόδο, αλλά και στα Δωδεκάνησα. Και σας το λέω εγώ, που δεν έχω διαχειριστεί ούτε ένα ευρώ.
• H αύξηση της μέσης τιμής ενέργειας τον Νοέμβριο κατά 50% αποδίδεται, εν μέρει, στην αυξημένη ζήτηση από τη Βουλγαρία. Σκοπεύει η κυβέρνηση να ζητήσει στήριξη από την Ε.Ε. για το κόστος που επωμίζονται τα νοικοκυριά εξαιτίας της εφαρμογής του Target Model;
Κυρία Παμπρή, υπάρχει μια παγκόσμια ενεργειακή κρίση σε εξέλιξη. Οι τιμές διαμορφώνονται από το πόσες νέες ανανεώσιμες πηγές μπαίνουν στο σύστημα. Όσο περισσότερες μπαίνουν, τόσο θα υποχωρούν οι τιμές μακροπρόθεσμα. Και αυτός είναι ο στόχος μας. Από εκεί και πέρα, στο τέλος του καλοκαιριού η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης όπως:
– Έκτακτη εισφορά στις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, προκειμένου να επιδοτηθούν οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας.
– Επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος των οικιακών καταναλωτών, κάτι που μπορεί να επεκταθεί για όσο διάστημα υπάρχει πρόβλημα.
– Καθιέρωση ενός νέου είδους μόνιμου μηχανισμού παρέμβασης σε περίπτωση στρέβλωσης της αγοράς ενέργειας και δυσλειτουργίας που οδηγεί σε αύξηση των τιμών, σύμφωνα με ευρωπαϊκή οδηγία. Από εκεί και πέρα, το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα ανακοινώσει ένα νέο πλαίσιο στήριξης για τους καταναλωτές προκειμένου να μην περάσουν οι αυξήσεις στην τιμή της χονδρικής στους καταναλωτές.


• Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τη φορολόγηση των υπερκερδών σε τομείς όπως τα διυλιστήρια και η ενέργεια. Πώς διασφαλίζεται ότι οι καταναλωτές θα δουν απτά οφέλη, όπως μείωση στις τιμές, από αυτή την πολιτική;
Η κυβέρνηση προχώρησε στη φορολόγηση των κερδών των διυλιστηρίων με φορολογικό συντελεστή 33%. Μέσα από αυτά τα έσοδα θα χρηματοδοτηθούν οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος των νοικοκυριών. Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, κα. Παμπρή, υπάρχει, όμως, ισχυρή βούληση για τη φορολόγηση των κερδών των διυλιστηρίων, που λογικό είναι να έχει προκαλέσει αντιδράσεις από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Δεν μπορούν, όμως, να επιβαρύνονται οι πολίτες.
• Το ΠΑΣΟΚ έχει ασκήσει έντονη κριτική για το σύστημα καθορισμού του κατώτατου μισθού, αναφέροντας έλλειψη διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους και εστιάζοντας στη χρήση του αλγόριθμου. Παράλληλα, αναδεικνύει τη σημασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Ποια είναι η απάντησή σας στις παρατηρήσεις αυτές;
Τον Ιούλιο του 2019 ο κατώτατος μισθός ήταν 650 ευρώ και σήμερα είναι 830 ευρώ, ενώ θα υπάρξει και νέα αύξηση το 2025 αλλά και τα επόμενα χρόνια. Όλα αυτά δεν έγιναν από μόνα τους, κα. Παμπρή. Αποτελούν το αποτέλεσμα μιας ορθολογικής και κυρίως αναπτυξιακής οικονομικής πολιτικής και μάλιστα σε μια δύσκολη περίοδο. Ο αλγόριθμος, για να μας καταλαβαίνουν όλοι, είναι ένα αντικειμενικό σύστημα υπολογισμού του κατώτατου που θα καλύπτει τον ετήσιο πληθωρισμό, αλλά θα λαμβάνει υπόψη και την παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας. Άρα, νομοτελειακά, κάθε χρόνο θα υπάρχει αύξηση του κατώτατου μισθού από τη στιγμή που η χώρα συνεχίζει στο δρόμο της σταθερότητας και της ανάπτυξης. Η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν γίνεται με λόγια του αέρα και εξαγγελίες χωρίς αντίκρισμα, στις οποίες ειδικεύεται η αντιπολίτευση.


• Η παραίτηση της γενικής γραμματέως Υποδοχής του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου ήρθε μόλις τέσσερις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της. Υπάρχει σύνδεση με τη διαχείριση κρίσεων, όπως η κατάσταση στη Ρόδο; Προφανώς κάτι δεν λειτούργησε καλά…
Δεν γνωρίζω τους λόγους της παραίτησής της. Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Ρόδο απαιτεί να διαφοροποιήσουμε διαδικασίες που αφορούν στην ταυτοποίηση και στη μεταφορά παράτυπων μεταναστών, να τις καταστήσουμε πιο ευέλικτες. Όπως έχω πει, κα. Παμπρή, το μεταναστευτικό δεν είναι ελληνικό πρόβλημα, όπως το κατέστησε κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι Ευρωπαϊκό πρόβλημα και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από την πρώτη στιγμή επιχείρησε και επιχειρεί να υπάρχει μία ενιαία ευρωπαϊκή στάση και απάντηση. Η Ευρωπαϊκή απάντηση πρέπει να προβλέπει:
– Ενιαίους κανόνες για το άσυλο, αναλογική κατανομή προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.
– Ενιαίους κανόνες για την επιστροφή παράτυπων μεταναστών στις χώρες τους και κυρώσεις στις χώρες εκείνες που δεν συνεργάζονται.
– Δυνατότητα υποβολής αίτησης ασύλου σε τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία, για να μην θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους οι άνθρωποι και να μην αποτελούν αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους δουλεμπόρους.
– Ουσιαστική οικονομική βοήθεια στις χώρες προέλευσης των μεταναστών για να βελτιωθούν οι συνθήκες της ζωής τους εκεί.
– Διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου για την έρευνα και διάσωση στη θάλασσα
• Παρά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι η διαχείριση του μεταναστευτικού είναι υποδειγματική σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σε περιοχές όπως η Ρόδος, οι τοπικές κοινωνίες εκφράζουν διαφορετική άποψη. Πώς απαντά η ΝΔ, σε αυτές τις τοπικές ανησυχίες;
Η πολιτική των ανοιχτών συνόρων αποδοκιμάστηκε, ηττήθηκε. Αποφάσισαν για αυτό οι Έλληνες πολίτες. Η κυβέρνηση, από τον Ιούλιο του 2019, ακολουθεί μια αυστηρή μεταναστευτική πολιτική με κανόνες. Ήταν απόλυτα λανθασμένη η επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τη δημιουργία hot spot στα νησιά. Λάθη όπως αυτό, κοστίζουν, δεσμεύουν και την επόμενη κυβέρνηση αλλά και τις τοπικές κοινωνίες. Όπως ήμουν αντίθετος για την κατασκευή δομών σε νησιά όπως η Κως και η Λέρος, την ίδια θέση έχω και τώρα, κα. Παμπρή.
Καμία μόνιμη δομή στη Ρόδο. Κάποιοι μπορεί να έχουν την απαίτηση να κρατούνται στα νησιά όλοι αυτοί οι άνθρωποι. Το ζήτημα, όμως, είναι τι θέλουμε εμείς, ποιο είναι το δικό μας εθνικό συμφέρον. Υπάρχουν λύσεις, όπως η ενίσχυση του προσωπικού και η επιτάχυνση των διαδικασιών καταγραφής και ταυτοποίησης και η μεταφορά όλων όσων έρχονται, όχι σε άλλα νησιά, αλλά σε κλειστή δομή στην ενδοχώρα. Το είπα και το ξαναλέω: τουρισμός και μεταναστευτικό δε συνάδουν, δεν πάνε μαζί.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου