Συνεντεύξεις

Μίκα Ιατρίδη: «Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης για ένα καλύτερο μέλλον»

• H βουλευτής της ΝΔ μιλάει για επικαιροποίηση της στρατηγικής των αντιπλημμυρικών έργων, την αντιμετώπιση της ακρίβειας, τους μειωμένους φορολογικούς συντελεστές ΦΠΑ και τις σχέσεις με την Τουρκία

Η πρόσφατη κακοκαιρία στη Ρόδο και οι προκλήσεις που προκύπτουν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, σε συνδυασμό με τις οικονομικές πιέσεις που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, αποτελούν κρίσιμα ζητήματα της επικαιρότητας. Στη συνέντευξή της σήμερα στην «δ» η βουλευτής Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας, Μίκα Ιατρίδη, μιλά για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει σε θέματα πολιτικής προστασίας και οικονομικής στήριξης, σχολιάζει τις δράσεις της κυβέρνησης και τις προκλήσεις που διαμορφώνουν την πολιτική ατζέντα.
«Μειώσαμε 72 φόρους, αλλά αναγνωρίζουμε τις προκλήσεις για τα νοικοκυριά» αναφέρει η κα Ιατρίδη, που εκτιμά ότι χρειάζονται περισσότερες διορθωτικές κινήσεις για δίκαιη στήριξη στους πολίτες σχετικά με την ενέργεια και το κόστος ζωής. «Η επαναφορά μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά παραμένει στο τραπέζι» τονίζει η «γαλάζια» βουλευτής Δωδεκανήσου, υποστηρίζοντας ότι η σύνδεση της φορολογικής πολιτικής με τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, όπως προτείνεται με την επανεξέταση του ΦΠΑ στα νησιά, είναι απαραίτητη.

Αναλυτικά η συνέντευξη:
• Kα Ιατρίδη για μια ακόμα φορά η Ρόδος έζησε έντονα καιρικά φαινόμενα τα οποία οδήγησαν σε καταστροφικές πλημμύρες. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει για να μην ξαναζήσουμε τέτοιες καταστάσεις; Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση κινήθηκε άμεσα;
Καταρχάς κα Παμπρή, θα ήθελα να εκφράσω την αμέριστη συμπαράστασή μου σε όλους τους πληγέντες από τις πλημμύρες και λυπάμαι που δεν μπόρεσα να είμαι άμεσα κοντά τους γιατί, ως εισηγήτρια του φορολογικού νομοσχεδίου ήμουν στην Αθήνα. Έτσι, δεν ήταν δυνατόν να ήμουν παρούσα στην επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου με επικεφαλής τον υφυπουργό Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Τριαντόπουλο, που ήρθε για να έχει μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης.
Ωστόσο, επειδή ήμουν στην Αθήνα για το νομοσχέδιο είχα τη δυνατότητα να ζητήσω άμεσα τόσο από τους αρμόδιους υπουργούς, όσο και από το βήμα της ολομέλειας της Βουλής την επίσπευση των διαδικασιών για τις αποζημιώσεις των πλημμυροπαθών και επιπλέον μέτρα που αφορούν στην οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων, την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για οικήματα που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες και την αναστολή των φορολογικών, ασφαλιστικών και δανειακών υποχρεώσεων των πληγέντων.
Επιπλέον, είχα και μια πρώτη συνάντηση στο υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας με το γενικό γραμματέα Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, Πέτρο Καμπούρη, ώστε να υπάρξει ακόμα καλύτερος συντονισμός των ενεργειών που πρέπει να γίνουν. Το υπουργείο έχει στείλει ήδη στη Ρόδο ένα κλιμάκιο με τέσσερις μηχανικούς για να βοηθήσουν την τοπική αυτοδιοίκηση στην καταγραφή των ζημιών και, συνακόλουθα, στη γρηγορότερη καταβολή των αποζημιώσεων.
Λαμβάνοντας υπόψη την ένταση του φαινομένου, η κυβέρνηση κινήθηκε άμεσα ενώ τη στιγμή που μιλάμε έχει ξεκινήσει, σε συνεννόηση με την ΑΑΔΕ, η διαδικασία ενεργοποίησης της πλατφόρμας πρώτης αρωγής για τις αιτήσεις.
Σε κάθε περίπτωση, παρακολουθούμε τις εξελίξεις και αν χρειαστεί θα γίνουν και οι απαραίτητες παρεμβάσεις. Από εκεί και πέρα, επειδή η εμφάνιση έντονων καιρικών φαινομένων θα είναι πιο συχνή θα πρέπει να δούμε το ζήτημα με τις υποδομές και τα αντιπλημμυρικά έργα.
Πιστεύω λοιπόν, και είναι κάτι που θα προτείνω στον αρμόδιο υπουργό Μεταφορών και Υποδομών, κ. Σταϊκούρα, αλλά και τον υπουργό Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, τον κ. Κικίλια, ότι πρέπει να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο για τη μελέτη και κατασκευή έργων που σχετίζονται με την πολιτική προστασία, ώστε να περιοριστεί η αντίστοιχη γραφειοκρατία και τα έργα αυτά να μελετώνται και να εκτελούνται πιο σύντομα.
Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμώ ότι θα πρέπει η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου – όπως και όλες οι περιφέρειες, αλλά και όλοι οι δήμοι της χώρας – να ξαναδεί το σχεδιασμό των αντιπλημμυρικών έργων στη Ρόδο και τα άλλα νησιά μας, ενδεχομένως να τον επικαιροποιήσει με βάση τις νέες κλιματικές συνθήκες και να εξετάσει τη δυνατότητα, κάποια από τα έργα αυτά να τα προτείνει στο υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών ως εθνικής σημασίας έργα.
Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν, ώστε οι επιπτώσεις από τα έντονα καιρικά φαινόμενα να είναι περιορισμένες.


• Kα Ιατρίδη στον προϋπολογισμό για το 2025, «έχουμε ήδη 12 μειώσεις φόρων. Η Ελλάδα πετυχαίνει δημοσιονομικούς στόχους, μειώνει το χρέος, έχει τριπλάσια ανάπτυξη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και μειώνει τους φόρους» υποστηρίζει ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης. Όμως εντελώς διαφορετική είναι η εικόνα, όπως την αντιλαμβάνεται η αγορά, αλλά και τα νοικοκυριά. Κάπου υπάρχει απόκλιση;
Η κυβέρνηση της Ν.Δ. από το 2019 μέχρι και σήμερα έχει μειώσει 72 φόρους και εισφορές. Η μείωση των φόρων και η ενίσχυση του εισοδήματος των συμπολιτών μας είναι βασική προτεραιότητά μας, γιατί αυτή ήταν και η βασική μας δέσμευση απέναντι στον ελληνικό λαό, που μας εμπιστεύθηκε τόσο το 2019, όσο και το 2023.
Επειδή είμαι ειδική εισηγήτρια στον προϋπολογισμό του 2025, όσο και στο φορολογικό νομοσχέδιο στο οποίο περιλαμβάνονται τόσο οι πρόσφατες 12 μειώσεις φόρων και εισφορών, όσο και 12 αυξήσεις αποδοχών – μεταξύ άλλων η αύξηση συντάξεων και μισθών, κίνητρα προσέλκυσης γιατρών σε απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές – θα σας πω ότι η πολιτική μας έχει σημαντικά και χειροπιαστά αποτελέσματα. Μόνο τα μέτρα που ψηφίσαμε αυτή την εβδομάδα, αλλά και τα προηγούμενα έχουν αποδέκτες εκατομμύρια συμπολίτες μας.
Η πολιτική μας, λοιπόν, έχει στόχο τους πολλούς και όχι τους λίγους. Έχει στόχο να καλυτερεύει όσο το δυνατόν τις συνθήκες και την ποιότητα της ζωής όλων μας.
Και όλα αυτά τα πετυχαίνουμε με σεβασμό στις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας μας, για αυτό και η αξιοπιστία της Ελλάδας έχει αναβαθμιστεί σημαντικά. Εμείς, δεν υποσχόμαστε τα πάντα στους πάντες, γιατί θέλουμε να ενισχύουμε τους πολίτες χωρίς να διακινδυνεύουμε κάποια δημοσιονομική εκτροπή, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστάσεις αντίστοιχες με του 2010.

Την ίδια στιγμή, ποτέ δεν έχουμε πει ότι είμαστε θαυματοποιοί και ότι έχουμε λύσει όλα τα ζητήματα. Υπάρχουν ακόμα σημαντικά θέματα ως προς το επίπεδο των τιμών και το κόστος της ενέργειας. Εμείς δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Τα βλέπουμε και τα αναγνωρίζουμε γιατί είμαστε ενεργά μέλη της κοινωνίας, είμαστε μαζί με τους πολίτες.
Συνεπώς, ναι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε συστηματικά ώστε τα εξαιρετικά αποτελέσματα της οικονομίας μας να συνεχίσουν να διαχέονται προς τους συμπολίτες μας και η Ελλάδα του 2027 να είναι πολύ καλύτερη από την Ελλάδα του 2019.
• Θα επιμείνω στα οικονομικά που απασχολούν την κοινωνία που σε κάθε έρευνα δηλώνει την δυσαρέσκειά της. «Αυτή η κυβέρνηση δεν δίστασε να φορολογήσει τα υπερκέρδη στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας. Η κυβέρνηση δεν δίστασε να φορολογήσει τα διυλιστήρια. Αυτά είναι έκτακτα μέτρα τα οποία δεν μας αρέσουν κατά κανόνα. Μας αρέσουν τα διαρθρωτικά», υποστηρίζει ο πρωθυπουργός. Όμως το ράλι στην ενέργεια καλά κρατεί, στα καύσιμα οι τιμές παραμένουν υψηλές και λόγω της καθυστέρησης καταβολής του μεταφορικού ισοδύναμου, πρώτα ο πολίτης πρέπει να βάλει βαθιά στο χέρι στην τσέπη;
Τόσο για το ζήτημα του επιπέδου των τιμών, όσο και για το κόστος της ενέργειας, η κυβέρνηση έχει κάνει πολλές και σημαντικές παρεμβάσεις. Όμως, έχουμε πει, και το γνωρίζουμε άλλωστε, τέτοια θέματα δεν λύνονται από τη μια στιγμή στην άλλη.
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει αναδείξει το θέμα των τιμών όσο και της ενέργειας πολλές φορές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να ληφθούν μέτρα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Θυμίζω, ακόμα, ότι με την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η κυβέρνηση στήριξε τους πολίτες με επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας.
Είναι όλα αυτά αρκετά; Πρώτοι εμείς λέμε ότι δεν είναι και ότι χρειάζονται και άλλες παρεμβάσεις. Συνεχίζουμε λοιπόν με περισσότερους ελέγχους στην αγορά από το υπουργείο Ανάπτυξης και με περισσότερα και μεγαλύτερα πρόστιμα, όπου παρατηρείται αισχροκέρδεια. Τα μέτρα αυτά έχουν φέρει αποτελέσματα και σε συνδυασμό με την συνολική οικονομική πολιτική έχει υπάρξει αξιοσημείωτη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.
Αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουμε εδώ. Στόχος είναι η περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, η καλύτερη λειτουργία της αγοράς και η ταυτόχρονη ενίσχυση των εισοδημάτων των συμπολιτών μας. Και, βέβαια, η κυβέρνηση έχει δείξει ότι όταν κάτι δεν αποδίδει στο επίπεδο που θέλουμε, δεν διστάζει να κάνει διορθωτικές κινήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, μια και το θίξατε, προφανώς, θα πρέπει να βελτιωθεί και η συχνότητα καταβολής του μεταφορικού ισοδύναμου.
• Πόσο αισιόδοξος μπορεί να είναι κάποιος για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας, όταν ακούει τον πρωθυπουργό να επιχειρηματολογεί για «πως μια μονάδα μείωσης στο ΦΠΑ, στοιχίζει περίπου 1,5 δις στα έσοδα και πως είμαστε μια χώρα σε αρκετές κατηγορίες σε χαμηλότερα ποσοστά ΦΠΑ». Τελικά η δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας για επαναφορά από το 2025, δεν πρόκειται να υλοποιηθεί…Η κυβέρνηση της Ν.Δ. καταρχάς πέτυχε να αλλάξει ο σχετικός ευρωπαϊκός κανονισμός, ώστε να είναι πάλι εφικτή η επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Είναι ένα θέμα το οποίο προσωπικά συνεχίζω και επιδιώκω, όπως, βέβαια και οι άλλοι νησιώτες συνάδελφοι βουλευτές. Παρατηρούμε την κατάσταση της οικονομίας μας και τις δημοσιονομικές της δυνατότητες και σας διαβεβαιώνω ότι δεν είναι ένα θέμα που το έχουμε αφήσει. Αλλά, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν θα κάναμε αυτή τη συζήτηση αν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν τους είχε πρόθυμα καταργήσει κατά τη διάρκεια της θητείας της.


• Στον απόηχο της διαγραφής του Αντώνη Σαμαρά από τη Νέα Δημοκρατία, είχαμε την τοποθέτηση Καραμανλή που ξανακτύπησε το «καμπανάκι». Η κοινή λογική λέει ότι δεν τα «έχασαν» δυο πρώην πρόεδροι και πρωθυπουργοί της χώρας.
Η κοινή λογική λέει ότι με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και κυβέρνηση της Ν.Δ. η πατρίδα μας έχει θωρακιστεί αμυντικά και ασκεί μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Με τις θυσίες του ελληνικού λαού, βλέπουμε ότι η Ελλάδα έχει εξαιρετικά ισχυρή αποτρεπτική ισχύ, στη θάλασσα, τον αέρα και τη στεριά. Και αυτό είναι μια αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα.
Από εκεί και πέρα, η κοινή λογική λέει ακόμα ότι, προφανώς, θα υπάρξουν και διαφορετικές προσεγγίσεις, όπως υπάρχουν και διαφορετικές διατυπώσεις. Ωστόσο, επειδή η κατάσταση με την Τουρκία είναι πάντα δυναμική, πρέπει να κοιτάμε μπροστά και αυτό ακριβώς κάνει η κυβέρνηση και η παράταξή μας.
-Επί της ουσίας σας ανησυχεί η στάση της Άγκυρας που επιμένει στις διεκδικήσεις της. Νέες δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της γείτονος για τις ποντίσεις των καλωδίων ανοιχτά της Κάσου για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, για τα έργα που εκτελεί ο περιφερειάρχης Γ. Χατζημάρκος στην Στρογγύλη και επαναφορά περί «εθνικής ομογένειας» στα Δωδεκάνησα. Αυτά είναι “ήρεμα νερά”;
Η πολιτική της Τουρκίας κα Παμπρή είναι γνωστή εδώ και πολλά χρόνια. Έχει πάντα μια μαξιμαλιστική προσέγγιση, γιατί θεωρεί ότι με αυτόν τον τρόπο επιδιώκει καλύτερα την εκπλήρωση των συμφερόντων της. Δεν κάνει κάτι διαφορετικό σήμερα, από ό,τι έκανε και κατά το παρελθόν.
Σε σχέση με τις δηλώσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων της Τουρκίας, θα ήθελα να σας πω ότι δέχονται και οι ίδιοι εξαιρετική πίεση από τα κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης, γιατί θεωρούν ότι όντως η Ελλάδα έχει ισχυροποιηθεί και ότι, τελικά, εμείς είμαστε που βρισκόμαστε σε καλύτερη θέση από αυτούς. Έτσι, είναι αναμενόμενο, κατά την άποψή μου, οι υπουργοί του Ερντογάν να καταφεύγουν σε τέτοιου είδους δηλώσεις.
Η ουσία είναι ότι τα «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο τα έχουμε εξασφαλίσει εμείς, γιατί ακριβώς η αποτρεπτική μας ισχύς είναι παραπάνω από ορατή. Σε κάθε περίπτωση, επειδή η Τουρκία είναι γείτονάς μας, πιστεύω ότι οι δίαυλοι της επικοινωνίας θα πρέπει να είναι ανοιχτοί. Συζητάμε δεν σημαίνει απαραίτητα ότι συμφωνούμε.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου