Ειδήσεις

Σχολείο: Εμπλουτισμός των μαθημάτων με 7.000 βίντεο

Στην εποχή των stories, των reels, του TikTok και του Instagram, το υπουργείο Παιδείας προσθέτει στη φαρέτρα των εκπαιδευτικών τα ψηφιακά βίντεο για τα σχολικά μαθήματα. Από το δημοτικό έως και το λύκειο, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές θα έχουν στη διάθεσή τους συνολικά πάνω από 7.000 βίντεο μικρής διάρκειας, τα οποία θα συμπληρώνουν το παραδοσιακό μάθημά τους. Εκτός από την αξιοποίησή τους από τους εκπαιδευτικούς στην τάξη, στόχος (ευσεβής;) του υπουργείου Παιδείας είναι οι μαθητές να τα παρακολουθούν και στο σπίτι, είτε επειδή θέλουν να εμπεδώσουν την ύλη είτε επειδή απουσίασαν από το σχολείο. «Με αυτόν τον τρόπο θα επέλθει η ευθυγράμμιση του εκπαιδευτικού περιεχομένου με τις προτιμήσεις της σημερινής νεολαίας, καθώς οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο παρέχονται οι πληροφορίες, ειδικά με την άνοδο των βίντεο σύντομης μορφής που μαγνητίζουν γρήγορα την προσοχή, καθιστώντας τα μαθήματα, που δεν θα είναι μόνο ενημερωτικά, ταυτόχρονα και ελκυστικά για τις νέες γενιές των μαθητών», ανέφερε χθες στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας.

Ειδικότερα, τα σχολεία εξοπλίζονται με διαδραστικά συστήματα μάθησης, τα οποία δεν είναι μόνο στατικές οθόνες, αλλά και διαδραστικοί κόμβοι που έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν το μάθημα ελκυστικό και τη διδασκαλία αποτελεσματικότερη. Για να βελτιωθεί και να ολοκληρωθεί περαιτέρω αυτό το εκπαιδευτικό περιβάλλον, το υπουργείο αποφάσισε να ενσωματώσει σταδιακά και μέχρι το τέλος του 2025 πάνω από 3.000 βίντεο μαθημάτων διάρκειας τριών έως δέκα λεπτών, για συνολικά 49 μαθήματα από την Ε΄ Δημοτικού έως και τη Γ΄ Λυκείου.

Πιερρακάκης: IB και στα δημόσια σχολεία – Πιλοτική εφαρμογή σε πέντε πρότυπα από το 2026
Σημαντικό σημείο είναι ότι όλο το ψηφιακό υλικό και τα βιντεομαθήματα έχουν δημιουργηθεί με έμφαση στην προσβασιμότητα, καθώς έχουν υποτιτλισμό για κωφά και βαρήκοα άτομα και διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα σε ψηφιακό περιεχόμενο. Ηδη στην πλατφόρμα (https://streaming.digitalschool.gov.gr/) οι μαθητές μπορούν να δουν τα πρώτα βίντεο για τα μαθήματα Νεοελληνικής Γλώσσας και Μαθηματικών για όλες τις τάξεις του γυμνασίου και για όλο το εύρος της διδακτέας ύλης.

Γι’ αυτά τα βίντεο, η μαγιά ήδη υπάρχει. Πρόκειται για τα βίντεο που παράγονται στο πλαίσιο του ψηφιακού φροντιστηρίου για τα 45 μαθήματα που εξετάζονται πανελλαδικά τον Ιούνιο στα γενικά και στα επαγγελματικά λύκεια. Επίσης, στο ψηφιακό φροντιστήριο έχουν ενταχθεί και 10 μαθήματα ειδικής αγωγής για τα ενιαία ειδικά επαγγελματικά γυμνάσια και λύκεια.

Σχολείο: Εκπαιδευτικοί δύο ταχυτήτων
Παράλληλα το υπουργείο Παιδείας, θέλοντας να ενισχύσει την ανάπτυξη κρίσιμων δεξιοτήτων των μαθητών, σχεδιάζει να δημιουργήσει βίντεο και για τις θεματικές ενότητες που οργανώνονται στο πλαίσιο των εργαστηρίων δεξιοτήτων σε δημοτικό και γυμνάσιο. Τα εργαστήρια δεξιοτήτων έχουν στόχο να προαγάγουν την καλλιέργεια ήπιων δεξιοτήτων, δεξιοτήτων ζωής, υπευθυνότητας και διαμεσολάβησης, καθώς και την ανάπτυξη δεξιοτήτων που σχετίζονται με την ψηφιακή μάθηση, την τεχνολογία και τις επιστήμες, ενισχύοντας συνολικά την προσωπική και ακαδημαϊκή ανάπτυξη των μαθητών. Ενδεικτικά, στα εργαστήρια δεξιοτήτων οι μαθητές ασχολούνται με ζητήματα όπως η καλή διατροφή, η οδική ασφάλεια, η ψυχική και συναισθηματική υγεία, η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, η προστασία του περιβάλλοντος και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο εθελοντισμός, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, η εκπαιδευτική ρομποτική, η επιχειρηματικότητα.

Το ψηφιακό υλικό έχει δημιουργηθεί με έμφαση στην προσβασιμότητα, καθώς έχει υποτιτλισμό και διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα.

Το «μάθημα» στα εργαστήρια δεξιοτήτων οργανώνεται στη βάση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, όχι σχολικού βιβλίου. Προάγεται, δηλαδή, η χρήση πολλαπλών πηγών και μέσων, ενώ δίνεται έμφαση σε εκπαιδευτικές μεθόδους, όπως π.χ. το θεατρικό παιχνίδι, η οργάνωση έρευνας ή συνέντευξης, η συμμετοχή στο εκπαιδευτικό ραδιόφωνο ή στην εκπαιδευτική τηλεόραση, η διοργάνωση εκδηλώσεων. Για παράδειγμα, σε ένα πρόγραμμα για την τοπική φυσική κληρονομιά, οι μαθητές μέσα από κινητικά παιχνίδια και παιχνίδια ρόλων κάνουν μια προσομοίωση του εγκλωβισμού που νιώθουν τα ζώα που παγιδεύονται σε σκουπίδια και ευαισθητοποιούνται.

Στο πλαίσιο αυτό, κρίθηκε αναγκαία η υποστήριξη των εκπαιδευτικών και των μαθητών με ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό και σύγχρονα εργαλεία, αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη. Το νέο έργο του υπουργείου Παιδείας περιλαμβάνει τον σχεδιασμό ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού, όπως διαδραστικές ασκήσεις και εκπαιδευτικά βίντεο. Συνολικά θα παραχθούν πάνω από 4.000 βίντεο που θα αφορούν τις θεματικές των εργαστηρίων δεξιοτήτων.

«Ενίσχυση δεξιοτήτων»
Οπως δήλωσε στην «Κ» το ίδιο στέλεχος, «αυτά τα ψηφιακά εργαλεία δίνουν τη δυνατότητα στους μαθητές να αφομοιώνουν καλύτερα τις έννοιες μέσα από βιωματική και οπτικοποιημένη μάθηση, εμπλουτίζουν το μάθημα και ενθαρρύνουν την ενεργό συμμετοχή τους. Ετσι, ενισχύονται οι δεξιότητες της κατανόησης και δημιουργικής επίλυσης προβλημάτων, προσαρμόζοντας την εκπαιδευτική εμπειρία στις ανάγκες της εποχής».

Νέο μενού στα κυλικεία των σχολείων
Η παραγωγή των 7.000 και πλέον βίντεο χρηματοδοτείται από κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ. Χθες ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης υποδέχθηκε στο υπουργείο αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ξενάγησε τα στελέχη της στις εγκαταστάσεις του Ψηφιακού Σχολείου, το οποίο αποτελεί το κέντρο όπου παράγεται όλο το ψηφιακό υλικό.

Πηγή: kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου